FOLLOW US: facebook twitter

Τo χρονογράφημα: Από το Μένουμε σπίτι στο… Μένουμε άφραγκοι

Ημερομηνία: 27-04-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110749″ img_size=”full”][vc_column_text]Το εύκολο – και αποδοτικό – για την κυβέρνηση ήταν να χειριστεί επικοινωνιακά τοlockdownγια τον περιορισμό της έκτασης της πανδημίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι πολίτες αντιλαμβανόμενοι τις σημαντικές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τήρησαν καθολικά και ευλαβικά τα μέτρα της καραντίνας. Τώρα όμως έρχεται και η ώρα της ευθύνης, καθώς καλείται να υποστηρίξει και να ανακουφίσει αποτελεσματικά από τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Ήδη τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη όσων πλήττει η πανδημία έχουν στενέψει και η κυβέρνηση, όπως η ίδια ανακοίνωσε, έχει ξοδέψει ένα μεγάλο μέρος από το “μαξιλάρι”. Το εφάπαξ επίδομα των 800 ευρώ, δηλαδή μόλις 533 ευρώ το μήνα,  δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστο και από τον επόμενο μήνα θα συρρικνωθούν οι δικαιούχοι του, δημιουργώντας προφανές βιοποριστικό πρόβλημα για μια σειρά από εργαζόμενους αλλά και επαγγελματίες που έχασαν το σύνολο των εισοδημάτων τους, μέσα σε μια μέρα. Την ίδια στιγμή, με τις αποφάσεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στον αέρα μη γνωρίζοντας υπό ποιες συνθήκες – και εάν – θα γυρίσουν στις δουλειές τους.

Στο τέλος του Απριλίου εκπνέει και η προθεσμία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παράγοντας που επιτείνει τον κοινωνικό αντίκτυπο από τη μείωση των εισοδημάτων, ενώ δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία συμφωνία, ίσως και πρόθεση από την κυβέρνηση, για ένα νέο καθεστώς από την κυβέρνηση. Οι αρνητικές οικονομικές εξελίξεις δεν έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα ΜΜΕ, που εδώ και πολύ καιρό αναλώνονται σε «αγιογραφίες» του Κυριακού Μητσοτάκη, ακόμη και με τραγελαφικές υπερβολές τύπου «Τσώρτσιλ» και «Μωυσή». Αναπόφευκτα όμως απασχολούν τις… τσέπες των πολιτών που επηρεάζονται βαθιά από τη νέα κρίση που έχει ενσκήψει.

Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις οικονομικές επιπτώσεις που ακολουθούν, σε τεράστιο ποσοστό ενώ αρκετοί διαπιστώνουν ότι έχουν εξανεμισθεί οι οικονομικές τους δυνατότητες, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την επιβίωση την επόμενη μέρα. Παρά τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την οικονομία. Η δήλωση του Γ.Γ. Τουρισμού ΚώσταΛούλη ότι η κυβέρνηση δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία για να αποζημιώνει πολίτες και επιχειρήσεις, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την αντίληψη της ΝΔ σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλαίσιο για την άμβλυνση των επιπτώσεων στην κοινωνία και ήδη πριν λήξουν τα περιοριστικά μέτρα, αρκετοί Έλληνες αντιμετωπίζουν το φάσμα της -νέας- φτωχοποίησης. Όλοι συναίνεσαν να «μείνουμε σπίτι», κανείς όμως δεν έχει συναινέσει να μείνει… άφραγκος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia