FOLLOW US: facebook twitter

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη: “Είμαστε περήφανοι που ζούμε στην Ηλεία!”

Ημερομηνία: 24-02-2022 | Συντάκτης:

Περηφάνια ήταν το συναίσθημα που πλημμύρισε τους/τις εκπαιδευόμενους/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη 16/2 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου και την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης μας αφηγούνται την ιστορία της Ηλείας».

Μετά την πολύ εγκάρδια υποδοχή από όλο το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, η Διευθύντρια κ. Νίκη Κατσιάπη άρχισε να ξετυλίγει, με αφορμή τα ονόματα οδών και πλατειών της πόλης μας, το κουβάρι του μύθου και της ιστορίας της Ηλείας. Με πολλή παραστατικότητα παρουσίασε στους/ στις εκπαιδευόμενους/ες του ΣΔΕ το μύθο του Αλφειού, ο οποίος μέσω της τέχνης έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο, το μύθο του Μύρτιλου και του Ίφιτου και την ιστορία του Κόροιβου, του πρώτου Ολυμπιονίκη. Εξήγησε πώς δημιουργήθηκε η πόλη του Πύργου από τον Τσερνοτά και γιατί ο Άγιος Χαράλαμπος έγινε πολιούχος του Πύργου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους/στις εκπαιδευόμενους/ες η προσφορά της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821 και ιδιαίτερα στην τροφοδοσία των αγωνιστών, όπως προκύπτει από τα λόγια του ίδιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που παρέθεσε η κ. Κατσιάπη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε η περίοδος της μεγάλης ανάπτυξης της πόλης χάρη στο «μαύρο χρυσό», τη σταφίδα, μια ανάπτυξη που δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και πνευματική. Τέλος, συγκίνηση προκάλεσε η συμβολή της Ηλείας τόσο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον Μίλτωνα Ιατρίδη, κυβερνήτη του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής», με τον δήμαρχο Τ. Καζάζη και τον Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο όσο και στον αντιδικτατορικό αγώνα με το Σάκη Καράγιωργα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τελείωσε με δραστηριότητες που είχαν τη μορφή παιχνιδιών και με την προσφορά από τη Βιβλιοθήκη αναμνηστικών σελιδοδεικτών.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συμβολή όλου του προσωπικού της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, πρόσφερε στους/ στις εκπαιδευόμενους/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου γνώσεις και περηφάνια για το παρελθόν του τόπου μας αλλά και γόνιμους προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον του καθώς και για την ευθύνη καθενός γι’ αυτό. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος