FOLLOW US: facebook twitter

ΒΙΠΕ στο «Μεσολογγάκι»

Ημερομηνία: 27-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Και ήπιος τουρισμός σε Κουρούτα, Παλούκι, Μαραθιά

H «Πρωινή» αποκαλύπτει την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη στο Δήμο Ήλιδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Πρόταση για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη Βιομηχανικής Περιοχής στο «Μεσολογγάκι» θα καταθέσει το ΤΕΕ Ηλείας προς τη μελετητική ομάδα του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ηλείας, μετά τη διαβούλευση που έγινε μεταξύ των μελών του στη συνάντηση εργασίας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», η πρόταση του ΤΕΕ είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής από το “Μεσολογγάκι” ως τον κόμβο προς Φραγκαπήδημα, σε μια ζώνη περί τα 300-500μ. εκατέρωθεν της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, ως Βιομηχανικής Χρήσης με επιτρεπόμενες χρήσεις τη Βιομηχανία-Βιοτεχνία Χαμηλής-Μέσης και Υψηλής Όχλησης και το ενδεχόμενο δημιουργίας οργανωμένου βιομηχανικού υποδοχέα (ΒΙΠΑ).

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στην περιοχή Μεσολογγάκι – Τσακινέτα-Λατίφι των δημοτικών ενοτήτων Δουνεϊκων και Καρδαμά του δήμου Ήλιδας, λειτουργούν ήδη σημαντικές βιομηχανικές μονάδες του Νομού και σημειώνεται πως η εν λόγω περιοχή έχει προταθεί και από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ως μια από τις πιθανές περιοχές ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων.

«Ειδικότερα για την Βιομηχανική Δραστηριότητα της εταιρείας “ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ” που βρίσκεται εγκατεστημένη στην περιοχή “Μεσολογγάκι”, η μονάδα διαθέτει την απαραίτητη έκταση και συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του άρθρου 19 Ν4982/2022, για την χωροθέτηση ως Ε.Π.Μ.Μ.Μ. του άρθρου 4, καθώς δεν είναι δυνατή η χωροθέτηση σε ΒΙΠΕ εντός της Περιφερειακής Ενότητας, υπάρχει εξάρτηση από τις ορυκτές πρώτες ύλες που απαντώνται στην περιοχή και η έκταση είναι άνω των 150 στρεμμάτων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Με τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως «βιομηχανικής χρήσης», και την ενδεχόμενη δημιουργία Ε.Π. από κοινού με τις γειτονικές εταιρείες, ή ακολουθώντας την επιλογή δημιουργίας Ε.Π.Μ.Μ.Μ., η εταιρεία θα μπορέσει να αναπτυχθεί ορθολογικά, δημιουργώντας υποδομές με ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον, βελτιστοποιώντας την χρήση της γης και ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Λόγω του τρέχοντος χαρακτηρισμού της περιοχής όμως ως ΖΟΕ Γ4, επιβάλλονται πολλοί περιορισμοί που καθιστούν την ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας, ανέφικτη.

Όπως επισημαίνεται στην πρόταση του ΤΕΕ Ηλείας, τα οφέλη από την ανάπτυξη μιας Βιομηχανικής Περιοχής, είναι πολλαπλά.

Σε τεχνικό επίπεδο, η εγκατάσταση βιομηχανικών-βιοτεχνικών δραστηριοτήτων γίνεται οργανωμένα, με υποδομές διαχείρισης των αποβλήτων, περιορισμό της όχλησης στα όρια του χώρου του οργανωμένου υποδοχέα, σύνδεση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων με τα δίκτυα (μεταφορικά, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης, αποχέτευσης) κ.ά. Εκτός αυτού, η ύπαρξη ενός οργανωμένου υποδοχέα δημιουργεί θέσεις εργασίας, προσελκύει την ίδρυση και εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων και συντελεί στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών που προωθούν την ανάπτυξη και οικονομική ευημερία της περιοχής.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ανάπτυξης ΕΠ/ΚΕΕ, η Ηλεία βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές όπου ζητείται η ανάπτυξη νέων ΒΕΠΕ/ΕΠ ή η πολεοδομική οργάνωση ΑΒΣ, ανεξαρτήτως αν υπάρχει ήδη και λειτουργεί ΒΕΠΕ/ΕΠ στην περιοχή.

Ερωτηματικό ο «Κύκνος»

Παράλληλα, στην πρόταση του το ΤΕΕ σημειώνει ότι αποτελεί ερωτηματικό η αντιμετώπιση των σημείων χωροθέτησης της θέση της Βιομηχανίας ΚΥΚΝΟΣ (θέση ΒΜ1-θέση εντός περιοχής άμεσης επιρροής)όπως και της PUMARO στο Δήμο Πηνειού.

«Σε αυτά τα σημεία,λόγω της σπουδαιότητας των επιχειρήσεων για την τοπική οικονομία προτείνεται ο καθορισμός ειδικής ζώνης είτε η αναφορά παρεκκλίσεων για τη δυνατότητα επέκτασης-εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων βιομηχανικών επιχειρήσεων και της ανάγκης αύξηση του Σ.Κ.», επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. (leader), σε συνεργασία με την εταιρεία ΓΕΩΔΙΚΤΥΟ ΕΕ, έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο λειτουργεί ως εργοδότης (αρμόδια Αναθέτουσα Αρχή βάσει Υπουργικής Απόφασης) για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η θεσμοθέτηση του ΕΠΣ Ηλείας θα καθορίσει χωρικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα είναι δεσμευτικές για το υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού (Ρυμοτομικά Σχέδια Εφαρμογής), καθώς και για τα εκπονούμενα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο η ευρεία σύσκεψη στο Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, ως πρώτο βήμα για αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει στην Ηλεία το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στο παραλιακό μέτωπο από την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και η διευκόλυνση των επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Επεκτάσεις, οριοθετήσεις και ήπιος τουρισμός

Επέκταση της Κουρούτας, οριοθέτηση στο Παλούκι και περιβαλλοντική θωράκιση του δάσους Μαραθιάς και της Αγίας Μαρίνας είναι μερικές από τις προτάσεις που αναμένεται να καταθέσει προσεχώς το ΤΕΕ Ηλείας για τον δήμο Ήλιδας στη μελετητική ομάδα που καταρτίζει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηλείας, έπειτα από τη συζήτηση και τη διαβούλευση που έγινε σε συνάντηση εργασίας μεταξύ των μηχανικών του ΤΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», για την Κουρούτα προτείνεται η επέκταση του οικισμού ανατολικά έως τον παραλιακό δρόμο και νότια έως το ρέμα(περιοχή ΕΠ1), καθώς η ανάγκη επέκτασης προκύπτει από την διαρκώς αυξανόμενη ανοικοδόμηση του οικισμού της Κουρούτας από το 2008 έως σήμερα, ειδικότερα σε κατοικίες και τουριστικά καταλύματα. Όσον αφορά τις χρήσεις του οικισμού, η πρόταση του ΤΕΕ Ηλείας είναι να δοθεί έμφαση στη ρητή απαγόρευση κτηνοτροφικών χρήσεων εφόσον αυτό είναι εφικτό από τη μελέτη ΕΠΣ.


Όσον αφορά την αρτιότητα, εφόσον είναι εφικτό από τη μελέτη, θα πρέπει να μειωθεί  στο αραιοδομημένο τμήμα στα  800 τ.μ. και στο πυκνοδομημένο τμήμα στα 400 τ.μ.Στο τμήμα της επέκτασης προτείνεται η αρτιότητα 800 τ.μ.

Για το Παλούκι προτείνεται η οριοθέτηση του οικισμού με όποιο τρόπο αυτό είναι εφικτό νομικά (προ του 1981 ή πολεοδόμηση). Ενδεικτικά όρια περιγράφονται στον χάρτη λαμβάνοντας υπόψη υφιστάμενη ανεπτυγμένη πυκνή δόμηση.

Επιπλέον, προτείνεται ο καθορισμός ειδικής ζώνης προστασίας της παραλιακής περιοχής νότια του άλσους Παλουκίου και έως τον προτεινόμενο οικισμό Αγίας Μαρίνας. Περιοχή δασικού χαρακτήρα.Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνεται η απαγόρευση της δόμησης με επιτρεπτές κατασκευές ξύλινες διαμορφώσεις διαδρόμων πεζοπορίας και έργα δασικού χαρακτήρα προστασίας και καθαρισμού. Για το Άλσος στο Παλούκι, δασική έκταση περίπου 53 στρέμματα, προτείνεται να καθοριστεί ως επιτρεπτή η χρήση της περιοχής αυτής κατά τα πρότυπα της νέας ζώνης με χρήση «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ» για την εφαρμογή του Άρθρου 50 του ν.4280/14.

Ήπιος τουρισμός για Μαραθιά και Κάμπινγκ

Για το δάσος Θινών Μαραθιάς-Σαβαλίων (1.100 στρεμμάτων και το δημοτικό Κάμπινγκ, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, η πρόταση είναι να καθοριστεί ζώνηστις περιοχές των υπαρχουσών ζωνών, στις οποίες περιλαμβάνονται το δάσος των θινών Μαραθιάς-Σαβαλίων 1.100 στρεμμάτων καθώς και το δημόσιο κτήμα των 75 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ ,η οποία οριοθετείται από τον χώρο του πρώην δημοτικού κάμπινγκ και βόρεια έως το ρέμα.

«Επί του περιγραφόμενου δάσους χαρακτήρα ΑΔ προτείνουμε να χαρακτηριστεί ως ‘’ΗΠΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ’’ προκειμένου να είναι εφικτή η εφαρμογή των Άρθρων 49 και 50 Ν.4280/2014(ΦΕΚ 159/Α/2014) όπως ισχύει σήμερα, με επιτρεπόμενες χρήσεις τις :
-Τουριστικές εγκαταστάσεις 4&5 αστέρων όπως περιγράφεται στο  άρθρο 49 του ν.4280/2014

-Τουριστικές Κατασκηνώσεις όπως περιγράφεται στο άρθρο 50 του ν.4280/14 με επιτρεπόμενη φιλοξενία αυτοκινούμενων τροχόσπιτων

-Προτείνεται η εφαρμογή κτιριακού τύπου λυόμενο ξύλινο οικίσκο εδραζόμενου επί μεταλλικής βάσης το οποίο εύκολα απομακρύνεται.

-Πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις με λυόμενες κατασκευές

  • Προτείνεται ως ποσοστό κάλυψης και δόμησης Σ.Δ.0,10 (μικρότερος του 0,15 που προβλέπεται στον Ν.4280/2014 -Αρθρο 50)
    • Κατά τα λοιπά προτείνεται η εφαρμογή των λοιπών όρων δόμησης (ορόφων και ύψους) βάσει των αναφερομένων στο Ν.4280/2014-Αρθρο 49&50.

Για τον οικισμό Πετρούλες, προτείνεται η κατάργηση της ακτίνας 800μ. και η διατήρηση του υφιστάμενου εγκεκριμένου περιγράμματος, ενώ για τον οικισμό Κερτιζέικα προτείνεται η επαναοριοθέτηση ώστε να γίνει ορθότερη χάραξη του ορίου βάσει της υφιστάμενης δόμησης και των ορίων των ιδιοκτησιών, αντιμετωπίζοντας προβλήματα που έχουν προκύψει από την λεκτική περιγραφή των ορίων στην απόφαση καθορισμού του περιγράμματος.

Για το τμήμα του Πύργου έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντηση εργασίας, ενώ στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για τους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia