FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς ουρές και με αποχή… ρεκόρ!: Ακόμα και στις ώρες αιχμής τα εκλογικά κέντρα στην Ηλεία παρουσίαζαν ερημική εικόνα

Ημερομηνία: 03-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτική

Χωρίς ουρές, κάποιες ώρες της ημέρας μάλιστα τα εκλογικά τμήματα ήταν σχεδόν άδεια και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η αποχή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη Κυριακή, διεξήχθη η χθεσινή ψηφοφορία του επαναληπτικού γύρου στην Ηλεία για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και των έξι δημάρχων. Των δημάρχων Πύργου, Ηλιδας, Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, Ανδραβίδας- Κυλλήνης και Πηνειού.

Η ψηφοφορία έγινε σε αρκετά υποτονικό κλίμα και μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις δικαστικών αντιπροσώπων σε εκλογικά τμήματα του Πύργου, υπήρξε μειωμένο ενδιαφέρον κυρίως στην κάλπη των Περιφερειακών εκλογών, όπου αναμένεται να σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη αποχή. Φαίνεται ότι η κομματική διάσταση που προσπάθησαν να δώσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην εκλογή των περιφερειακών αρχών στο νομό, μέχρι και η Φώφη Γεννηματά ήρθε στον Πύργο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κατσιφάρα, δεν έπιασε τόπο στις τάξεις των εκλογέων και υπήρξε μια γενική αδιαφορία, κάτι που λίγο – πολύ καταγράφηκε σε όλη τη χώρα. Μια πρώτη ακόμα ερμηνεία θα μπορούσε να είναι ότι οι ψηφοφόροι επέδειξαν μια σχετική αδιαφορία είτε γιατί δεν τους εξέφραζαν οι δύο «μονομάχοι», είτε γιατί δεν συμφωνούσαν με τις ευρύτερες συνεργασίες που σημειώθηκαν και αποφάσισαν να μην κατέβουν να ψηφίσουν/

Αυτή η εικόνα επικρατούσε στις 1 περίπου το μεσημέρι στα εκλογικά τμήματα του 6ου δημοτικού σχολείου Πύργου

Να σημειώσουμε δε ότι στις δημοτικές εκλογές, η αποχή την πρώτη Κυριακή στο δήμο Πύργου είχε αγγίξει το 41%, στο δήμο Ήλιδας το 39,37%, στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας το 39,44%, στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης το 37%, στο δήμο Πηνειού το 41% και στο δήμο Ανδρίτσαινας- Κρστένων το 46% περίπου και αναμένονται με ενδιαφέρον τα συγκριτικά στοιχεία από την χθεσινή συμμετοχή στην επαναληπτική διαδικασία, καθώς υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει σε κάποιους δήμους ακόμα και το 60%. Το γεγονός αυτό, βεβαίως θα φέρει ανατροπές στο εκλογικό αποτέλεσμα και ως ένα σημείο έχει εξήγηση, αφού την πρώτη Κυριακή η προσέλευση θεωρήθηκε ικανοποιητική καθώς η… μισή Ηλεία ήταν υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και ο κόσμος έτρεξε να ψηφίσει τους δικούς του ανθρώπους.

Σε ότι αφορά την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε  επίπεδο περιφέρειας, η αποχή την πρώτη Κυριακή άγγιξε το 40,32%, ενώ σε επίπεδο νομού η αποχή ήταν 42,63% και αναμένουμε να δούμε σε τι ποσοστά θα κινηθεί η χθεσινή συμμετοχή των εκλογέων στην εκλογική διαδικασία.

Η εικόνα ωστόσο που παρουσίαζαν τα εκλογικά τμήματα από άποψης στελέχωσης, ήταν παρόμοια με εκείνη της προηγούμενης Κυριακής, καθώς δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου εφορευτικές επιτροπές και σε πολλές περιπτώσεις επειδή τα ψηφοδέλτια ήταν δύο και ένα το λευκό, οι εκλογείς τα έπαιρναν μόνοι τους και πήγαιναν στο παραβάν για να τα βάλουν στο φάκελο και να τα ρίξουν στην κάλπη.

Επίσης να σημειώσουμε ότι αυτήν την Κυριακή δεν υπήρχε exit poll, οι κάλπες έκλεισαν κανονικά στις 7 και τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να μεταδίδονται λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ όπου η ανακοίνωσή τους έγινε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΠΕ Ηλείας και του Υπουργείου Εσωτερικών από την τη Singular Logic.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος