FOLLOW US: facebook twitter

Γάμος στην πανδημία: Ο ανώδυνος τρόπος να ακυρώσουμε τις προσκλήσεις

Ημερομηνία: 06-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57881″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο ανώδυνος τρόπος να ακυρώσουμε κάποιες από τις προσκλήσεις βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον συνωστισμό

Με τον Covid-19 να έχει τον πλήρη έλεγχο στην ζωή μας, όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την οργάνωση των γάμων έχουν αλλάξει. Άλλωστε, εν μέσω πανδημίας δεν είναι λίγοι οι γάμοι που αναβλήθηκαν για τους επόμενους μήνες, ενώ στις ημέρες επιλογής, πέραν του Σαββάτου και της Κυριακής έρχονται να προστεθούν πλέον και άλλες. Και οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ.

Tα τραπέζια στη δεξίωση του γάμου πρέπει να έχουν τις αποστάσεις που ορίζουν τα νέα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία, το ίδιο και οι καρέκλες, στον μπουφέ δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός, αλλά και η κοινή χρήση της λαβίδας, ενώ οι μόνοι που μπορούν να ανταλλάσσουν φιλί είναι οι νεόνυμφοι -χαιρετισμοί, ασπασμοί και εναγκαλισμοί μεταξύ συγγενών, φίλων και γνωστών παραλείποντονται στον καιρό της κοινωνικής αποστασιοποίησης με συνοπτικές διαδικασίες.

Στις αλλαγές που αναμένεται να προκύψουν είναι βεβαίως και ο αριθμός των καλεσμένων. Με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση, η κατάσταση είναι κάπως πιο περίπλοκη και ευαίσθητη.

Εάν δεν έχουν σταλεί ακόμα οι προσκλήσεις, τότε τα πράγματα απλουστεύονται. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση κατά την οποία τα αγαπημένα μας πρόσωπα έχουν ήδη λάβει τον «μαγικό φάκελο»;

Υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν μία εξαιρετικά άκομψη κίνηση να ακυρώσουμε την πρόσκληση καλεσμένου ενώ αυτή βρίσκεται ήδη στα χέρια του. Μόνο που τώρα, βιώνουμε μία νέα κανονικότητα.

«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα φτάσω στο σημείο να προτείνω σε μελλόνυμφους να ακυρώσουν την πρόσκληση κάποιου στο γάμο τους ενώ τη έχει λάβει», λέει στην HuffPost ο Τόμας Φάρλεϊ, ειδικός εθιμοτυπίας.

«Η εθιμοτυπία προσαρμόζεται προκειμένου να ανταποκριθεί σε σενάρια που στις αρχές του τρέχοντος χρόνου ουδείς μπορούσε φανταστεί, και η πανδημία είναι σίγουρα ένα από αυτά».

Αν λοιπόν βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ακυρώσουμε προσκλήσεις καλεσμένων, πρέπει να το κάνουμε με έναν προσεκτικό και ευγενικό τρόπο, που δεν θα διαταράξει τις σχέσεις με τον κύκλο μας, αλλά στην ουσία θα είναι ένας τρόπος να μοιραστούμε όσα συμβαίνουν μαζί τους.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς αναγνωρίζοντας πόσο μας στεναχωρεί η απουσία τους

Κατ′ αρχάς, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι καλεσμένοι μας, που τελικά δεν θα προσκληθούν, λαμβάνουν το μήνυμα ότι επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη απόφαση εκ μέρους μας. Ότι μετά από προσεκτική και ενδελεχή εξέταση όλων των παραμέτρων και επιλογών, αυτός ήταν ο καλύτερος και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να προστατεύσουμε την υγεία όλων μας.

«Θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως οι καλεσμένοι στον γάμο που τελικά δεν θα προσκληθούν, γνωρίζουν πέραν πάσης αμφιβολίας, πως η απόφαση ήρθε μετά από ατελείωτες ώρες σκέψης».

Η επικοινωνία με τους προσκεκλημένους θα πρέπει να είναι σύντομη. Δεν χρειάζεται να πλατιάζουμε αναλύοντας όλους τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Οπως προτείνει ο Τόμας Φάρλεϊ, «θα επικεντρωνόμουν στην υγεία των καλεσμένων ως τον πρωταρχικό λόγο για την αλλαγή που κάνω, ζήτημα το οποίο αντιλαμβάνονται και εκτιμούν χωρίς περαιτέρω ανάλυση».

Η Νταϊάν Γκότσμαν, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας εθιμοτυπίας «The Protocol School of Texas» και συγγραφέας του βιβλίου, «Modern Etiquette for a Better Life», υπογραμμίζει πως θα εκπλαγούμε από το πόσο πολλοί άνθρωποι όχι μόνο θα δειξουν κατανόηση, αλλά και θα ανακουφιστούν από τα νέα.

«Ισως θα ήθελαν να μας το πουν εκείνοι και τους βγάλαμε απο την δύσκολη θέση, καθώς ήταν γι′ αυτούς ανέφικτη η παρουσία στον γάμο, για διαφόρους λόγους», εξηγεί.

Να είμαστε δίκαιοι

Εφαρμόζουμε οριζόντια περικοπή με τον ίδιο κανόνα για όλους τους καλεσμένους. Για παράδειγμα, καλούμε μόνο τις οικογένειες των μελλόνυμφων ή μειώνουμε την λίστα μόνο για την δεξίωση. Με αυτό τον τρόπο οι προσκεκλημένοι δεν θα πάρουν προσωπικά την απόφαση μας.

«Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιήσουμε την πανδημία ως δικαιολογία μόνο για ορισμένους από τους καλεσμένους. Η απόφαση μας πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά, έτσι ώστε να μην προσβάλλουμε κανέναν», είναι η άποψη της Νταϊάν Γκότσμαν.

Ενημερώνουμε τους καλεσμένους μας το συντομότερο δυνατόν

Πρόκειται για κίνηση ευγενείας και σεβασμού απέναντι στους καλεσμένους μας. Μην ξεχνάμε πως αν ο γάμος γίνει σε κάποιο νησί, υπάρχουν αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια και κρατήσεις ξενοδοχείων που πρέπει να ακυρωθούν.

Εάν έχουμε προγραμματίσει τον γάμο για το καλοκαίρι, ειδοποιούμε τους καλεσμένους για τις τυχόν αλλαγές στα αρχικά μας σχέδια το συντομότερο δυνατόν -εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη. Για γάμους που θα γίνουν από το φθινόπωρο και μετά, ο Φάρλεϊ προτείνει να στείλουμε ένα email σε όλους ε το οποίο θα ενημερώσουμε για τυχόν νέες πληροφορίες.

«Θα πρέπει επίσης να καταλήξουμε στην τελική ημερομηνία κατά την οποία θα πάρουμε την οριστική μας απόφαση. Ενημερώνουμε τους καλεσμένους μας για την τελική ημερομηνία, έτσι ώστε να μπορέσουν και εκείνοι να σχεδιάσουν το πρόγραμμα τους».

Ενημερώνουμε τους καλεσμένους μας από το τηλέφωνο

Η Νταϊάν Γκότσμαν προτρέπει την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου με τους καλεσμένους μας, που θα χρειαστεί να ενημερώσουμε, για την αλλάγή στα αρχικά μας σχέδια.

«Είναι άβολο, αλλά είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος. Μπορούμε να στείλουμε μήνυμα, μόνο που πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από μία τηλεφωική κλήση».

Ο Τόμας Φάρλεϊ έχει μία διαφορετική πρόταση.

«Δημιουργούμε ένα βίντεο που εξηγεί την ανάγκη να οργανώσουμε μια πολύ μικρότερη γιορτή από ό,τι είχαμε αρχικά προγραμματίσει. Στη συνέχεια, το στέλνουμε σε όλους τους καλεσμένους μας, συνοδευόμενο από ένα προσεκτικό μήνυμα. Τις επόμενες εβδομάδες, φροντίζουμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο με κάθε έναν ξεχωριστά από εκείνους που τελικά δεν θα προσκληθούν στον γάμο».

«Εχει σημασία να μεταφέρουμε το μήνυμα πως η απουσία τους μας στοιχίζει συναισθηματικά, ενώ παράλληλα βεβαιωνόμαστε πως είναι καλά στην υγεία τους κατά την διάρκεια της πανδημίας».

«Και μία βασική λεπτομέρεια: Ενημερώνουμε όσους δεν θα προσκληθούν στο γάμο πως μπορούν να τον παρακολουθήσουν μέσω livestreaming και εκφράζουμε την ελπίδα ότι, θα μπορέσουν να συντονιστούν εκείνη την ώρα, μαζί μας στο μυστήριο».

Βέβαια το «Ισαΐα Χόρευε» δεν είναι το ίδιο από την οθόνη ενός υπολογιστή. Έχει όμως τεράστια σημασία για τους καλεσμένους που δεν θα συμπεριληφθούν στην λίστα του γάμου, καθώς θα νιώσουν το ίδιο σημαντικοί, με όσους πρόκειται τελικά να παραστούν.

Όπως λέει ο Τόμας Φάρλεϊ, «Αν σκοπεύουμε στο μέλλον να οργανώσουμε ένα πάρτι γάμου, πρέπει απαραιτήτως να μοιραστούμε την είδηση μαζί τους, λέγοντας πως η παρουσία τους θα μας έκανε πολύ χαρούμενους. Και να είμαστε βέβαιοι, ότι θα δώσουν το ‘παρών’».

Πηγή: huffingtonpost.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia