FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινούν οι παρεμβάσεις στα «νεκρά» πλατάνια της Ολυμπίας

Υπεγράφη από το δασαρχείο Πύργου η σύμβαση για το μεταχρωματικό έλκος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με στόχο την αποτροπή κινδύνου ατυχήματος από «νεκρά» πλατάνια και τον περιορισμό της διασποράς του μεταχρωματικού έλκους ξεκινούν άμεσα οι σχετικές εργασίες σε περιοχές του δήμου Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας, έπειτα από τη σύμβαση που υπέγραψε με τον ανάδοχο το Δασαρχείο Πύργου, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει καταρτιστεί, θα καταστραφούν με υλοτόμηση και καύση ή τυχόν επίχωση 66 πλατάνια και θα «νεκρώσουν» 272 υφιστάμενα.

Ο Ανάδοχος θα εκτελέσει τις εργασίες, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δασαρχείου Πύργου μέσα σε έναν μήνα από την υπογραφή της σύμβασης. Οι εργασίες αφορά την ρίψη, τον τεμαχισμό, την καύση και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων υλοτομίας, την καύση τους, καθώς και την απολύμανση του χώρου καύσης (όπου αυτό είναι δυνατό) και όλων των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν κατά την υλοτομία

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου οφείλεται σε μύκητα που έχει προσβάλει τα πλατάνια της περιοχής μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να χάνονται δέντρα από νεαρή ηλικία μέχρι αιωνόβιοι πλάτανοι.

«Αποτελεί μεγάλη πληγή για το είδος αυτό, γιατί είναι ένα είδος που φύεται από το ύψος της θάλασσας μέχρι τη ζώνη των ψυχροβίων κωνοφόρων. Επίσης, ο πλάτανος αποτελεί, πέρα από σημαντικό δέντρο της ελληνικής υπαίθρου, και ιδιαίτερο μνημείο για την Ελλάδα. Είναι τοπόσημο και σημείο αναφοράς ιστορικών και μυθολογικών γεγονότων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το μεταχρωματικό έλκος έχει  επεκταθεί σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

«Ο μύκητας προσβάλλει δέντρα όλων των ηλικιών και το μεγάλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι επεκτείνεται πολύ γρήγορα. Αιτία είναι ο άνθρωπος, είτε με τη χρήση κλαδευτικών εργαλείων είτε με τη χρήση μηχανημάτων. Στην περιοχή μας έχουν γίνει ακόμα και προσπάθειες τεχνητής νέκρωσης περιμετρικά της περιοχής διασποράς, για να παρεμποδιστεί η εξάπλωσή του αλλά δεν κατέστη δυνατόν», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι στην Ηλεία πρωτοεμφανίστηκε το 2003 και εικάζεται ότι αιτία διάδοσής του στην Ευρώπη ήταν τα αμερικανικά ξύλινα κιβώτια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Λάττας επισήμανε πως τη δεδομένη στιγμή πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι ατυχήματος από τα «νεκρά» πλατάνια και ζήτησε από τους πολίτες και τους δήμους να απολυμαίνουν καλά τα εργαλεία που χρησιμοποιούν.

«Ξεκινάμε αυτήν την εργολαβία για να αλλάξουμε την αισθητική εικόνα και να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ατυχήματος από τα δέντρα. Παρεμβάσεις προβλέπονται στις Καρούτες, στη Νεράιδα, στον χώρο αναψυχής στο Βασιλάκι, στα Καλύβια, στον Αστρά, στον Ερύμανθο και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα, Θα απομακρυνθούν τα νεκρά δένδρα γιατί από έναν άνεμο ή μια φυσική καταστροφή μπορεί να προκύψει ατύχημα. Έχουμε επίσης λάβει μέριμνα για να μη μεταφερθούν πέρα από την περιοχή διασποράς της ασθένειας», εξήγησε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot