FOLLOW US: facebook twitter

Βελτιώνεται η πρόσβαση για ΑμεΑ στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 27-11-2023 | Συντάκτης:

Ξεκινούν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης της διαδρομής προς τον αρχαιολογικό χώρο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αισθητά καλύτερη και ασφαλέστερη θα είναι σύντομα η πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας υπέγραψε με την ανάδοχο εταιρεία τη σύμβαση για την εκτέλεση εργασιών διαμόρφωσης και βελτίωσης της διαδρομής για περίπου 80 μέτρα μήκος  προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Όπως αναφέρει και η σύμβαση, μετά τη στεγασμένη πύλη ελέγχου και μέχρι την προσέγγιση στα αρχαία ευρήματα μεσολαβεί χώρος, που δίνει τη δυνατότητα επανασυγκέντρωσης των επισκεπτών, μελέτης των πληροφοριακών πινακίδων, παρατήρησης του χώρου της νέας ανασκαφής και γενικά οργάνωσης για την είσοδο στον κυρίως αρχαιολογικό χώρο. Τα 13,84μ. καλύπτουν τον χώρο επανασυγκέντρωσης με δαπεδόστρωση, ενώ όλες οι υπό διαμόρφωση επιφάνειες εντός του αρχαιολογικού χώρου εγκιβωτίζονται με τοιχίο ή κράσπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Για τη δαπεδόστρωση του χώρου επανασυγκέντρωσης προβλέπεται εξυγίανση του εδάφους, τοποθέτηση συμπαγούς χώματος από την ανασκαφή και γέμισμα από σκύρα, όσο απαιτείται λόγω της διαφοράς στάθμης και την διαμόρφωση των κλίσεων, τοποθέτηση γεωυφάσματος.

Για το υπόλοιπο της διαδρομής έως τον αρχαιολογικό χώρο προβλέπεται εξυγίανση του εδάφους σε συμπαγές χώμα, όσο απαιτείται λόγω της διαφοράς στάθμης, και κάλυψη της επιφάνειας με γεωύφασμα. Όλες οι εργασίες επισκευής της διαδρομής εισόδου θα γίνουν σύμφωνα με τις υποδείξεις της υπηρεσίας.

Το συνολικό ποσό της δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των 10.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και λοιπών κρατήσεων, και θα καλυφθεί από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού.Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος