FOLLOW US: facebook twitter

Σηκώνει το «γάντι» ο Φαρμάκης στην πρόκληση του Παν/μίου Πατρών

Ημερομηνία: 18-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
Ενημέρωσε τους δημάρχους για τη σύγκληση νέου έκτακτου περ/κού συμβουλίου
-Ν. Φαρμάκης: «Πιστεύουμε σε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο Πατρών, εξακτινωμένο, που θα είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας”.

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς το Πανεπιστήμιο Πατρών ότι δεν μπορεί να δρομολογεί καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων χωρίς καμία διαβούλευση και διάλογο με τους τοπικούς φορείς έστειλε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον πρύτανη του ιδρύματος, Χρήστο Μπούρα, στον απόηχο των εισηγήσεων της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου, που αφήνουν την Ηλεία χωρίς ΑΕΙ.

Ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη στάση του πανεπιστημίου και, υπενθυμίζοντας τα όσα είχαν ειπωθεί κατά  τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου του 2020, παρουσία του κ. Πρύτανη αλλά και των Δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας, επανέλαβε ότι απόλυτη πεποίθησή του είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να διαδραματίζει απλό ρόλο παρατηρητή στη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής, αλλά και ότι η ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Πατρών περνάει μέσα από την εξακτίνωση και τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών Τμημάτων.

Σαφές μήνυμα για «προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις» προς τον πρύτανη του Παν/μίου Πατρών, Χρ. Μπούρα

Καθαρή στάση για Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

Ο περιφερειάρχης επισήμανε πως και ο ίδιος ο πρύτανης, σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε υποστηρίξει πως το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας, εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεση πρόσκλησης των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία θα συζητήσει το μέλλον και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, ξεκαθαρίζοντας ότι η οικονομική στήριξη της Περιφέρειας προς το ίδρυμα προϋποθέτει… προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις.

«Είμαι βέβαιος ότι ένας ανοιχτός και καλοπροαίρετος διάλογος, χωρίς προαπαιτούμενα, μπορεί να οδηγήσει στις καλύτερες και πιο επωφελείς, για όλους, αποφάσεις, καθώς κοινός στόχος όλων μας είναι η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτι που εξάλλου αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η Περιφέρεια συνεχίζει σταθερά να στηρίζει το Πανεπιστήμιο μέσω των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που έχει. Αυτή η ανάπτυξη όμως, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με… προσθέσεις και όχι με αφαιρέσεις»τόνισε ο κ. Φαρμάκης, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να τεθεί εκ νέου το ζήτημα – μαζί με τις τελευταίες εξελίξεις – να τεθεί σε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπούρας επισήμανε ότι οι εισηγήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν προδικάζουν τις θέσεις της Συγκλήτου, στη συνεδρίαση της οποίας επιβεβαίωσε εκ νέου πως θα προσκληθούν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνάντηση Φαρμάκη με δημάρχους

Μετά τη συνάντησή του με τον πρύτανη, ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με τους δημάρχους Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, Ήλιδας, Γιάννη Λυμπέρη, και Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου και τους ενημέρωσε επίσης για την πρόθεσή του να συγκληθεί έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και για την προσωπική του θέση ότι«οποιοσδήποτε εξορθολογισμός διά της συρρίκνωσης, δεν βοηθάει ούτε το Πανεπιστήμιο ούτε τις τοπικές κοινωνίες».

Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και οι Δήμαρχοι συμφώνησαν πως η διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της περιοχής δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το Περιφερειακό Συμβούλιο της 26ης Νοεμβρίου.

«Η Πολιτεία, είτε ως κεντρική εξουσία, είτε ως Αυτοδιοίκηση, έχει προσφέρει επί χρόνια πολλά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και οποιαδήποτε αναστροφή αυτής της πορείας, αφενός αποτελεί ομολογία αποτυχίας ενώ αφετέρου δεν προοιωνίζει πιο επιτυχημένη πορεία στο μέλλον, ιδιαίτερα από τηστιγμή που οι αποφάσεις που λαμβάνονται μεγαλώνουν τις αποστάσεις μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικών κοινωνιών» τόνισε ο Περιφερειάρχης.«Η Δυτική Ελλάδα θα έχει ένα πολύ καλύτερο μέλλον όταν αποδείξει πως η διάχυση της γνώσης, της καινοτομίας και της αριστείας είναι τόσο μεγάλη που φτάνει σε όλες τις γωνιές της. Ο υδροκεφαλισμός δεν συνιστά πρόοδο, αλλά υποχώρηση…» κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος