FOLLOW US: facebook twitter

Γάμοι και βαφτίσεις στην μετακορονοϊού εποχή

Ημερομηνία: 06-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Πολλές οι ακυρώσεις , πολλές και οι αλλαγές για όσους έχουν αποφασίσει να τελέσουν το μυστήριο και να το γλεντήσουν

H πανδημία του Covid-19 και τα μέτρα που ήταν αναγκαίο να παρθούν για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, έχουν επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής μας και έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία.  Βεβαίως, μια από τις συνέπειες αυτές, είναι η ματαίωση πολλών γάμων και βατίσεων που είχαν προγραμματιστεί για  Μάιο και Ιούνιο, η ακύρωσή τους γενικότερα και η ματάθεσή τους για το 2021, αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όσους παρ’ όλα αυτά θα τελέσουν τον προγραμματισμένο τους γάμο ή την βάφτιση του παιδιού τους, με άλλους όμως ορους και συνθήκες.

Το ερώτημα που προβλημάτισε πρωτίστως τα νέα ζευγάρια, ήταν «Ακύρωση ή αναβολή;» Ίσως το σημαντικότερο ερώτημα που εγείρεται στη νέα μας πραγματικότητα όσον αφορά κυρίως τους γάμους. Μία ξεχωριστή ημέρα, για το ζευγάρι και τους αγαπημένους του ανθρώπους, που σε κάθε περίπτωση απαιτεί οργάνωση και αφοσίωση για να πραγματοποιηθεί όπως την έχουν ονειρευτεί.

Εν μέσω πανδημίας τα πράγματα, όπως είναι φυσικό, δυσκολεύουν. Οι συστάσεις των αρμόδιων αρχών για αποφυγή του συνωστισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους, καθώς και το προσωρινό «πάγωμα» της αγοράς αναγκάζουν πολλά ζευγάρια να αναβάλλουν μία από τις σημαντικότερες μέρες στη ζωή τους, με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορούν να τη ζήσουν με αυθορμητισμό και ασφάλεια.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία. Η «δυνατή» περίοδος για τους γάμους είναι αυτή που διανύουμε. Υπολογίζεται ότι κάθε τέτοια εποχή, γίνονται περίπου 50.000 γάμοι στην Ελλάδα κάθε χρόνο, πολιτικοί και θρησκευτικοί, με τους πολιτικούς να έχουν το προβάδισμα.

Αυτό βέβαια που ζούμε τώρα είναι πρωτόγνωρο και θέλει ειδικούς χειρισμούς. Οι εκδηλώσεις που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες ημερομηνίες της φετινής περιόδου μεταφέρονται, και αυτό αφορά περισσότερο τους γάμους της Ελληνικής αγοράς που μπορούν να έχουν τους καλεσμένους τους σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή. Οι εκδηλώσεις που αφορούν ζευγάρια που ζουν στο εξωτερικό η έχουν αρκετούς καλεσμένους τους σε χώρες του εξωτερικού, μεταφέρονται για το 2021.

Οι γάμοι που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους θα επηρεαστούν λιγότερο από αυτούς που θα γίνονται σε κλειστούς. Προφανώς, θα αλλάξει το πλήθος του κόσμου ανάλογα με τα τετραγωνικά και θα γίνουν και αλλαγές στα επισιτιστικά ζητήματα

Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως από 1 μέχρι και 15 Αυγούστου δεν τελούνται Ορθόδοξα μυστήρια, επομένως οι αναβολές προσανατολίζονται προς το τέλος Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο.  Οι οδηγίες που θα δοθούν για τις εκδηλώσεις, αν θα επιτραπούν και για πόσα άτομα, είναι εξαιρετικά κρίσιμες, όπως επίσης και η απελευθέρωση των μεταφορών και συγκοινωνιών.

Casamentos - Quinta da Dança

Μεγάλες οι οικονομικές συνέπειες για την γαμήλια αγορά

Ωστόσο, το  κεφάλαιο “γάμος- βάφτιση” έχει πολλές αναγνώσεις, γιατί δεν επηρεάζει μόνο το ζευγάρι, τους νέους γονείς  και τις οικογένειές τους, αλλά έχει και τρομακτικές συνέπειες σε πολλές εμπλεκόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κάθε καλοκαίρι με αυτό το κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, στερώντας τους μια μεγάλη πηγή εσόδων.

Με τους περισσότερους γάμους να τελούνται μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, η πανδημία ξέσπασε στους μήνες αιχμής γιατην γαμήλια επιχειρηματικότητα, το  wedding planning αλλάζει παντελώς στους προγραμματισμένους  για να γίνουν γάμους, από τα τέλη Ιουλίου και μετά.  Καταστήματα νυφικών, κομμωτήρια, φωτογραφεία,  χώροι δεξιώσεων, γραφεία εκδηλώσεων, wedding planners, event designers κλπ , όλου έχουν ένα μερίδιο της  συγκεκριμένης αγοράς. Σε άλλες περιπτώσεις  όλες αυτές οι επιχειρήσεις, θα ήταν στο τελευταίο στάδιο ετοιμασίας των γάμων του καλοκαιριού και τους τελικούς δειγματισμούς για τα επερχόμενα event της καλοκαιρινής περιόδου. Μια τεράστια απώλεια εσόδων σε  μια χρονιά… παρένθεση  για δύο πολύ σημαντκά γεγονότα της ζωής μας.

Γάμοι: Γλέντι με χορό... εκ περιτροπής. Αποστάσεις και αντισηπτικά ...

Πώς θα γίνουν οι δεξιώσεις γάμων

Δεξιώσεις γάμων με την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών να την καθορίζει η …μεζούρα, αντισηπτικά στα τραπέζια ανάμεσα σε ποτά και φαγητά, κυλιόμενη προσέλευση στην πίστα για χορό, με γάντια, μαντήλια και την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας, αλλά και live streaming για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αυτή θα είναι η εικόνα στα γαμήλια πάρτι στην εποχή του κορωνοϊού, όπως λένε διοργανωτές γάμων και ιδιοκτήτες χώρων δεξιώσεων, οι οποίοι ετοιμάζονται και αυτοί για την επιστροφή σε δράση.

Γαμήλιο πάρτι στην εποχή του κοροναϊού – Χορός εκ περιτροπής ...

«Οι αλλαγές είναι πολλές και τόσο τα ζευγάρια όσο και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τους γάμους αναζητούν τρόπους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων και ταυτόχρονα να το γλεντήσουν», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοργανώτρια γάμων Φαίδρα Λιάκου.

«Η χοροθέτηση είναι το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οι δεξιώσεις γίνονται μικρότερες, τα ζευγάρια κάνουν εκ νέου επιλογή καλεσμένων και σβήνουν από τις λίστες τους αρκετούς από αυτούς, προστατεύοντας τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας», λέει η κ. Λιάκου.

Προετοιμασία για τα νέα δεδομένα έχουν ήδη ξεκινήσει οι ιδιοκτήτες αιθουσών δεξιώσεων. «Ευνοούνται τα μεγάλα μαγαζιά, οι μεγάλοι χώροι και οι υπαίθριοι γάμοι. Σε όλα τα τραπέζια πλέον θα υπάρχουν απολυμαντικά. Οι σερβιτόροι θα φορούν μάσκες, με … χαριτωμένο τρόπο -διότι δεν ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα ευχάριστο γεγονός- και θα κάνουν συστάσεις στους “παραβάτες” που θα παρασυρθούν σε αγκαλιές και φιλιά!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος