FOLLOW US: facebook twitter

Επιτέλους, έσπασε η… γκίνια!

Ημερομηνία: 18-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

patra-pyrgos-dromosΙστορικό γεγονός για την Ηλεία η πρώτη δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργος στο β΄τμήμα Δουνέικα-Αμαλιάδα

– Ενδιαφέρον 14 εταιριών, μειοδότησε  η  Κ/Ξ Τοξότης – Στο έργο συμπεριλαμβάνεται ο ανισόπεδος κόμβος Αμαλιάδας

  • Παράδοση του συνόλου του έργου του αυτοκινητόδρομου στην καλύτερη περίπτωση το 2021

Ιστορικό γεγονός για την Ηλεία, αποτελεί η χθεσινή πρώτη δημοπράτηση της μιας εκ των 8 εργολαβιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργος, που έγινε κανονικά μετά την ανατολή των απεργιακών κινητοποιήσεων  που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών του Δημοσίου  για το Φορολογικό και Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο και που ήταν η αφορμή για την αναβολή τεσσάρων άλλων δημοπρατήσεων τμημάτων του έργου που  σκάλωσαν πάνω στην απεργία. Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα αυτό ήδη είχε ήδη  αναβληθεί μία φορά, ενώ το πρώτο τμήμα «Πύργος-Δουνέικα» έχει αναβληθεί… τρεις φορές και θα υποστεί τροποποίηση στα τεύχη δημοπράτησης για να οριστεί νέα ημερομηνία πιθανόν εντός περίπου 50-60 ημερών, άρα πάμε για Ιούλιο. Το  τρίτο τμήμα Αμαλιάδα- Κυλλήνη έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί στις 14 Ιουνίου.

Χθες λοιπόν, όλα εξελίχθηκαν κατ΄ ευχήν και δημοπρατήθηκε το δεύτερο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, Αμαλιάδα- Δουνέικα  μήκους 8.960 μέτρων. Σύμφωνα με το ypodomes.com συμμετείχαν 14 σχήματα δείχνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και μειοδότησε η Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευαστών.. Το έργο ύψους 58,4εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) είναι η πρώτη από τις 8 δημοπρατήσεις του Αυτοκινητόδρομου συνολικού μήκους 75χλμ.
Στο έργο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο Ανισόπεδος Κόμβος Αμαλιάδας και υπάρχει και δικαίωμα προαίρεσης στην εκτέλεση κάθετης οδού στον ανωτέρο Α/Κ επιπλέον κόστους 1,6εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως αν το έργο ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους τότε η αρχική του προθεσμία ολοκλήρωσης θα φτάσει μέχρι τα μέσα του 2020.

Να θυμίσουμε πως αρχικά ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, κόστους 475εκ.ευρώ είχε βγει ως ένα ενιαίο έργο, όμως με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη το έργο ακυρώθηκε και “εσπασε” σε 8 ξεχωριστές εργολαβίες, κάτω από ένα γενικό κλίμα αντιδράσεων των τοπικών φορέων.

Έπεται η 3η εργολαβία Κυλλήνη- Αμαλιάδα στις 14 Ιουνίου
Η πρώτη εργολαβία στο τμήμα Δουναίικα-Πύργος μήους 8.140 μέτρων αφού αντιμετώπισε 3 ακυρώσεις δημοπράτησης θα ακολουθήσει τη διαδικασία επαναδημοπράτησης εκ νέου με πιθανότερο χρόνο τον Ιούλιο. Το κόστος της είναι 67,2εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Η τρίτη εργολαβία από την Κυλλήνη μέχρι την Αμαλιάδα έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί στις 14 Ιουνίου και έχει κόστος 54,5εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Τώρα, απομένει να προκηρυχθούν ακόμα 6 εργολαβίες στο υπόλοιπο τμήμα  από την Κυλλήνη μέχρι την πόλη της Πάτρας (στον ανισόπεδο Κόμβο Μιντιλογλίου).

Με τον ρυθμό αυτό τα έργα όπως φαίνεται θα καθυστερήσουν χρονικά και δεν περιμένουμε την ολοκλήρωση τους πριν το 2021 και αυτό τμηματικά εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε οδικά έργα τέτοιου μεγέθους.

Όλες οι εργολαβίες του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος έχουν ομπρέλα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Περιλαμβάνονται τα κάτωθι έργα:
1.Αυτόκινητόδρομος Πάτρα-πϋργος στο τμήμα ΧΘ57,4-ΧΘ66,360 με νέα χάραξη.
2.Ανισόπεδος Κόμβος Αμαλιάδας στην ΧΘ 62,679
3.Νέοι και αναβαθμιζόμενοι παράπλευροι και κάθετοι δρόμοι
4.Αποχετεύσεις ομβρίων, αποστράγγισης, έργα σήμανσης-ασφάλισης-περίφραξης, μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα, έργα περιβάλλοντος, εγκαταστάσεις οδοφωτισμού, τηλεφωνοδότησης, δικτύων άρδευσης-πυροσβεσης κλπ.
5.Εργασίες πρασίνου
6.Προσωρινές παραλλαγές οδών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων
7.Εργασίες που υπολείπονται στα ήση κατασκευασμένα/ημικατασκευασμένα τεχνικά για την έντεχνη ολοκλήρωση τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος