FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Στο ίδιο έργο θεατές…

Ημερομηνία: 14-01-2019 | Συντάκτης:

Πριν από πολλά πολλά χρόνια, σίγουρα πάνω από πενήντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του ηλικιωμένου ο οποίος μου χάρισε την σημερινή ιστορία, ξέσπασε εντελώς αναπάντεχα στον ηλειακό κάμπο μια σφοδρή νυχτερινή καταιγίδα. Ο ίδιος περνούσε τα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας αλλά και τα περισσότερα σαββατοκύριακα στα χωράφια, βοηθώντας τον πατέρα του να βγάλει το μεροκάματο. Όπως μου διηγήθηκε με τη συγκίνηση να διαγράφεται στο βλέμμα του, πετάχτηκε όλη η οικογένεια από τα κρεβάτια για να καλύψει την σταφίδα με πλαστικά καλύμματα, να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται. «Τι να σώσουμε δηλαδή…», είπε με περίσκεψη. Σ’ αυτό το επάγγελμα πρέπει να πιστεύεις πολύ στο θεό γιατί διαφορετικά δεν αντέχεις. Ιδιαίτερα εκείνα τα χρόνια, η αγροτική ζωή ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση. Δεν μπορούσε να υπολογίσει πόσες σοδειές χάθηκαν μέχρι την ενηλικίωσή του, όταν και έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό, ωστόσο ήταν σίγουρος πως χάθηκαν πολλές.

Τούτος ο τόπος είναι ευλογημένος αλλά ταυτόχρονα η ευλογία του είναι άμεσα συνυφασμένη και εξαρτημένη από τον καιρό. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις που υπερχείλισαν τον Αλφειό με αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες να βυθιστούν στο νερό, μας υπενθύμισαν πως κανένα δώρο σε αυτή τη γη δεν έρχεται χωρίς κόστος, αλλά και ότι η αβλεψία συχνά πληρώνεται πολύ ακριβά. Και τι ειρωνεία όμως… Πρώτα να απελπίζεσαι επειδή υπερχείλισε ο ποταμός κι ύστερα να τρέμεις την υποχώρησή του.

Και επιπλέον, για ακόμη μία φορά να μην μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο ή μάλλον σε δεύτερο, εφόσον ως πρώτος χρόνος προσδιορίζεται εκείνος που τοποθετείται προ των όποιων δυσάρεστων συμβάντων. Από την άλλη, οφείλουμε ξανά να επισημάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή ότι με την πάροδο των χρόνων οι καιρικές συνθήκες θα γίνονται πιο απρόβλεπτες, πιο ακραίες και σίγουρα πιο καταστροφικές. Αυτή είναι δυστυχώς η επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον του και τούτο το μερίδιο που μας αναλογεί. Το ίδιο έργο λοιπόν, φοβάμαι πως θα χρειαστεί να το παρακολουθήσουμε, ξανά και ξανά. Μακάρι η τεχνολογία αλλά και η λειτουργική αποτελεσματικότητα των αρμόδιων φορέων να καταφέρουν μία μέρα να μας διαψεύσουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος