«Χάνεται» και η άνοιξη για τον τουρισμό της Ολυμπίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”124994″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Ακυρώνονται ή μετατίθενται για φθινόπωρο οι αφίξεις επισκεπτών
[/vc_column_text][vc_column_text]Εγκλωβισμένος στο «τούνελ» της πανδημίας παραμένει ο τουρισμός της Ηλείας, αφού η αγορά παραμένει μουδιασμένη, με συνέπεια να ακυρώνονται καθημερινά προγραμματισμένες για την άνοιξη αφίξεις και ορισμένες εξ αυτών να μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο.[/vc_column_text][vc_single_image image=”2310″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, ο Μάρτιος και ο Απρίλιος θεωρούνται χαμένοι, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το Πάσχα και τον Μάιο.
«Δυστυχώς καθημερινά έχουμε ακυρώσεις κρατήσεων, εκ των οποίων κάποιες μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο. Με τα δεδομένα που έχουμε, χάνεται και ο Απρίλιος, που παραδοσιακά είναι μήνας αιχμής για την αρχαία Ολυμπία, και έχουμε έντονη ανησυχία για τον Μάιο. Είμαστε ανοιχτοί-κλειστοί, δεν πλησιάζει κανένας. Έτσι όπως βλέπω την κατάσταση, ο τουρισμός θα επανεκκινήσει μόνο με διακρατικές συμφωνίες, όπως αυτή που κάνουμε με το Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία. Η αγορά μόνη της θα αργήσει να ανέβει, π.χ. ο μαθητικός τουρισμός που έχει παραδοσιακά η Ολυμπία από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάιο και μετά ξανά τον Σεπτέμβριο, θα επιστρέψει τελευταίος. Χθες είχαμε μία ακόμα ακύρωση 100 πούλμαν από τις ΗΠΑ. Το 2021 θα είναι πιο δύσκολο, γιατί η όποια στήριξη παρασχέθηκε από το κράτος, τελειώνει σιγά σιγά και εμείς δεν βλέπουμε ανάκαμψη τουριστική νωρίτερα από τον Ιούλιο», εξήγησε ο κ. Τυλιγάδας προσθέτοντας ότι η επόμενη μέρα στην τουριστική αγορά θα είναι διαφορετική.
«Η Αρχαία Ολυμπία έχει επισκέπτες είτε από την κρουαζιέρα, για την οποία η προοπτική δεν είναι ευοίωνη, είτε από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, που εντάσσονται στον λεγόμενο κλασικό-παραδοσιακό τουρισμό, δηλαδή άνθρωποι που έρχονται συνειδητά να δούν την Ολυμπία, τους Δελφούς, τις Μυκήνες και την Ακρόπολη. Παράλληλα, βλέπω ότι τα ευρωπαϊκά κράτη ενθαρρύνουν τον εσωτερικό τουρισμό πλέον», ανέφερε.
Όσον αφορά την οικονομική στήριξη, ο κ. Τυλιγάδας σημείωσε πως θεσπίζονται ρυθμίσεις αποκλειστικά για τα χρέη της πανδημίας και όχι για παλαιότερες οφειλές.
«Μέχρι τώρα βλέπω ρυθμίσεις για όσα συσσωρεύτηκαν κατά την πανδημία, λες και πριν από τον κορονοϊό δεν χρωστούσε κανένας. Όλοι είχαμε οφειλές και θεωρώ αναγκαίο να έχουμε μια ρύθμιση και για τα παλαιότερα χρέη, για να πάρουμε ανάσα και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας», σχολίασε.
Για την επίτευξη της τουριστικής ανάκαμψης, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας συγκρότησε Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων (εμπόρων, ξενοδόχων, τουριστικών γραφείων) αλλά και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα. Κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση, με τοποθέτηση όλων των μελών. Έγινε ένα προσχέδιο συζήτησης με αρχικές προτάσεις για το στρατηγικό σχέδιο, όπου ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής επεσήμαναν την ανάγκη οι προτάσεις να είναι σ’ ένα πλαίσιο αρχών με ρεαλιστική εφαρμογή τους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”112390″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος πρότεινε να εκπονούνται σε ετήσια βάση επιμέρους ειδικά επιχειρησιακά σχέδια που θα υποστηρίζουν την εφαρμογή του προαναφερθέντος στρατηγικού σχεδίου. «Η παγκόσμια επιρροή του ονόματος της Αρχαίας Ολυμπίας, που αποτελεί για τη χώρα μας ένα πολιτιστικό αλλά και ολυμπιακό κεφάλαιο, θα πρέπει να μας υποχρεώσει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δράσεις, υποδομές και γεγονότα που να παρακινούν τον επισκέπτη, να ξαναέρθει», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σπηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρίστες έρχονται στην Ολυμπία παρακινούμενοι από τα branding «Αρχαία Ολυμπία» «Ολυμπιακοί Αγώνες» και από την παγκόσμια προβολή των τελετών Αφής της Φλόγας και Λαμπαδηδρομίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]