FOLLOW US: facebook twitter

“Ξανασκαλίζεται” το τμήμα Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 10-05-2022 | Συντάκτης:

Ανέθεσε σε τεχνικό σύμβουλο την ολοκλήρωση των μελετών το υπουργείο Υποδομών

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τις δυνατότητες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία «σκαλίζει» εκ νέου το υπουργείο Υποδομών, καθώς αποφάσισε να αναθέσει σε τεχνικό σύμβουλο την εκπόνηση συμπληρωματικών γεωτεχνικών ερευνών και μελετών ώστε να ωριμάσει η δημοπράτηση της κατασκευής στον οδικό άξονα και ιδιαίτερα στο τμήμα της παράκαμψης Λαγκαδίων.

Στόχος της αρμόδιας Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών είναι να αποκτήσει ώριμες μελέτες και να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για το αν το έργο είναι εφικτό και βιώσιμο, αφού με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η κατασκευή του δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι από τις επαφές του υπουργείου Υποδομών με τους παραχωρησιούχους δεν φαίνεται να προκύπτει ενδιαφέρον και προθυμία για την κατασκευή του οδικού άξονα, καθώς έχει υψηλό κόστος και περιορισμένο κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απέρριψε σχετικό αίτημα χρηματοδότησης.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, η μελέτη κόστους-οφέλους έδειξε ότι η παράκαμψη Λαγκαδίων δεν είναι χρηματοδοτήσιμο έργο, καθώς απαιτεί προϋπολογισμό περίπου 95 εκατ. ευρώ και δεν έχει βιώσιμη κυκλοφορία οχημάτων.

Μετά την ολοκλήρωση των γεωτεχνικών ερευνών που απαιτούνται για να αλλάξουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου, η μελέτη θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να εξετάσει τη δυνατότητα ένταξής της στο δικό της Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Μιλάμε για τα άλλα δύο υποτμήματα, το Λούβρο-Τριποταμιά-Κόμβος Ηραίας, το οποίο είναι και αυτό ένα έργο 116 εκατομμυρίων με ΦΠΑ και για το κομμάτι της παράκαμψης Σταυροδρομίου, ένα έργο 14 εκατομμυρίων με ΦΠΑ. Και εδώ το Υπουργείο κάνει τις μελέτες και θα δώσει τα έργα να τα εντάξει η Περιφέρεια στο δικό της ΠΕΠ», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Ωστόσο, θα πρέπει το υπουργείο να βρει κοινό βηματισμό ως προς την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επικεντρωθεί στη διεκδίκηση του οδικού άξονα Μεγαλόπολη-Αρχαία Ολυμπία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στο πλαίσιο του Προγράμματος Απολιγνιτοποίησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot