FOLLOW US: facebook twitter

Ο κλάδος της Φιλοξενίας και η οικονομική ανάπτυξη

Ημερομηνία: 01-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Τι δείχνει μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σε 17 κλάδους και 9 τομείς -σε σύνολο 20 τομέων της ελληνικής οικονομίας–, με μέση ετήσια συνεισφορά περίπου 1 δισ. ευρώ μόνο από την υλοποίηση επενδύσεων ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων, διαχέονται οι ωφέλειες από τη Φιλοξενία στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από μελέτη της Grant Thornton που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Από κατασκευαστικές εργασίες και εμπορεύματα (π.χ. έπιπλα) μέχρι τρόφιμα και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και διοικητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία που έχει ο κλάδος της Φιλοξενίας για την οικονομική ανάπτυξη και την απορρόφηση του εργατικού δυναμικού, αλλά και την υψηλή ικανότητα αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων, σε μια περίοδο που οικονομία και κοινωνία ποντάρουν στο άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια. Πέραν του 1 δισ. ευρώ, που αφορά επενδύσεις ανακαίνισης, άλλα 170 εκατ. ευρώ αφορούν τη δημιουργία νέων καταλυμάτων. Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς (1 στις 4 θέσεις εργασίας).

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας, που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα πιστοποιεί παράλληλα όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος