FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» για την επέκταση Σχεδίου Πόλης στο Επιτάλιο

Εγκρίθηκε η αναθεωρημένη μελέτη από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου στη πρόσφατη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου η οριστική Πολεοδομική μελέτη της Περιοχής Επέκτασης Σχεδίου Πόλεως του Επιταλίου (Β΄φάση) η οποία υποβλήθηκε από την μελετήτρια Ζωή  Πούλου και η οποία αφορά κυρίως την περιοχή περιμετρικά του ισχύοντος εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης, εντός του υφιστάμενου οριοθετημένου οικισμού, όπου αναπτύσσεται ο πολεοδομικός ιστός σε τμήματα με  δομημένο περιβάλλον.

Όπως αναφέρει η τεχνική έκθεση, στην περιοχή που γειτνιάζει με το νότιο άκρο του κοιμητηρίου Επιταλίου, επί του κεντρικού δρόμου (Βας. Παύλου) και στην περιοχή ανατολικά του Δημοτικού Σχολείου, έχει αναπτυχθεί πυκνή δόμηση, για αυτό και προτείνεται η ένταξη αυτών των περιοχών στο νέο αναθεωρημένο Σχέδιο Πόλης.

Οι περισσότερες αλλαγές αναφέρονται στις περιοχές που είναι σε επαφή με το όριο απαλλοτρίωσης του ΟΣΕ, στα τμήματα όπου γίνεται εξομάλυνση του ορίου του οικισμού και σε αλλαγές λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, δηλαδή υπάρχοντες δρόμοι, δρόμοι μεγάλης κλίσης και στις θέσεις των ρεμάτων.

Η μελετήτρια επισημαίνει πως η επέκταση του Σχεδίου Πόλης γίνεται στο πεδινό αραιοκατοικημένο τμήμα εντός του οριοθετημένου οικισμού. Η πολεοδομούμενη έκταση είναι 336 στρέμματα, από τα οποία τα 104 είναι κοινόχρηστα, δηλαδή το 31% της συνολικής επιφάνειας, Τα 92 στρέμματα είναι δρόμοι και τα 12 είναι πλατείες, χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές και ζώνες ρεμάτων. Κοινωφελείς χώροι είναι μόνο τρία στρέμματα, κατά βάση χώροι αθλητισμού.

Βασική επισήμανση είναι να δημιουργηθούν πεζογέφυρες σε κόμβους κοντά στη Σιδηροδρομική Γραμμή (Ι.Παρασκευόπουλου και Αρ. Οικονόμου) για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, καθώς και να μονοδρομηθούν χωρίς δικαίωμα στάθμευσης οι δρόμοι με πλάτος πέντε μέτρα.   

Επίσης προτείνεται να σχεδιαστούν και να συμπληρωθούν τα δίκτυα υποδομής, όσον αφορά τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την αποχέτευση, καθώς και να κατασκευαστούν έργα διευθέτησης της κοίτης και τεχνικά έργα στις διασταυρώσεις των ρεμάτων και των τάφρων με τους προτεινόμενους δρόμους.

«Η επέκταση του σχεδίου πόλης γίνεται στο πεδινό τμήμα του οικισμού, γιατί σε αυτό παρουσιάζεται τάση ανάπτυξης και η επέκταση κρίνεται αναγκαία για την εκτόνωση των οικιστικών αναγκών του νομού», καταλήγει η μελέτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος