FOLLOW US: facebook twitter

Το τρέξιμο της κουλούρας του «ΑΓΙΩΡΓΗ» στην Τ.Κ Ωλένης

Ημερομηνία: 08-05-2024 | Συντάκτης:

-Αναβίωσε το έθιμο με την συμμετοχή των παιδιών του χωριού

Ένα έθιμο που έρχεται από αιώνες, το τρέξιμο για την κουλούρα του “ΑΓΙΩΡΓΗ” αναβίωσε και φέτος στην Τ.Κ Ωλένης, την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.

Οι αγώνες για το τρέξιμο της κουλούρας,  παραδοσιακά γίνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου και είναι ένα πατροπαράδατο έθιμο που μένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, όπου σημασία έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το έπαθλο είναι ένα κομμάτι από την κουλούρα, όπως ακριβώς οι αθλητές της αρχαιότητας είχαν ως έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς.

Το πρωί της Δευτέρας, τα παιδιά της Ωλένης, συγκεντρώθηκαν στην μικρή πλατεία του χωριού, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΩΛΕΝΗ», που είναι και ο θεματοφύλακας των τοπικών εθίμων και έτρεξαν για την κουλούρα, που ζυμώνεται με τα υλικά για τα Πασχαλινά κουλούρια.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Η ΩΛΕΝΗ» Αγγελική Δημητρακάκη ευχαρίστησε και συνεχάρη τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο τρέξιμο και επίσης ευχαρίστησε την κ. Τρισεύγενη που ετοίμασε όπως κάθε χρόνο την Κουλούρα του Αη-Γιώργη. Επίσης ευχαρίστησε το Polixromo για τη δική της  προσφορά στα παιδιά και ευχήθηκε χρόνια πολλά με υγεία για όλον τον κόσμο, τονίζοντας ότι η αναβίωση αυτών των εθίμων, κρατά ζωντανά τα χωριά μας και διαφυλάσσει την παράδοση στο πέρασμα των χρόνων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος