FOLLOW US: facebook twitter

«Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό για τα απαράδεκτα πορίσματα του ΕΛΓΑ»

Ημερομηνία: 17-01-2024 | Συντάκτης:

Επιστολή Βαλιανάτου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με τα δεδομένα της υπάρχουσας κατάστασης και τις αποφάσεις της αγροτικής σύσκεψης που έγινε στην Αμαλιάδα

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Αναβρασμός εξακολουθεί να επικρατεί στις τάξεις των αγροτών της Ηλείας μετά την πρόσφατη κοινοποίηση των μηδενικών πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες της βιομηχανικής τομάτας, του αμπελιού και της κορινθιακής σταφίδας, οι οποίες είχαν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2023, όπως το χαλάζι, ο καύσωνας και οι έντονες βροχοπτώσεις, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών δεν θα λάβουν τίποτα ως αποζημίωση! Για το λόγο αυτό και για να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση, την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας είχε πραγματοποιηθεί ευρεία αγροτική σύσκεψη με πρωτοβουλία της Ο.Π Αμαλιάδας «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ», στην οποία συμμετείχαν ακόμα η Ο.Π βιομηχανικής τομάτα ΚΗΠΟΣ και Ο.Π βιομηχανικής τομάτας Γαστούνης παρουσία και του νέου αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέα Φίλια. Έτσι, μετά την συγκέντρωση των Ηλείων παραγωγών, ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος ενημέρωσε χθες με επιστολή του τον υπουργό και υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποφάσεις που ελήφθησαν και  τα δεδομένα που υπάρχουν ζητώντας άμεσα συνάντηση μαζί τους, τονίζοντας ότι τα πορίσματα του ΕΛΓΑ είναι απαράδεκτα και πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα.

Ειδικότερα στην επιστολή του, παρουσιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση, ο κ. Βαλιανάτος τονίζει τα εξής:

Πορίσματα από ζημιές  (καύσωνας, άκαιρες ζημιές, χαλάζι)

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ

Η Ο.Π Αμαλιάδας είχε με τα εργοστάσια ΚΥΚΝΟΣ και ΜΙΝΕΡΒΑ συμβάσεις 42.000.000.  Λόγω των καιρικών συνθηκών παρέδωσαν 35.552.740 κιλά. Η διαφορά είναι  6.447.260 κιλά δηλαδή έχουμε μια απώλεια 9. 670.890 ευρώ. Τα πορίσματα που ήρθαν είναι απαράδεκτα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Παρότι το χαλάζι που έπεσε και έπληξε τους παραγωγούς, έπληξε και τους σταφιδοπαραγωγούς και ήταν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ τον περασμένο Απρίλιο του 2023, τα πορίσματα ήταν επίσης απαράδεκτα.

  • Πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο τα απαιτούμενα κιλά των 150 κ.ώστε να πάρουν οι παραγωγοί τουλάχιστον την στρεμματική ενίσχυση. Σας γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι σταφιδοπαραγωγοί χάνουν την αξία του προϊόντος, χάνουν και την αποζημίωση, ας πάρουν τουλάχιστον την στρεμματική ενίσχυση.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Αγανακτισμένοι παραγωγοί ζητούν ενημέρωση για τα χρήματα που θα πάρουν μέχρι το 2027. Αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση μιας ημερίδας στο νομό και ζητάμε από το Υπουργείο να μας στείλει ομιλητές για να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο και να βοηθήσει στην υλοποίηση της δράσης αυτής μιας και η Ηλεία είναι  ένας νομός που το κυριότερο εισόδημά του προέρχεται από τους αγρότες.

ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ

Ζητάμε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, διότι τον Απρίλιο θα δούμε πάλι την ΔΕΗ να κατεβάζει τους διακόπτες όταν οι αγρότες και οι καλλιέργειες θα είναι μέσα στο χωράφι, πράγμα που θα έχει άμεσες συνέπειες στους παραγωγούς.

ΚΤΙΡΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Είναι απαράδεκτο επί 15 χρόνια να συνεχίζεται η εκκαθάριση στα κτίρια των συνεταιριστικών οργανώσεων και οι ομάδες παραγωγών που λειτουργούν να μην έχουν δικαίωμα στη χρήση και στη συντήρησή τους.

Καταλήγοντας ο κ. Βαλιανάτος, τονίζει ότι «για όλα τα παραπάνω ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία των Ηλείων βουλευτών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος