ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ: Από την κορύφωση της δεκαετίας του 90 στο αβέβαιο σήμερα
Η καλή μέρα, από την «Πρωινή» φαίνεται
Υπάρχει ένα κομμάτι των «Queen», της θρυλικής βρετανικής ροκ μπάντας, που λέγεται «Death on Two Legs». Για την ιστορία, το κομμάτι μιλά για την στυγνή οικονομική εκμετάλλευση και τον ασφυκτικό καλλιτεχνικό έλεγχο ενός διαβόητου παραγωγού στα μέλη της μπάντας, από τον οποίο φρόντισαν να απαλλαγούν σχετικά σύντομα. Ήταν τέτοιο το μένος τους και τόσο δηκτική η γλώσσα την οποία μεταχειρίστηκαν, που τελικά οι δύο πλευρές κατέληξαν στο δικαστήριο. Ακόμα και ο ίδιος ο τίτλος προκαλούσε. «Θάνατος στα δυο πόδια ή «στα όρθια», σε ελεύθερη μετάφραση, για ένα γκρουπ το οποίο πάσχιζε να δουλέψει, να δημιουργήσει, να ζήσει, και γι’ αυτό άλλωστε τον απέλυσαν.
Μακάρι να επιλύονταν έτσι, τόσο απλά, όλα τα προβλήματα. Δυστυχώς όμως, δεν μπορείς να «απολύσεις» το κράτος, ούτε ν’ αλλάξεις χώρα. Το μόνο το οποίο μπορείς να κάνεις, είναι να το παλέψεις μέχρι τέλους και φυσικά να φωνάζεις, όσο πιο δυνατά μπορείς. Να επισημαίνεις με κάθε τρόπο και μέσο, το αυτονόητο, ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι καθώς αναγκαία κάποια στιγμή θα καταλήξουμε να πεθάνουμε όρθιοι, στα πόδια μας. Όρθιοι, διότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης, ούτε για εμάς, τους ανθρώπους μίας επαρχιακής εφημερίδας με σαράντα χρόνια συνεχούς αξιοπρεπούς παρουσίας στο χώρο, ούτε για κανέναν ο οποίος θέλει να ζήσει.
Τα έχουμε υπογραμμίσει αμέτρητες φορές, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση οι εκδοτικές. Η βιωσιμότητα των περισσότερων και κυρίως των μικρότερων εντύπων είναι στο κόκκινο και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Αν δεν παρθούν άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα από την κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει αύριο για πολλά από αυτά. Η κρίσιμη ιδιαιτερότητα εδώ έγκειται στο γεγονός ότι η απρόσκοπτη και πολυδιάστατη λειτουργία του τύπου δε συνιστά μόνο μείζονος σημασίας ζήτημα με προφανείς οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, αλλά παράλληλα ακουμπά στο σκληρό πυρήνα του πολιτεύματος και της δημοκρατικής τάξης πραγμάτων.
Είναι άραγε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι χωρίς ενημέρωση δεν υπάρχει δημοκρατία; Ότι ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες, η ύπαρξη ηλεκτρονικών και κυρίως έντυπων μέσων εγγυάται την ανάδειξη των προβλημάτων και των απόψεων για αυτά και κατ’ επέκταση συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής; Ότι η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης; Ότι ο έλεγχος της εξουσίας, κάθε εξουσίας, καθίσταται αδύνατος χωρίς ποικιλία εντύπων;
Ο τύπος στην Ελλάδα αργοπεθαίνει. Μετά από την δεκαετή κρίση και την πανδημία, που έπληξε σφόδρα την κυκλοφορία των εφημερίδων, η ακρίβεια λυγίζει μέρα τη μέρα όσες είχαν επιτύχει να παραμείνουν ζωντανές. Όπως συμβαίνει παντού, οι τιμές των πρώτων υλών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η δική μας πρώτη ύλη είναι το χαρτί, του οποίου το κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Ένα άλλο μεγάλο πλήγμα αφορά στα καύσιμα, τα οποία συνιστούν μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρο, ιδιαίτερα για μία εφημερίδα που ταξιδεύει καθημερινά σε όλα το νομό και μοιράζεται πόρτα πόρτα.
Η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές. Είτε θα παρέμβει δραστικά με μέτρα όπως π.χ. την καθιέρωση μηδενικού ΦΠΑ, την επιδότηση της τιμής του χαρτιού – θυμίζω ότι τον παλιό καλό καιρό η πολιτεία είχε θεσμοθέτηση την λεγόμενη ατέλεια χάρτου – και των αναγκαίων καυσίμων για την διανομή των εφημερίδων ή θα συνεχίσει να παραμένει αδιάφορη, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Αν επιλέξει το τελευταίο, τότε θα ευθύνεται αποκλειστικά για τον θάνατο των εφημερίδων και των ανθρώπων τους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν όρθιοι, στέκοντας στα πόδια τους. Όταν είχαμε βγάλει το πρώτο μας φύλλο, ο συντοπίτης και συνοδοιπόρος μας «ΣΤΑΘΗΣ», ισχυρίστηκε με ένα ιστορικό πια σκίτσο ότι η καλή μέρα, από την «Πρωινή» φαίνεται. Να λοιπόν που είναι ορατό το ενδεχόμενο η «Πρωινή» να μη φαίνεται῾ και η μέρα να μην είναι καθόλου καλή.
Ο εκδότης