«Ξεκαθαρίζει» από σήμερα το τοπίο για τις βάσεις
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”139398″ img_size=”full”][vc_column_text]
Αναμένεται η ανακοίνωση των στατιστικών από το Υπ. Παιδείας με τις επιδόσεις των υποψηφίων
[/vc_column_text][vc_column_text]Το τοπίο για τις βάσεις εισαγωγής αναμένεται να γίνει πιο ξεκάθαρο από σήμερα, καθώς αναμένεται η ανακοίνωση των στατιστικών με τις επιδόσεις των υποψηφίων πανελλαδικά από το Υπ. Παιδείας. Επίσης, αναμένεται και ο ορισμός των ημερομηνιών δήλωσης του μηχανογραφικού δελτίου.
Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο μόνο με βάση τις εκτιμήσεις για τις βάσεις αλλά και σύμφωνα με τις πραγματικές τους επιθυμίες. Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής
Οι πρώτες εκτιμήσεις ωστόσο για τις βάσεις εισαγωγής δείχνουν άνοδο σε όλα τα πεδία και μάλιστα σε ορισμένα Τμήματα θα υπάρξει αύξηση πάνω από το 50% των περσινών μορίων. Την άνοδο των βάσεων θα συν διαμορφώσει η επίδοση των υποψήφιων σε συνάρτηση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Η εφαρμογή της ΕΒΕ θα φέρει σίγουρα μία «τεχνητή» αύξηση στις χαμηλής ζήτησης σχολές. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι υπήρχαν αρκετά Τμήματα με λιγότερο από 3.000 μόρια. Μάλιστα η «χαμηλότερη» σχολή συγκέντρωσε πέρσι μόλις 625 μόρια.
Αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν φέτος, αφού η ΕΒΕ δεν θα αφήσει ίσως «τίποτα να πέσει» κάτω από τα 8.000 μόρια. Όμως, η ΕΒΕ τελικά δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις υψηλόβαθμες Σχολές και τους «καλούς μαθητές» χωρίς βέβαια να αποκλείονται και τα απρόοπτα.
Από την άλλη, αύξηση αναμένεται όμως και στις περιζήτητες Σχολές και σε αυτό θα συμβάλουν οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων που απορρέει από το γεγονός ότι φέτος τα θέματα χαρακτηρίστηκαν σε γενικές γραμμές «ευκολότερα από τα περσινά».
Να πούμε ακόμα ότι, από τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, προβλέπεται να υπάρξει σταθερότητα στις Σχολές «μεσαίας» ζήτησης. Για την εισαγωγή των μαθητών σε μία τέτοια σχολή «μεσαίας» ζήτησης, μεγάλο ρόλο θα παίξει η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Πώς υπολογίζεται η ΕΒΕ
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.
Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%. Συνεπώς η επιλογή του συντελεστή 1,2 σε κάθε Τμήμα συνεπάγεται ότι, αυτό φέτος θα έχει υψηλές βάσεις και σίγουρα υψηλότερες από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]