FOLLOW US: facebook twitter

Τρομάζει ο κίνδυνος των κατολισθήσεων

Ημερομηνία: 06-09-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”145613″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τι επισημαίνει το ενημερωτικό δελτίο του τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠA
-Τεχνικό δελτίο για αντιπλημμυρικά έργα ύψους τριών εκατ. ευρώ υπέβαλε στο ΥΠΕΝ ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας

[/vc_column_text][vc_column_text]Επείγουσα αναγκαιότητα αποτελεί η εκτέλεση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, καθώς οι πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν κατολισθήσεις και κατ΄επέκταση σοβαρές ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε οικισμούς.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Στρατηγικών Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι περιοχές που κάηκαν στην Ηλεία εμφανίζουν πολύ υψηλό δείκτη ευαισθησίας σε κατολισθήσεις.

«Σύμφωνα με τον χάρτη ευαισθησίας για κατολισθήσεις για την πληγείσα από πυρκαγιά περιοχή βόρεια του Αλφειού ποταμού, η πλειοψηφία της περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλή και πολύ υψηλή ευαισθησία. Η ανάγκη για άμεση πολυπαραμετρική και διεπιστημονική μελέτη για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων των κατολισθήσεων είναι επιτακτική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανάλυση.

Παράλληλα, η ίδια ανάλυση επισημαίνει πως οι Οι πυρόπληκτες περιοχές χαρακτηρίζονται από μεγάλα υψόμετρα και απότομες μορφολογικές κλίσεις και θα έχουν θα έχουν βαθιά επίδραση στα ποσοστά διάβρωσης και την ταυτόχρονη αύξηση τους, παρότι στην περιοχή Αρχαίας Ολυμπίας-Γορτυνίας παρατηρείται ένα καλά ανεπτυγμένο σύστημα αποστράγγισης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο την περασμένη εβδομάδα, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ανέφερε ότι το δασαρχείο έχει ήδη ολοκληρώσει μελέτες για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων ύψους τριών εκατ. ευρώ στις πυρόπληκτες περιοχές.

«Έχουμε ήδη ετοιμάσει ένα τεχνικό δελτίο, το οποίο έχουμε στείλει στο υπουργείο, με το οποίο ζητάμε την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ σε εκτάσεις που είναι περιμετρικά των χωριών, οικισμών και των έργων υποδομής που υπάρχουν κατά μήκος της υδρολογικής λεκάνης. Επίσης ζητάμε ένα ποσό 200.000 ευρώ για περίπου 300 στρέμματα στα οποία πρέπει να γίνει αναδάσωση, είτε φέτος είτε του χρόνου, καθαρά για περιβαλλοντικούς και αισθητικούς λόγους, κυρίως για περιοχές που έχουν αισθητικό ενδιαφέρον όπως η Αρχαία Ολυμπία», ανέφερε ο κ. Λάττας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως έχει ζητήσει χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για την προστασία των καταρρακτών της Νεμούτας, οι οποίοι το καλοκαίρι εμφανίζουν υψηλή επισκεψιμότητα και πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί ο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

«Στο τεχνικό δελτίο έχουμε συμπεριλάβει και ένα αίτημα 500.000 ευρώ για την περιοχή της Νεμούτας, που έχει πληγεί περισσότερο, για να οριοθετηθούν τα ρέματα που οδηγούν στους καταρράκτες, γιατί οι καταφέρουν μεταφέρουν φερτά υλικά μαζί με το νερό. Είναι άμεσες οι παρεμβάσεις και τις έχουμε υποβάλει στο υπουργείο για χρηματοδότηση.  Πρέπει να προβούμε άμεσα στα αντιπλημμυρικά έργα, για να περιορίσουμε ή έστω να σταθεροποιήσουμε το έδαφος και να σταματήσουμε τη διαβρωτική και παρασυρτική δύναμη του νερού», επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Λάττας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”145614″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia