FOLLOW US: facebook twitter

Το ρίσκο της Φώφης

Ημερομηνία: 03-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ο Φρανσουά Μιτεράν έλεγε πως πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ουδέποτε υπήρξε σύμβολο της «ψυχής» του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε όμως το απόλυτο σύμβολο του «αντιΣΥΡΙΖΑ» πολέμου και της κυβερνητικής «συγκατοίκησης» με την ΝΔ. Και σ’ αυτό το πλαίσιο, η απόφαση ρήξης που πήρε η Φώφη Γεννηματά 37 ημέρες πριν από τις εκλογές αποτελεί στρατηγική πολιτική κίνηση, με δυναμική ακόμη και game changer. Είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, – «η Φώφη πάει για όλα ή τίποτα» ήταν η χαρακτηριστική φράση ενός από τα πιο παλαιά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χθες το βράδυ –, είναι όμως και το βήμα που επιχειρεί να καθαρίσει το πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής σε μια συγκυρία που κρίνεται η ίδια η μελλοντική υπαρξή του.

Ή άλλως, επιλέγοντας το διαζύγιο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Φώφη Γεννηματά δηλώνει την επιστροφή στην κεντροαριστερά, αποδεσμεύει το κόμμα από την πιο βαριά σκιά της κυβερνητικής σύμπραξης με την ΝΔ και επιχειρεί να διεκδικήσει του αντιδεξιούς ψηφοφόρους που είτε δεν πήγαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, είτε ψήφισαν με βαριά καρδιά ΣΥΡΙΖΑ. Τον εν λογω στόχο περιέγραφαν πολύ καθαρά χθες το βράδυ πηγές του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι «αυτή η απόφαση ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές». Την ίδια ώρα, δε, η Χαριλάου Τρικούπη διαμήνυε με νόημα πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εκείνος που έθετε ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεσή για την παραμονή του στο ΚΙΝΑΛ την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Αποτέλεσμα εικόνας για βενιζελος

Ο καλός συνταγματολόγος ξέρει…

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια ο κ. Βενιζέλος. Η βολική αφορμή αποχώρησης του, λόγω παραγκωνισμού από το Επικρατείας, προκαλεί συρρίκνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ταυτόχρονα παρέχει την αναγκαία στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Βενιζέλος -που κουνούσε το δάχτυλο αυστηρά σε όσους βουλευτές ή συντρόφους του τόλμησαν να αλλάξουν κόμματα καταγγέλλοντας τους για συναλλαγή- σήμερα φεύγει όχι μόνος, αλλά παίρνοντας μαζί και όσους ο ίδιος επηρεάζει. Αυτοί βέβαια που τον ακολουθούν δεν έχουν εξασφαλισμένο -όπως ο ίδιος- όχι μόνο υπουργείο, αλλά ούτε καν θέση διοικητή σε κρατική υπηρεσία.

Η καθαρή πολιτική συμπεριφορά του Συνταγματολόγου που παραδίδει όλες τις τελευταίες ημέρες μαθήματα του τρόπου εφαρμογής του Συντάγματος και των Νόμων, μόλις σήμερα παραβίασε ταυτόχρονα όλους τους γραπτούς και άγραφους κανόνες πολιτικής δεοντολογίας και πολιτικού πολιτισμού.

Κι αφού έκανε ό,τι έκανε, στη συνέχεια κατηγόρησε από πάνω και το κόμμα του ότι δήθεν σέρνεται πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ! Λες και δεν έχουν ακούσει και διαβάσει οι πολίτες ποια είναι επί τέσσερα χρόνια τώρα και με πόσο φανατισμό η στάση του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος μπορεί να κερδίσει ένα ακόμα υπουργείο, αλλά έχασε και το τελευταίο ίχνος της αξιοπιστίας του μπροστά στα… καλά και συμφέροντα.

Αποτέλεσμα εικόνας για blond

Βενιζέλος ή πρώτος στο Επικρατείας ή τίποτα!

Την πολιτική βουλιμία του Ευάγγελου Βενιζέλου, την γνωρίζουν όλοι και, πρωτίστως, οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ! Όσο και να δήλωνε το τελευταίο διάστημα ότι δεν ζητάει τίποτα και ότι απλά δεν επιθυμεί πλέον να δώσει τη μάχη του σταυρού, κρατώντας για τον εαυτό του έναν… ειδικό ρόλο (σ.σ. μάλλον αυτόν του εθνικού μας ευεργέτη), οι σημερινές εξελίξεις προδίδουν το αντίθετο! Και ζήτησε, και δεν έλαβε!

Η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει, επίσης, ότι στο πλαίσιο της  συνάντησης της κυρίας Γεννηματά με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, του ζήτησε να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Και υπογραμμίζεται ότι η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν «πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή τίποτα»!

Το Κίνημα Αλλαγής καταλήγει, μάλιστα, πως αντίθετα από όσα υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος, που έσπευσε να χαρακτηρίσει το ΚΙΝΑΛ ως «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ» (σ.σ. μόνο και μόνο επειδή δεν έβαλε τον ίδιο επικεφαλής του επικρατείας), «όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτήν την κρίσιμη μάχη, διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Να σημειωθεί ότι αυτό που ενόχλησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν ήταν ο πόλεμος που έχει ανοίξει από χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος, αλλά η άρνησή του να κάνει την ίδια κριτική και στη ΝΔ! Σε μία συγκυρία όπου «παίζεται» η πολιτική επιβίωση κομμάτων, η Φώφη Γεννηματά επιδιώκει και να ανακόψει τυχόν αυτοδυναμία της ΝΔ, και να παραμείνει ζωντανή στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Και με την απόφασή της να μη θέσει επικεφαλής του επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έναν πολιτικό που δεν έχει την παραμικρή απήχηση στην ελληνική κοινωνία, έκανε κίνηση-ματ!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος