FOLLOW US: facebook twitter

8 εκδηλώσεις-δράσεις για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Ημερομηνία: 27-03-2024 | Συντάκτης:

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα από 8-16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία

  • Συναυλία Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Ανακήρυξη Επίτιμων Δημοτών Πύρρου Δήμα και Ιωάννη Μελισσανίδη, Έκθεση Δαδών, εκπαιδευτικές δράσεις κ.α.

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα έχει σχεδιάσει και θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, από τις 8 έως τις 16 Απριλίου στο πλαίσιο της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι και της συμπλήρωσης 2.800 χρόνων από την πρώτη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων (776πχ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, έκθεση Ολυμπιακών Δάδων,  εκπαιδευτικές δράσεις, εκδηλώσεις παραδοσιακών χορών, βράβευση της Χορογράφου, της Πρωθιέρειας και των Ιερειών της Ολυμπιακής Φλόγας, ανακήρυξη των Ολυμπιονικών Πύρρου Δήμα και Ιωάννη Μελισσανίδη σε Επίτιμους δημότες αλλά και υπογραφή Διακήρυξης της Σύγχρονης Εκεχειρίας με τους δήμους Ήλιδας και Σπάρτης.

Το πρόγραμμα

  1. Έκθεση Ολυμπιακών Δαδών 8-16 Απριλίου

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας πρόκειται να φιλοξενήσει Έκθεση Ολυμπιακών Δαδών 1936- 2020, με τις δάδες όλων των Ολυμπιακών Αγώνων από το έτος 1936, εναρκτήριο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, έως και σήμερα καθώς και άλλων Ολυμπιακών αντικειμένων από την προσωπική συλλογή του κ. Στράτου Κλήμου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από 08-16 Απριλίου 2024 σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ισογείου του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας με τις εργασίες εγκατάστασης της έκθεσης να ξεκινούν από 5 Απριλίου. Συνοπτικά τα αντικείμενα που θα περιλαμβάνει θα είναι: · 26 Δάδες Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων · 7 Δάδες Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων · 7 Δάδες Παραολυμπιακών Αγώνων · 1 φόρεμα ιέρειας από την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. · 1 Βωμός διανυκτέρευσης της Ολυμπιακής Φλόγας κατά την διάρκεια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθήνα 2004. · 1 Αγγείο Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας 2004. · 9 Λυχνίες ασφαλείας μεταφοράς της Ολυμπιακής Φλόγας από διάφορες Λαμπαδηδρομίες μεταξύ των οποίων αυτή που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθήνα 2004. · Μετάλλια Ολυμπιονικών από Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

  • Εκπαιδευτικές δράσεις 8-12 Απριλίου

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, στοχεύοντας να υπενθυμίσει στα παιδιά το μεγαλείο του Τόπου που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν, αλλά και να αναδείξει το πνεύμα της Ειρήνης, τους Σεβασμού, της Αποδοχής, της Συνεργασίας, της Προσπάθειας, οργανώνει, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας, μια εβδομάδα δράσεων σχετικών με τις αξίες που η μακραίωνη ιστορία του δημιούργησε. Και ιδιαίτερα φέτος που η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί με τους συμβολισμούς των 2800 χρόνων ιστορίας.

Από την Δευτέρα 8/4/2024 έως και την Παρασκευή 12/4/2024 θα υλοποιηθούν βιωματικές, επετειακές Πολιτιστικές και Αθλητικές εκδηλώσεις στο ισόγειο του Δημαρχείου Ολυμπίας και στον αύλειο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί Μαθητικό

Κάλεσμα Έκφρασης και Δημιουργίας με Θέμα «Εκεχειρία – Φαντάσου την Ειρήνη». Η δράση απευθύνεται σε όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η συμμετοχή περιλαμβάνει παρουσίαση ζωγραφικού έργου, λογοτεχνικού κειμένου ή ποιήματος.

  • Τελετή βράβευσης, 11 Απριλίου

Τελετή Βράβευσης της Χορογράφου, Πρωθιέρειας, Ιερειών της Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  • Συναυλία Ευανθίας Ρεμπούτσικα, 12 Απριλίου

Συναυλία με την μουσικοσυνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα στις 12 Απριλίου μπροστά από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας. Μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.  

  • Ανακήρυξη Επίτιμων Δημοτών Πύρρου Δήμα και Ιωάννη Μελισσανίδη, 13 Απριλίου

Οι δύο Ολυμπιονίκες πρόκειται να τιμηθούν σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την Ανακήρυξη τους ως επίτιμοι Δημότες της Αρχαίας Ολυμπίας και πρεσβευτές της Αρχαίας Ολυμπίας σε όλες τις Δράσεις και εκδηλώσεις που συμμετέχουν παγκοσμίως. Η τιμητική εκδήλωση αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς τους στον Αθλητισμό και στη Παγκόσμια Ολυμπιακή Κοινότητα.

  • Εκδήλωση Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, 13 Απριλίου

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα φιλοξενήσει το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, το οποίο θα παρουσιάσει με δύο μουσικά σχήματα παραδοσιακή μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

  • Βραδιά παραδοσιακών χορών, 14 Απριλίου

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί βραδιά παραδοσιακών χορών με τη Συμμετοχή των Λυκείων Ελληνίδων Πύργου, Πάτρας και Καλαμάτας. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί με ζωντανή μουσική στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου.

  • Υπογραφή Διακήρυξης Σύγχρονης Εκεχειρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, 15 Απριλίου

Οι Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης , θα υπογράψουν τη Διακήρυξη της Σύγχρονης Εκεχειρίας, όπως γινόταν και στην Αρχαιότητα κατά τη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος