FOLLOW US: facebook twitter

Σε ύφεση ο Αλφειός αλλά έρχεται νέα κακοκαιρία – Δεν επαναπαύονται οι Αρχές

Ημερομηνία: 14-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

Παρεμβάσεις στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας κάνουν από την πρώτη στιγμή της μεγάλης πλημμύρας του Αλφειού οι Αρχές του τόπου, αφού ως γνωστόν το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Τα ορμητικά νερά συνεχίζουν να ρέουν παρασύροντας ποσότητες φερτών υλικών και “πνίγοντας” τις καλλιέργειες σε όλο το μήκος της κοιλάδας του ποταμού. Η στάθμη των νερών υποχώρησε σημαντικά περίπου στο ενάμιση μέτρο σε σχέση με την Παρασκευή, όμως υπάρχει ανησυχία για την επερχόμενη κακοκαιρία που θα πλήξει συνολικά την κεντρική Πελοπόννησο, όπου βρίσκονται και οι πηγές του Αλφειού.

Η εικόνα την Κυριακή ήταν λίγο καλύτερη στον ποτάμι και κυρίως στον κάμπο από τα Άσπρα Σπίτια και την Παπαδού έως τα Καλυβάκια και τα Μακρίσια. Όμως τα νερά του ποταμού πέρασαν από διάφορα σημεία, στην ζώνη πίσω από τα αναχώματα με αποτέλεσμα κυρίως καλλιέργειες με πορτοκάλια να βρεθούν μέσα στο νερό. Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή των Μακρισίων και στη θέση Ποτόκια, καθώς το ανάχωμα έσπασε υπόγεια με αποτέλεσμα να περνά το νερό με μεγάλη ροή στην καλλιεργήσιμη ζώνη. Αν και έγιναν προσπάθειες παρέμβασης η ροή περιορίστηκε λίγο αλλά δεν ανακόπηκε. Προβλήματα υπάρχουν και στην όχθη από την πλευρά της Αρχ. Ολυμπίας και κυρίως στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού, όπου έγιναν παρεμβάσεις με λιθοριπή για να σταματήσει η πορεία των νερών και απειληθεί η εγκατάσταση.

Το προσωπικό των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας κυρίως στη ζώνη του ποταμού εντός των ορίων του δήμου Πύργου, απομάκρυναν κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ενώ ενημέρωσαν και τους τσιγγάνους στον καταυλισμό που βρίσκεται κοντά στο Ποτόκι και προς την Βαρβάσαινα για τον κίνδυνο πλημμύρας. Και στην ζώνη κάτω από το φράγμα του Φλόκα τα νερά έφτασαν εκατέρωθεν στα αναχώματα και σε υψηλή στάθμη από την Παρασκευή και άρχισαν να υποχωρούν την Κυριακή.

Η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει την Αρκαδία, την Αχαΐα, την Ηλεία από σήμερα και επηρεάζει τις λεκάνες απορροής του Αλφειού, του Ερύμανθου, του Λούσιου, του Κλαδέου και του Ενιπέα, καθώς και άλλων μικρών και μεγάλων ρεμάτων, ανησυχεί δήμους και κατοίκους στις δύο πλευρές του ποταμού, καθώς αναμένεται να καταλήξει σημαντική ποσότητα νερού, ενώ όλοι εύχονται να μην χρειαστεί να ανοίξουν τα θυροφράγματα στο Λάδωνα, που θα επιβαρύνει, ίσως καταστροφικά την κοιλάδα του Αλφειού.

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη για την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων στον Αλφειό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος