FOLLOW US: facebook twitter

Στα λευκά η ορεινή και ημιορεινή Ηλεία!

Ημερομηνία: 19-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
Ήπιες οι πρώτες χιονοπτώσεις του φετινού χειμώνα- Ο “Λέανδρος” πέρασε από τον  νομό χωρίς να φέρει σοβαρά προβλήματα
-Προσοχή συνιστάται σήμερα στους οδηγούς γιατί αναμένεται απο τα ξημερώματα παγετός

Τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα έπεσαν χθες στις ορεινές και ημιορεινές περιοχες της Ηλείας που ντύθηκαν στα λευκά, χωρίς ωστόσο από τις ήπιες χιονοπτώσεις στον νομό να δημιουργηθούν προβλήματα και κυρίως πρόσβασης στα ορεινά χωριά. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση εκχιονιστικών μηχανημάτων όπως στην περιπτωση του η συσσώρευση χιονιού και πάγου στον οδικό άξονα Δραγώγι – Επικούριος Απόλλωνας – Ανδρίτσαινα όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί προσωρινά. Ωστόσο  σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε Ηλείας, εκχιονιστικά μηχανήματα υπό την επίβλεψη του αντιδήμαρχου Ανδρίτσαινας Μίλτου Γεωργακόπουλου πραγματοποίησαν καθαρισμό και διάνοιξη του δρόμου και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Ηλεία: Το Βασιλάκι Αρχ.Ολυμπίας στα λευκά

Στο επίκεντρο του χιονιά η αλλιώς της χιονόπτωσης Λέανδρος, βρέθηκαν οι τα ορεινά των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων όπου η Πολιτική προστασία των συγκεκριμένων δήμων μαζί με της ΠΕ Ηλείας, ήταν έτοιμες είτε για να παρέμβουν όπου χρειαζόταν, αλλά και με αλάτι για να διαλυθεί το χιόνι που έπεσε όμως πάνω από τα 400 μέτρα υψόμετρο, με εξαίρεση το Βασιλάκι Ολυμπίας, στα 240 μετρα υψόμετρο. Ειδικότερα, στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας χιόνια έχουν πέσει από το Λάλα και πάνω στο δρυόδασος της Φολόης όπου οι εικόνες είναι μαγευτικές, αλλά  και την Δίβρη.

Στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων χιόνια έχουν πέσει από την περιοχή των Διασέλλων και προς την Ανδρίτσαινα και τον Επικούρειο Απόλλωνα, ενώ στο δήμο Πύργου χιονόπτωση είχαμε μόνο στο ύψος του Γουμέρου και στο Πανόπουλο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - Page 2 of 6 - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας στην Πρωινή για την χθεσινή πρώτη χιονόπτωση, τόνισε ότι ήταν αρκετά ήπια και μικροπροβλήματα υπήρξαν μόνο στα πολύ ορεινά του νομού. «Μοναδικό πρόβλημα ηταν η συσσώρευση χιονιού και πάγου στον δρο΄μο από το Δραγώγι – Επικούριος Απόλλωνας – Ανδρίτσαινα όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί  για λιγες ώρες και με τα μηχανήματα της ΠΕ Ηλείας, των της πολιτικής προστασίας του δήμου και των ιδιωτών που εχουν υπογράψει το σύμφωνο Πολιτικής προστασίας, υπήρξε επιχείρηση αποχιονισμού με γκρέιτερ και αλατιέρες και έτσι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας άνοιξε και δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία. Ο προβλέψεις για την Ν. Φιγαλεία στην οποία δεν χιόνισε τελικώς δεν επαληθεύτηκαν, οπότε άλλα προβλήματα δεν είχαμε αν και είμαστε σε ετοιμότητα. Μικρά προβλήματα είχαμε στα ορεινα της Ολυμπίας χωρίς να χρειαστεί αποχινονισμός, ενώ επειδή οι νεότερη ενημέρωση μιλα για ισχυρό παγετό τα ξημερώματα της Τρίτης, αλατιέρες της ΠΕ Ηλείας στα πολύ ορεινά του νομού θα ρίξουν αλάτι για να προλάβουμε. Συνιστούμε εξαιτίας του παγετού πολύ προσοχή στους οδηγούς!»

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Θοδωρής Η.Κονδύλης, χαμογελάει

Τέλος να πουμε ότι σύμφωνα με τον προγνώστη καιρού Θοδωρή Κονδύλη τα φαινόμενα πλέον υποχωρούν, άλλωστε και για το υπόλοιπο της χθεσινής ημέρας υπήρξαν διαστήματα με ήλιο, αλλά επικρατούσε παντού τσουχτερό κρύο.

Αναλυτικότερα για τις συνθήκες που επικράτησαν χθες με την πρώτη ήπια χιονόπτωση, η εικόνα στους δήμους που πέρασε ο χιονιάς έχουν ως εξής:

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, σπίτι, ουρανός, χιόνι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΧωριό Κούμανι

Χιονάκι αλλά χωρίς προβλήματα τα ορεινά χωριά του δήμου Πύργου

Στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά χωριά και του Δήμου Πύργου, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία καθώς τόσο η Πολιτική Προστασία όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, φρόντισαν για τη ρίψη αλατιού στο επαρχιακό δίκτυο διατηρώντας τους δρόμους ανοιχτούς.

Σε Γούμερο, Πεύκη, Αγία Άννα και Κλεινδιά,  το… έστρωσε κανονικά και σύμφωνα με την προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου κ. Κική Διονυσοπούλου, παρότι τα μέλη της ομάδας παρέμειναν σε επιφυλακή όλη τη νύχτα μέχρι και το πρωί της Δευτέρας, δεν χρειάστηκε να επέμβουν. “Είχαν προηγηθεί ενέργειες από την Πολιτική Προστασία αφήνοντας ποσότητες αλατιού στο συνεταιρισμό του Γουμέρου ενώ και σε επιφυλακή βρίσκονταν και το μηχάνημα του Δήμου που βρίσκεται σταθμευμένο στο Μουζάκι. Ευτυχώς δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα, υπήρχε και αλατιέρα της Περιφέρειας και όλοι οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί και εύκολα προσπελάσιμοι”.

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, ουρανός, χιόνι, φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση, κείμενο που λέει "SHOT ON REDMI 9 AI QUAD CAMERA"Χωριό Κούμανι

Στα λευκά τα ορεινά του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Στα λευκά ντύθηκαν η Καλλιθέα και η Ανδρίτσαινα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, κινητοποιώντας το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων  με το πρώτο φως του ήλιου. Σε συνεργασία με μηχανήματα της ΠΕ Ηλείας, ξεκίνησε άμεσα ο καθαρισμός του οδικού δικτύου για να αποτραπούν πιθανά προβλήματα στην κυκλοφορία. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας, Μίλτος Γεωργακόπουλος, η χιονόπτωση αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα, καθώς οι δρόμοι καθαρίστηκαν άμεσα.

«Η χιονόπτωση εκδηλώθηκε γύρω στις 4 τα ξημερώματα και από τις 6:30 το πρωί ξεκινήσαμε άμεσα τον καθαρισμό του οδικού δικτύου με γκρέιντερ και τσάπα του δήμου, σε συνεργασία με γκρέιντερ της ΠΕ Ηλείας. Μέχρι τώρα δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα, παρ΄όλα αυτά παραμένουμε σε επιφυλακή», ανέφερε.

Μόνο η Ν. Φιγαλεία δεν είδε… άσπρη μέρα!

Μόνο η Νέα Φιγαλεία δεν είδε άσπρη μέρα τελικά, με τον χιονιά που ήρθε ξαφνικά, να σκεπάζει με λευκό πέπλο όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας. Μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στη Δ.Ε γίνεται κανονικά. Ο χιονιάς κατέβηκε σε χαμηλά υψόμετρα όπως ο οικισμός Τριάντα ενώ στη Νέα Φιγαλεία έφτασε μέχρι την περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΚρυοβρυση

Στη μάχη του χιονιά ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Ιδιαίτερα επιτυχής υπήρξε από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας η διαχείριση της χιονόπτωσης στις ορεινές περιοχές, έπειτα από κινητοποίηση ολόκληρου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Από τις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου που το χιόνι άρχισε να πυκνώνει, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Αρβανίτης έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο με τέσσερα μηχανήματα και δύο ακόμη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ρίχτηκε στη «μάχη» του χιονιά, ενώ στην όλη προσπάθεια συνέδραμαν και εθελοντές. Η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση απέτρεψε τον συγκοινωνιακό αποκλεισμό της ορεινής περιοχής του Δήμου, καθώς υπήρξε χιονόστρωση σε όλο το επαρχιακό δίκτυο από Λάλα προς Εθνική Οδό Πατρών – Τρίπολης (111).

Τα μηχανήματα ωστόσο επιχείρησαν και σε άλλα οδικά τμήματα προς τις κοινότητες του οροπεδίου Φολόης αλλά και σε πιο δυσπρόσιτες περιοχές, διευκολύνοντας κτηνοτρόφους στην πρόσβαση προς τις μονάδες τους.Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει προμηθευτεί έγκαιρα επαρκή ποσότητα αλατιού και έγινε ήδη επίστρωση στους δρόμους, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία παγετού, που αναμένεται για την Τρίτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά με απόφαση των δημάρχων Πύργο, Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων

Την δυνατότητα αλλά και αρμοδιότητα να αποφασίσουν οι δήμαρχοι για το ποια σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, εκχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλειας στους δημάρχους που έχουν χιόνια στους δήμους τους. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος , επειδή ο χιονιάς έχει κανει την εμφάνισή του σε συγκεκριμένες δημοτικές και τοπικές κοινότητες, μίλησε με τους δημάρχους και είπε ότι καλό ειναι να αποφασίσουν εκείνοι  για το πού θα μείνουν και σήμερα Τρίτη κλειστά τα σχολεία, ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες γιατι δεν έχει νόημα να ληφθουν οριζόντια μέτρα.

Έτσι, με απόφαση του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, τα σχολεία της Δίβρης και του Πανόπουλου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα  Τρίτη 19 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες δυσχέρειες θα προκύπταν στη μεταφορά μαθητών, λόγω του παγετού. Τα σχολεία στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Αλλά και ο Δήμαρχος Πύργου Τ. Αντωνακόπουλος με βάση τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κοινότητα Γουμέρου (χαμηλές θερμοκρασίες, παγετός και χιονόπτωση), και την ανάγκη προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τον κίνδυνοπρόκλησης ατυχημάτων, προχώρησε στην απόφαση για διακοπή των μαθημάτων στο Δημοτικό Σχολείο Γουμέρου για σήμερα Τρίτη 19-01-2021.

Επίσης με απόφαση του δημάρχου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα ΟΛΑ τα σχολεία του δήμου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητεςΚούμανι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος