FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτο σημαντικό βήμα για την Ηλεία η λειτουργία Μονάδας Άνοιας

Ημερομηνία: 15-04-2024 | Συντάκτης:

Ξενάγηση και παρουσίαση του Οικοτροφείου στον Πύργο παρουσία του Υφυπουργού ΠτΠ Ανδρέα Νικολακόπουλου

Γράφει η Κική Κολοβέρου – [email protected]


«Το μεγάλο κενό που υπήρχε στην Ηλεία, όσο αφορά την παροχή στήριξης στους ασθενείς με άνοια και συναφείς παθήσεις και στις οικογένειες τους, ήρθε να καλύψει, η νέα δομή που δημιουργήθηκε στον Πύργο» επισήμανε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος κατά την ξενάγηση του στου σύγχρονους χώρους της Μονάδας και στην παρουσίαση του έργου που θα επιτελέσει, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου από τον πρόεδρο της εταιρείας «Ξένιος Ζευς» Γιώργο Ξηρουχάκη.

Στην Μονάδα Άνοιας που θα λειτουργήσει στον Πύργο, ξεναγήθηκε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος τονίζοντας πως η δημιουργία της ήρθε για να καλύψει ένα σημαντικό κενό

Παρουσία του υπεύθυνου της δομής Γιάννη Φραγκούλη και του προσωπικού που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πρώτους δεκαπέντε ασθενείς με άνοια που σύντομα θα φιλοξενηθούν στους σύγχρονους χώρους της, ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε για την προσπάθεια δημιουργία της που είναι αποτέλεσμα των τελευταίων ετών τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Από την αρχή είχαμε διαπιστώσει αυτό το κενό στο νομό μας και νομίζω ότι ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ασθένεια η οποία εξελίσσεται και εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα και όλοι στις οικογένειές μας έχουμε μια τέτοια εμπειρία ή έχουμε συναντήσει στο περιβάλλον μας φαινόμενα αυτής της ασθένειας και αυτή η μονάδα έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει και στο νομό μας. Είναι αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας από το Υπουργείο Υγείας με προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού να δώσουμε έμφαση σε μονάδες Ψυχικής Υγείας. Αυτό λοιπόν έγινε και στο νομό μας και αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα αξιοποιώντας κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο Ηλείος Υφυπουργός δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλους τους συντελεστές της Μονάδας εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα προσφέρει επαρκή και αποτελεσματική αντιμετώπιση στα περιστατικά που θα φιλοξενηθούν.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς» Γιώργος Ξηρουχάκης επισήμανε πως η δημιουργία του Οικοτροφείου, αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια τόσο από την πλευρά της εταιρίας, όσο και από την πλευρά του υπουργείου στο να επιτευχθούν υψηλού στάνταρ υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην περιοχή. «Η μονάδα θα αποτελέσει έναν από τους σταθμούς της περιοχής αναφορικά με τις υπηρεσίες που θα παρέχονται στο νομό και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι θα είναι το πρώτο βήμα στην περιοχή.

Η μονάδα υλοποιήθηκε κατόπιν διαγωνισμού, από την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς», με πόρους που διατέθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία και σε αυτήν θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 16 άτομα, όπως γιατροί, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτές, γενικών καθηκόντων και διοικητικοί υπάλληλοι».

Μάλιστα σημείωσε πως οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα παρέχονται στους ωφελούμενους από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ενώ είναι δωρεάν και περιλαμβάνουν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική στήριξη των φιλοξενούμενων με εικοσιτετράωρη ιατρική, ψυχολογική, νοσηλευτική και παρηγορητική φροντίδα. «Η χρήση των υπηρεσιών διαμονής και υποστήριξης είναι 100% καλυπτόμενη από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου (υπ. Υγείας, ΕΟΠΥΥ) και η Μονάδα θα είναι ανοιχτή προς την κοινότητα».

Όσον αφορά την παραπομπή των ασθενών στη Μονάδα θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής, είτε μέσω της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου υπάγεται το Οικοτροφείο είτε κατόπιν αιτήματος από Φορείς και Υπηρεσίες της Κοινότητας.


1 Σχόλια για "Πρώτο σημαντικό βήμα για την Ηλεία η λειτουργία Μονάδας Άνοιας"

  1. Ο/Η Παύλος Β. λέει:

    Εν τάξει όλα αυτά, αλλά το ρολόϊ στον τοίχο δεν βοηθάει στην αποστολή της μονάδας αυτής. Οι φιλοξενούμενοι χρειάζονται ένα ρολόϊ που θα καταλαβαίνουν εύκολα την ώρα και όχι δυσανάγνωστες μοντέρνες κατασκευές. Ελπίζω κάποιος υπεύθυνος να διαβάσει το σημείωμα αυτό, ανθρώπου που δεν είναι τελείως άσχετος με την περίθαλψη ηλικιωμένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia