FOLLOW US: facebook twitter

Βελτιωμένη η φετινή αγορά του οβελία

Ημερομηνία: 01-04-2021 | Συντάκτης:
-Αυξημένες εξαγωγές λόγω Καθολικού Πάσχα
-Το υψηλό κόστος παραγωγής εμποδίζει τις καλύτερες τιμές, τονίζει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηλείας

Βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι είναι  η κατάσταση στον κτηνοτροφικό κλάδο, καθώς το Καθολικό Πάσχα την ερχόμενη Κυριακή έχει αυξήσει τις εξαγωγές αρνιών προς την Ιταλία, ενώ εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για το Ορθόδοξο Πάσχα, παρά τα παιχνίδια που γίνονται με την τιμή πώλησης.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηλείας, Κώστας Θεοδωρόπουλος, υπάρχει κινητικότητα αλλά το υψηλό κόστος παραγωγής αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να δίνουν το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή από την επιδιωκόμενη.

«Έχει αλλάξει λίγο η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, που ήταν τραγική λόγω του Lockdown στην Ελλάδα και στην Ιταλία και δεν μπορέσαμε να δώσουμε τίποτα και ό,τι έφυγε, ήταν σε χαμηλή τιμή. Υπάρχει μια ανοδική πορεία λόγω του Καθολικού Πάσχα, το οποίο φέτος πέφτει στις 4 Απριλίου. Οι τιμές βέβαια ξεκίνησαν πολύ χαμηλά, στα 2 ευρώ, αλλά σταδιακά ανέβηκαν και τώρα είναι στα 2,8 με 3 ευρώ. Βέβαια έξω φεύγουν τα μικρά άρνια», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος και πρόσθεσε ότι ακόμα είναι νωρίς για το Ορθόδοξο Πάσχα, ωστόσο έκανε λόγο για πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά και συμπιέζουν τις τιμές.

«Αν δεν κάνουν εισαγωγές, η αγορά φέτος μπορεί να είναι και ελλειμματική. Η τιμή δυστυχώς πάει ανάλογα με τα εμπορικά παιχνίδια. Το πρόβλημα για εμάς τους κτηνοτρόφους είναι το πολύ υψηλό κόστος που έχουμε στην εκτροφή και μας αναγκάζει να δίνουμε τα αρνιά νωρίτερα και όχι σε καλή τιμή και να μην καρπωνόμαστε τίποτα από την υψηλή τιμή με την οποία αγοράζει ο κόσμος για το τραπέζι του. Για να κρατήσουμε αρνιά από τώρα ως το Πάσχα, το κόστος είναι τεράστιο και δυσβάσταχτο. Ακόμα είναι νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις, θέλω όμως να πιστεύω ότι η τιμή θα φτάσει τα 6 ευρώ», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος