FOLLOW US: facebook twitter

«Το Ολυμπιακό πνεύμα στην εκπαίδευση»

Ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική η ημερίδα στο συνεδριακό από την Π.Ε. Ηλείας και τους συμβούλους Β/θμιας εκπαίδευσης

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ημερίδα με τίτλο «Το Ολυμπιακό Πνεύμα στην εκπαίδευση» που παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς, διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με τους συμβούλους της Β/θμιας εκπαίδευσης και τον Επιστημονικό Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με αφορμή την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η ημερίδα περιελάμβανε εξαιρετικές ομιλίες που είχαν σαν στόχο να συνδέσουν την εκπαίδευση με τις αξίες του Ολυμπισμού  αλλά και ένα μουσικό πρόγραμμα μελοποιημένης ποίησης με την σοπράνο Λένα Σουρμελή και την Elena Fedko στο πιάνο. Στην ημερίδα παρενέβη σε ζωντανή σύνδεση ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδειας κ. Γιάννης Κατσαρός.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Κοροβέσης  στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Ολυμπιακές αξίες αποτελούν διαχρονικό σημείο αναφοράς για την παιδεία, τον πολιτισμό, την ισότητα και την ειρήνη γιατί προωθούν τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς. “Ο Ολυμπιακός χάρτης -τόνισε ο κ Κοροβέσης- αποτελεί σήμερα το θεμελιώδες καταστατικό του Ολυμπιακού Κινήματος στο οποίο αναφέρεται ρητά η παιδαγωγική προσέγγιση του Ολυμπισμού. Γι αυτό και είναι εμφανές ότι ο Ολυμπισμός είναι ένα εκπαιδευτικό μέσο μετάδοσης ενός συνόλου ηθικών αξιών και αρετών στον άνθρωπο.”

Στην ημερίδα παρενέβη σε ζωντανή σύνδεση ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδειας κ. Γιάννης Κατσαρός

Στην συνέχεια καλωσόρισε τον ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννη Κατσαρό που παρακολουθούσε σε online μετάδοση την ημερίδα ευχαριστώντας τον για την συμβολή του στην συζήτηση. Ο κ. Κατσαρός αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε αρχικά  στην Τελετή Αφής χαρακτηρίζοντας την Ολυμπία ως  τόπο- ορόσημο για τον Ολυμπισμό, που θα στείλει τη Φλόγα στα πέρατα της γης.

Συνέδεσε δε, τις αξίες του Ολυμπισμού με την προσπάθεια που καταβάλλει όπως είπε η κυβέρνηση και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά της ενδοσχολικής βίας όπου η Ολυμπιακή παιδεία μέσα στην εκπαίδευση μπορούν να συνεισφέρει καθοριστικά στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Όπως είπε, βασικός πυρήνας των μέτρων κατά της ενδοσχολικής βίας είναι η πρόληψη, γι αυτό και τέθηκε σε εφαρμογή η πλατφόρμα στην οποία μαθητές και γονείς μπορούν να λύσουν τη σιωπή τους. Επισήμανε ακομα ότι οι δράσεις πρόληψης της ενδοσχολικής βίας, συνδέονται με τις αξίες που προάγει το Ολυμπιακό πνεύμα και μπορούν να δημιουργήσουν δημιουργική διέξοδο στους νέους.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ακόμα ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, καθώς και οι Δρ. Νικολετσέα Χρ. Γεωργία, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων ΔΔΕ Ηλείας και ο Αντώνης Μαρίτσας MSc Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής ΔΔΕ Ηλείας.

Στη συνέχεια οι ομιλητές της ημερίδας σύμβουλοι εκπαίδευσης της ΠΕ Ηλείας,  Σοφία Κουζούλη,  Δρ.  Φώτιος Οικονόμου, Δρ. Παναγιώτης  Ανδρουτσόπουλος, Δρ. Μαρία Μπίρμπα,  Δρ. Γεωργία Νικολετσέα και Αντώνης Μαρίτσας ανέπτυξαν εξαιρετικά θέματα που αφορούσαν την Ολυμπιακή εκπαίδευση και τις αξίες του Ολυμπισμού και σε σχέση με τις επιστήμες, ενώ μεταξύ των ομιλιών οι δύο καλλιτέχνιδες  Λένα Σουρμελή και Elena Fedko  εκτέλεσαν ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα μελοποιημένης ποίησης, κλείνοντας με τον “Ξανθό Απρίλη” του Διονύσιου Σολωμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot