FOLLOW US: facebook twitter

Χαμόγελα ανακούφισης στην αγορά: Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι έμποροι του Πύργου την επαναλειτουργία με φυσική παρουσία

Ημερομηνία: 19-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Αγώνας δρόμου για τον τζίρο των εκπτώσεων

Με χαμόγελα υποδέχθηκαν οι έμποροι του Πύργου την επαναλειτουργία των καταστημάτων με φυσική παρουσία των πολιτών, καθώς τα οικονομικά τους περιθώρια είχαν στενέψει υπερβολικά εξαιτίας του δίμηνου lockdown. Το άνοιγμα του εμπορίου συνέπεσε με την έναρξη της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάκαμψη των εσόδων το επόμενο διάστημα.

Για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ένδυση και την υπόδηση, ήταν ορατό το αίσθημα της ανακούφισης, αφου το click away δεν έχει την ίδια αποδοτικότητα με τη φυσική παρουσία.

Ο Φώτης Βασιλακόπουλος (Jordan), δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια για να καλυφθούν οι απώλειες του 2020, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να έχει αποφασιστεί νωρίτερα η επαναλειτουργία των καταστημάτων.

«Σχεδόν τρεις μήνες μετά ξανανοίξαμε. Είναι περίοδος εκπτώσεων που λογικά θα έχει δουλειά και αυτό γιατί ο κόσμος δεν έχει ψωνίσει στις γιορτές και τον προηγούμενο καιρό. Πιστεύω ότι θα δουλέψουμε και πρέπει να προσέξουμε όλοι πάρα πολύ για να μην ξανακλείσουμε μαγαζιά μας. Πιστεύω ότι θα πάει καλά αυτή η περίοδος και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τη ζημιά του χειμώνα. Νομίζω ότι δε χρειάζονταν μετά τις γιορτές να ήμασταν κλειστά, γιατί δεν παρουσιάστηκε αύξηση κρουσμάτων. Φοβήθηκαν τις γιορτές που υπήρχε πιθανότητα να συσσωρευτεί κόσμος, όμως όπως φαίνεται στα καταστήματα δεν υπάρχει διάδοση ιού. Το click away βοήθησε, αλλά έχουμε συνηθίσει σε γιορτές να έχουμε άλλους τζίρους. Ήταν οι πιο δύσκολες γιορτές, δε θυμάμαι ποτέ ξανά τέτοιο να έχουν υποστεί τα μαγαζιά και μετά μας έκλεισαν χωρίς λόγο»

Ο Κωνσταντίνος Ντεβενέζος (devenezos) τόνισε ότι δύσκολα θα καλυφθεί η ζημιά που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα αλλά είναι καλύτερο από το να παραμένουν κλειστοί. «Από το να είμαστε κλειστοί κάτι είναι και αυτό, σε όλο αυτό που περνάμε όλος ο κόσμος. Ξεκινήσαμε με εκπτώσεις, όλα στη μισή τιμή, να βοηθήσουμε τον κόσμο και εμάς που είμαστε τόσο καιρό κλειστοί. Ο κόσμος ανταποκρίνεται, υπάρχει μια κίνηση και ευελπιστούμε να συνεχιστεί. Το click away βοήθησε λίγο, όμως είναι άλλο η φυσική παρουσία στο κατάστημα, που ο άλλος μπορεί να δοκιμάσει μέσα στο κατάστημα και να επιλέξει, δεν μπορεί έξω από την πόρτα. Πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει γιατί έχει χαθεί ο τζίρος, με ρευστότητα και στήριξη στις επιχειρήσεις γιατί μετά θα υπάρχει κυλιόμενο πρόβλημα με όλους», είπε.

Ο Νίκος Τσίτσος (Tsitsos) εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. «Πρώτη μέρα σήμερα και ο κόσμος έχει ανάγκη από ψώνια σε φυσικό κατάστημα, πέρα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Είδαμε κινητικότητα, υπήρχε ενδιαφέρον, μπήκε κόσμος στο μαγαζί. Εμείς τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, ο κόσμος σέβεται τα μετρα και θα πρέπει όλοι να προσέξουμε για να μην ξανακλείσουμε. Αισιοδοξία έχουμε και πρέπει να έχουμε και εμείς και οι πελάτες γιατί χωρίς αισιοδοξία δεν βγαίνει πουθενά. Το click away βοήθησε αλλά αυτό τώρα είναι σαφώς καλύτερο. Δε θέλω καθόλου να το σκέφτομαι ότι μπορεί να ξανακλείσουμε παρότι εμείς έχουμε και ηλεκτρονικό κατάστημα. Είναι δυο διαφορετικά μαγαζιά», σημείωσε.

Ο Μανώλης Καταύτος (beloccio) ανέφερε ότι σταδιακά θα επανέλθει η κανονικότητα, καθώς οι πολίτες είναι ακόμα επιφυλακτικοί.

«Τα καταστήματα έχουν καλές εκπτώσεις. Σιγά σιγά ο κόσμος θα μπορέσει να ξαναβρεθεί στην παλιά κατάσταση. Είναι λίγο διστακτικός, θέλει το χρόνο του, αλλά γίνονται αγορές, υπάρχει μια κίνηση. Είναι σίγουρα καλύτερο από το click away, γιατί μπορεί ο πελάτης να μπει στο κατάστημα, να δοκιμάσει. έχει άλλη άνεση και τον κάνει να έχει καλύτερη αγοραστική διάθεση», τόνισε.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος  (dust & cream) υποδέχθηκε με ικανοποίηση την επαναλειτουργία των καταστημάτων με φυσική παρουσία, λέγοντας ότι θα βοηθήσει καθοριστικά στην ανάκαμψη της αγοραστικής κίνησης.

«Πρώτη μέρα με φυσική παρουσία των πολιτών, κάτι που ήταν αναγκαίο και το ζητούσαμε εδώ και καιρό. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο θέμα, αυτό φάνηκε και από τις προηγούμενες μετρήσεις που έκανε η κυβέρνηση. Η διασπορά δεν οφείλεται στα καταστήματα, δεν υπάρχει συνωστισμός, ειδικά σε πόλεις όπως ο Πύργος. Ο κόσμος εφαρμόζει τα μέτρα, οι χώροι απολυμαίνονται, ο περιορισμός των ατόμων μέχρι τέσσερα ανά 100 τμ ισχύει. Είναι μέτρα που τα τηρούσαμε και πριν αλλά και τώρα μας βοηθάνε στο να λειτουργήσουμε καλύτερα. Ειδικά σε καταστήματα όπως το δικό μας, με καλλυντικά, το να μπει κάποιος μέσα και να δει το προϊόν από κοντά, είναι καλύτερο από πριν. Για πρώτη μέρα είναι καλή η κίνηση και αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς το μεσημέρι, διότι κάνει και κρύο, πιστεύω ότι θα κορυφωθεί από την Πέμπτη και μετά, μέχρι να το μάθει και ο κόσμος πώς ακριβώς λειτουργεί», υπογράμμισε.

Στα 2,5 δισ. ευρώ ο πήχυς του τζίρου

Στόχος των εμπόρων είναι να μπορέσουν να ανακτήσουν έστω το 50% της απώλειας του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, για να πάρουν «ανάσα» και να αποτρέψουν ενδεχόμενο λουκέτου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πήχυς έχει τεθεί στα 2,5 δισ.ευρώ τζίρο στις εκπτώσεις, προκειμένου να ξαναμπεί η αγορά σε τροχιά ανάκαμψης. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι απώλειες αγγίζουν τα 50 δισ. Ευρώ για το 2020, αφού με βάση τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Νοέμβριος ήταν καταστροφικός μήνας για το λιανεμπόριο, με απώλειες τζίρου σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς -38,5% σε σχέση με το 2019, ενώ o εορταστικός τζίρος εκτιμάται ότι κυμάνθηκε σε λιγότερο από το 1/3 του περσινού, δηλαδή περίπου 1 δισ. έναντι 3,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι και αυτός ο τζίρος διανεμήθηκε άνισα, καθώς κλάδοι όπως η ένδυση, η υπόδηση και το εμπόριο ρολογιών-κοσμημάτων κατέγραψαν απώλειες 70%-80%, οι προσδοκίες από τις αγορές χωρίς «κλικ» αλλά μόνο με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών, είναι εύλογα αυξημένες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος