FOLLOW US: facebook twitter

X. Φωτόπουλος: Δεν θα υπάρχει δημόσια Υγεία με νέα τετραετία Μητσοτάκη

Ημερομηνία: 17-05-2023 | Συντάκτης:

Υποψήφιος βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Είναι να απορεί κανείς με αυτά που υποστηρίζει και εξαγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας την επόμενη τετραετία, πιστεύοντας ότι οι πολίτες θα πειστούν.

Την τετραετία που μας πέρασε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ότι όχι μόνο δεν διδάχθηκε από την εμπειρία της πανδημίας, αλλά επέμεινε στην ιδεοληπτική προσέγγιση της περίθαλψης και γενικότερα των υπηρεσιών Υγείας.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η πίεση που άσκησε ο κορονοϊός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτέλεσε και τη μεγάλη ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της πολιτικής των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τη σημασία τού να υπάρχει ισχυρή Δημόσια Υγεία για όσο κράτησε η πανδημία, παρότι σε πολλές περιπτώσεις πλήρωσε πολλά χρήματα σε ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία, αντί να ανοίξει κι άλλα κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία.

Μόλις όμως πέρασε η πανδημία, η Νέα Δημοκρατία έδειξε πως δεν κατάλαβε τίποτα απολύτως και κατήργησε μετά από 40 χρόνια την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτική υγεία. 

Δεν έκανε απολύτως τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των γιατρών, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να αποβαίνουν «άγονες» όλες οι προκηρύξεις, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία. Περιορίστηκε στην πενιχρή αύξηση κατά 10% στους μισθούς των γιατρών και προτίμησε τους γιατρούς με «μπλοκάκια», για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αντί να δημιουργήσει ένα ελκυστικό σχέδιο για να πειστούν οι γιατροί να δείξουν ενδιαφέρον και να μη φύγουν για το εξωτερικό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά δεν είναι αντίθετος με τη λειτουργία της ιδιωτικής υγείας, αλλά θέτει ως βασική και αταλάντευτη προτεραιότητα την ύπαρξη ενός ισχυρού Δημοσίου Συστήματος Υγείας, με γιατρούς που θα αμείβονται επαρκώς και θα εργάζονται σε φυσιολογικές συνθήκες και όχι με εξοντωτικές εφημερίες και μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Η εικόνα στην Ηλεία είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας για το πώς οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία τη Δημόσια Υγεία για την επόμενη τετραετία. Θέλει ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα του 2004 και διασώστες συμβασιούχους υπό διαρκή ομηρία, γιατρούς και νοσηλευτές εξαντλημένους και υποαμειβόμενους, λιγότερα νοσοκομεία που να υπολειτουργούν και να στρέψει αναγκαστικά τους πολίτες στην ιδιωτική υγεία, όπου θα επιβιώνει μόνος όποιος μπορεί να πληρώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει τις διατάξεις που έβαλαν «βόμβα» στον ιστορικό θεσμό του ΕΣΥ που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’80 και πως θα αναβαθμίσει αισθητά την παρεχόμενη Δημόσια Υγεία. Θέλω να πιστεύω πως και το ΠΑΣΟΚ, που επικαλείται την παρακαταθήκη του Γ. Γενημματά, θα στηρίξει μια τέτοια μεταρρύθμιση και όχι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποίησης της υγείας, που έχει κατά νου η Νέα Δημοκρατία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος