Ξεμπλοκάρει η βελτίωση των οδών πρόσβασης στα μοναστήρια της Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127375″ img_size=”full”][vc_column_text]
«Πράσινο» υπό όρους από Μενδώνη για την υλοποίηση του έργου
-Τι απάντησε η υπουργός Πολιτισμού στον βουλευτή Ηλείας, Ανδρ. Νικολακόπουλο
-Ήδη δρομολογεί τις διαδικασίες ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος
[/vc_column_text][vc_column_text]Με την πρόσληψη αρχαιολόγου που θα επιβλέψει τις εργασίες αναμένεται να ξεμπλοκάρει το έργο της βελτίωσης των οδών πρόσβασης σε μοναστήρια και προσκυνηματικούς χώρους της Ηλείας, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, καθώς η ΠΕ Ηλείας ήδη δρομολογεί τις απαραίτητες διαδικασίες με βάση τη γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, αφού ενημερώθηκε για όλες τις παραμέτρους του έργου, αποφάσισε να καταθέσει τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν για να προχωρήσει η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, που θεωρείται απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη, ταχεία και σύννομη εκτέλεση του έργου.
Το μνημόνιο συνεργασίας κρίθηκε απαραίτητο, όπως ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε σχετική αναφορά του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλου, καθώς το συγκεκριμένο έργο αφορά βελτίωση δρόμων πρόσβασης που οδηγούν σε Ιερές Μονές και προσκυνηματικούς χώρους της λείας, τα οποία είτε είναι κηρυγμένα μνημεία (π.χ. Φραγκαβίλα, Μονή Ασκητή, Μονή Νίκαβας) είτε προστατεύονται αυτοδικαίως από το Ν. 3028/2002 (π.χ Μονή Χρυσοπηγής).
«Οι εκσκαφικές εργασίες θα πρέπει να διενεργηθούν με αρχαιολογική επίβλεψη και συνεχή παρακολούθηση, καθώς κατά την εκτέλεσή τους είναι πιθανό να έρθουν στο φως άγνωστα έως σήμερα αρχαιολογικά κατάλοιπα. Την δαπάνη της αρχαιολογικής επίβλεψης των εκσκαφικών εργασιών αναλαμβάνει ο φορέας υλοποίησης του έργου, όπως ορίζεται από το άρθρο 37, παρ. 6 του Ν. 3028/2002 για δημόσια ή ιδιωτικά έργα προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 587.000,00 ευρώ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση του έργου, υπό τον όρο να προσληφθεί από τις πιστώσεις του έργου το απαραίτητο προσωπικό, κατόπιν υπογραφής σχετικού μνημονίου συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Εφορείας, απαιτείται η πρόσληψη ενός (1) αρχαιολόγου, ο οποίος θα παρίσταται σε όλες τις εκσκαφικές εργασίες του έργου. Η δαπάνη πρόσληψης του αρχαιολόγου, σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το 5% του προϋπολογισμού του έργου», επισημαίνει η κα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι με τέτοια διαδικασία υλοποιείται πληθώρα έργων πανελλαδικά σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την υποστήριξη από πλευράς της.
«Ο αρχαιολόγος διασφαλίζει το έργο»
«Κοινός στόχος είναι η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, η προστασία αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο υπέδαφος και δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί ή/και αποκαλυφθεί, η ανάδειξη και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και ταυτοχρόνως η πρόοδος, η ανάπτυξη και η εξέλιξη, σε κάθε επίπεδο, των τοπικών κοινωνιών και της χώρας εν γένει. Κοινός στόχος είναι η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, η προστασία αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο υπέδαφος και δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί ή/και αποκαλυφθεί, η ανάδειξη και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και ταυτοχρόνως η πρόοδος, η ανάπτυξη και η εξέλιξη, σε κάθε επίπεδο, των τοπικών κοινωνιών και της χώρας εν γένει» τονίζει η κα Μενδώνη.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η δημιουργία του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία υποέργου αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών θα συντελέσει καθοριστικά όχι μόνο στην προστασία των αρχαιοτήτων, αλλά και στην επίσπευση των προβλεπόμενων εργασιών και την απρόσκοπτη, ταχεία και σύννομη ολοκλήρωση του έργου.
«Η πρόσληψη αρχαιολόγου, και εάν απαιτηθεί και έτερου εξειδικευμένου προσωπικού, στο πλαίσιο του προαναφερθέντος υποέργου, διασφαλίζει την απαραίτητη συνεχή επίβλεψη και την πρόοδο των εργασιών. Επισημαίνεται, δε, ότι το υπάρχον προσωπικό της αρμόδιας Εφορείας δεν είναι δυνατόν να επιβλέπει τις εργασίες σε μόνιμη βάση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το γεγονός ότι αρκετές από τις θέσεις επέμβασης είναι απομακρυσμένες από την έδρα της Υπηρεσίας και ενίοτε δυσπρόσιτες» τονίζει η υπουργός Πολιτισμού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]