Το ξεπούλημα και η… σιωπή των αμνών!
Οι δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών έρχεται και «δένει» με την απόφαση του ΣτΕ
- Ενισχύεται πλέον ο φόβος ιδιωτικοποίησης του λιμένα Κατακόλου!
Ανησυχητική θα πρέπει να θεωρείται σε ότι αφορά την τύχη του λιμένα Κατακόλου, η δήλωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΒΕΑ για το ότι οι επόμενες ενέργειες του Ταμείου είναι ιδιωτικοποίηση μέρος της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ της ΔΕΗ, του Ελευθέριος Βενιζέλος, τουριστικών λιμένων και μαρίνων και ακινήτων του δημοσίου με στόχο να βγει ο… λογαριασμός και να γίνει εφικτός ο στόχος της είσπραξης των 2 δισ. φέτος, και των 6 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2018, για να γεμίσει το υπερταμείο που δημιουργείται κατόπιν των μνημονιακών επιταγών! Η δήλωση αυτή έρχεται να ενισχύσει το νέο δεδομένο που έχει προκύψει από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματική και νόμιμη την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και η μεταβίβαση σε τρίτους των μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής της χώρας, καθώς εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Η απόφαση αυτή αφορά τα 46 από τα 900 μικρά τουριστικά λιμάνια της χώρας, τα οποία δεν ήταν αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς και δεν είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, καθώς και εκείνα που δεν είχαν τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, όπως και ορισμένους τουριστικούς λιμένες που μπορούν να ενταχθούν σε ενιαία ιστιοπλοϊκή ή ναυσιπλοϊκή διαδρομή, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια μαρίνα (hub-marines, satellite ports). Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που πρόβαλαν στις προσφυγές τους δήμοι, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και κάτοικοι περιοχών που έχουν λιμάνια και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 13.8.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ αυτών απέρριψε και την προσφυγή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου που είχε κατατεθεί το 2011 και αφορά το λιμάνι Κατακόλου.
Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι βασικός πυλώνας του νέου υπερταμείου που δημιουργείται και γι αυτό όπως είπε «δίνουμε μεγάλη μάχη για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων στην πορεία προς την ανάπτυξη και συγκρατημένα μπορούμε να είμαστε λίγο αισιόδοξοι και να προσδοκούμε ότι θα γίνουν και αλλά βήματα.» Αναφερόμενος στις επερχόμενες δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που υλοποιεί ήδη το ταμείο ο Στέργιος Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αποκατικοποιήσεων που αφορά πολλές υποδομές μεταξύ των οποίων τα λιμάνια της Σύρου, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και του Λαυρίου για τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον καθώς και τα… λιμάνια κρουαζιέρας. Και στο σημείο αυτό, αρχίζει να αφορά το θέμα και την Ηλεία, καθώς το Κατάκολο θεωρείται λιμάνι κρουαζιέρας «φιλέτο», τρίτο στην κατάταξη βάσει των στοιχείων που έχει δώσει το ίδιο το Δ.Λ.Τ Κατακόλου και επομένως μπαίνει στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με τα… μπούνια!
Το ξεπούλημα και η… σιωπή των αμνών!
Σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η Ηλεία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς να έχει γίνει τα τελευταία χρόνια κανένα σοβαρό έργο υποδομής στον νομό, χωρίς αεροδρόμιο, τρένο και δρόμο και που μόλις χθες έγινε η πρώτη δημοπράτηση μιας εκ των 8 εργολαβιών για τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρας- Πύργου και που το λιμάνι Κατακόλου και τα έργα αναβάθμισής του είναι η μόνη όαση ανάπτυξης για την περιοχή, οι τοπικοί φορείς οφείλουν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τουλάχιστον το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού, κόντρα στο γενικό ξεπούλημα που επιχειρείται! Η πολιτική ηγεσία και οι τοπικές αρχές της Ηλείας θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν να παραχωρηθεί το λιμάνι Κατακόλου σε ιδιώτες και εμείς οι ντόπιοι να το κοιτάμε μέσα από την σιδερένια περίφραξη, την στιγμή που θα καρπώνονται τα οφέλη του ιδιώτες, θέτοντας τους δικούς τους νόμους. Το ίδιο σε λίγο θα συμβεί και με το τρένο και με τα λουτρά Καϊάφα που έχουν επιλεγεί να ενταχθούν στο πακέτο Γιουνκέρ που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι έργα που υλοποιούνται με ιδιωτική συμμετοχή και μέχρι στιγμής κανένας εκ των τοπικών φορέων δεν έχει βγει να εξηγήσει τι συμβαίνει με τον Καϊαφα. Μείναμε απλά στην είδηση των 15 λέξεων για την ένταξη του με 30 εκατομμύρια ευρώ, με ποιους όρους ουδείς γνωρίζει.
Στην… σιωπή των αμνών θα συμμετέχουμε άραγε όλοι για να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι του… υπερταμείου;