FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και ενέργεια πνίγει τα νοικοκυριά

Ημερομηνία: 06-09-2021 | Συντάκτης:
kalamatianos-dionusis

Από τα μέσα Ιουλίου προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, σε πρώτες ύλες και στην ενέργεια. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε τότε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών σε βασικά αγαθά και να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Δυστυχώς, όμως, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Οι καταναλωτές όχι μόνο δεν προστατεύτηκαν, αλλά οι ανατιμήσεις αγαθών πρώτης ανάγκης έχουν πάρει την ανιούσα. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη στα ράφια του λιανεμπορίου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις, οι όποιες αναμένεται να διογκωθούν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Οι ανατιμήσεις σε πολλά είδη βασικών τροφίμων όπως το ψωμί, το κρέας, τα ψάρι, ο καφές, τα νωπά λαχανικά και τα φρούτα, γονατίζουν τα νοικοκυριά, τα οποία βλέπουν συνεχώς την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται ολοένα και περισσότερο.

Μεγάλες αυξήσεις, όμως, έρχονται και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν μέχρι και το 50%. Μετά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την πανδημία, οι καταναλωτές επιβαρύνονται και με υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια. Στην Ηλεία, η κατάσταση προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν το νομό για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί έντονα και άμεσα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά του νομού μας.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, την οποία διαδέχτηκε η ανοχή της κυβέρνησης σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και απορρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού, εν μέσω πανδημίας μάλιστα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προμηθευτές και η ΔΕΗ να πωλούν, τον Απρίλιο του 2020, έως και τέσσερις φορές υψηλότερα από τη χονδρική τιμή ενέργειας, τη στιγμή που καμία μείωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το παρελθόν, δεν εμφανίστηκε ποτέ, με μειωμένα τιμολόγια, στους καταναλωτές.

Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για την αρνητική αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται και που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας του να λάβει μέτρα σχετικά με την αυστηρή επιτήρηση της χονδρεμπορικής αγοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, τον καλούμε να αντιμετωπίσει τη χειραγώγηση των χονδρικών τιμών ρεύματος και τους ολιγοπωλιακούς όρους που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά του και να διασφαλίσει ότι οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές του τελευταίου τριμήνου δε θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικά είδη ανάγκης, στα καύσιμα και την ενέργεια αποτελούν θηλιά στο λαιμό του καταναλωτή και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Με την αγορά ήδη να στενάζει και το κόστος διαβίωσης μέρα με τη μέρα να μεγαλώνει, είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Πολλές οικογένειες θα βρεθούν να στερούνται ακόμα και τα βασικά στη σίτιση και στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η κοινωνική συνοχή.

Η κυβέρνηση, όμως, αντί να σπεύσει να προστατέψει την ελληνική κοινωνία, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και προχωρώντας στους απαραίτητους ελέγχους στην αγορά, εξακολουθεί να αδιαφορεί και να αποδίδει τις ανατιμήσεις στους κανόνες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς.

Οφείλει, λοιπόν, άμεσα να παρέμβει με στοχευμένα μέτρα που θα προστατέψουν και θα στηρίξουν την αγορά και τα νοικοκυριά. Σε διαφορετική περίπτωση, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις και την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος