FOLLOW US: facebook twitter

Δημιουργείται νέο πωλητήριο στον Αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας

Ημερομηνία: 10-05-2022 | Συντάκτης:

Ολικό λίφτινγκ με νέα καταστήματα, ποικιλία ειδών και e-shop με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Νέο πρόσωπο θα αποκτήσουν τα Πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 29.000.000 ευρώ, που προγραμματίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για εννέα συνολικά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και θα εκσυγχρονίσουν το απαρχαιωμένο σύστημα που επικρατούσε μέχρι προσφάτως, ακολουθώντας τις διεθνείς τακτικές.
Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό 14 νέων πωλητηρίων (προϋπολογισμός 6.319.040 ευρώ), μεταξύ των οποίων είναι και τα πωλητήρια του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας που αυτή τη στιγμή είναι υποβαθμισμένα. Προφανώς το κριτήριο επιλογής των συγκεκριμένων πωλητηρίων, είναι η μεγάλη επισκεψμιότητα των αντίστοιχων αρχαιολογικών χώρων , όπως λόγου χάρη της Αρχαίας Ολυμπίας που διαχρονικά φιγουράρει στην λίστα των πρώτων πέντε αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του βασικού στόχου, που είναι η συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες, θα δημιουργηθούν νέα πωλητήρια , ενώ θα αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα που υπολειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικό σύστημα για τη λειτουργία τους, ηλεκτρονικό κατάστημα e-shop, θα γίνουν σημαντικές προμήθειες νέων ειδών – πιστών αντιγράφων, αναμνηστικών, εκδόσεων κλπ, ενώ θα λειτουργήσουν και νέοι χώροι εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και αποθηκών.

Τα έργα περιλαμβάνουν επίσης την προμήθεια τεχνικού και ψηφιακού-ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της παραγωγής πιστών αντιγράφων μνημείων αλλά και την τεχνική υποστήριξη αναβάθμισης των καταστημάτων και προϊόντων του ΟΔΑΠ. Επιπλέον, στον ίδιο σχεδιασμό προβλέπεται η αναβάθμιση 30 Πωλητηρίων με νέα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά είδη.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση και οργάνωση λειτουργίας Εργαστηρίου πιστών αντιγράφων, Μοντελοθήκης και Αποθηκών του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

«Για πάρα πολύ χρόνο, η δυναμική του πρώην Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων παρέμεινε ανενεργή και αναξιοποίητη, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας να μην βιώνουν στο επιθυμητό επίπεδο την εμπειρία της επίσκεψης, αλλά και να υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, εξαιτίας της αδυναμίας να κινηθούν οι απαιτούμενοι μηχανισμοί, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Οργανισμού» αναφέρει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τονίζοντας ότι με τα νέα αυτά έργα θα υπάρχει πλέον προβολή και αξιοποίηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος