Το lockdown απέτυχε και ως εκ τούτου παρατείνεται
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107401″ img_size=”full”][vc_column_text]Η ανακοίνωση Πέτσα για παράταση του lockdown έως – τουλάχιστον – τις 14 Δεκεμβρίου είναι απλώς η ομολογία μιας διπλής αποτυχίας: Το lockdown απέτυχε και στους δύο στόχους του – τόσο στην ανάσχεση του δεύτερου, και δραματικά επιθετικού, κύματος της πανδημίας, όσο και στην αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος Υγείας το οποίο παραμένει στα όρια των αντοχών του.
Και στα δύο πεδία οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Στην αρχή του lockdown ο στόχος που έθετε η ίδια η επιστημονική Τσιόδρα για να αρχίσει η επιστροφή στην ομαλή καθημερινότητα ήταν να πέσουν τα ημερήσια κρούσματα σε επίπεδο κοντά στα 500 ημερησίως. Τέσσερις εβδομάδες μετά το καθολικό κλείσιμο της χώρας τα κρούσματα βρίσκονται στα 1.882, με την γενική εκτίμηση εντός της επιτροπής των επιδημιολόγων – όπως αυτή διατυπώθηκε στην αποψινή τηλεδιάσκεψη – να είναι πως η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου δεν ξεπερνά το 10%.
Στο δεύτερο και κρίσιμο σκέλος, εκείνο του ΕΣΥ, το τελευταίο τριήμερο καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ αύξησης των διασωληνωμένων. Σήμερα έφθασαν στους 622, καμία ουσιαστική αύξηση ή ενίσχυση όμως δεν υπάρχει στις ΜΕΘ και στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων που, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα έχει ξεπεράσει πια τις δυνατότητές του.
Στο ερώτημα γιατί το lockdown απέτυχε και γιατί δεν μειώνεται ουσιαστικά η ένταση και η διασπορά του κορονοϊού, οι απαντήσεις που δίνουν επιδημιολόγοι και όσοι έχουν εκ των έσω των κυβερνητικών χειρισμών, δείχνουν πια καθαρά πέντε καίρια κενά και ολιγωρίες: Την υποκαταγραφή των κρουσμάτων πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την αξιοπιστία των στοιχείων του ΕΟΔΥ), τον χαμηλό αριθμό των τεστ που γίνονται ακόμη και τώρα, την ελλιπή ιχνηλάτηση, τα πρόωρα αναγκαστικά εξιτήρια από νοσοκομεία, και την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού σε χώρους εργασίας που παραμένουν σε λειτουργία.
Για την έξαρση του κορονοϊού προ του lockdown, είναι αποκαλυπτικά τα όσα είπε ο καθηγητής Αλκης Βατόπουλος: «Είτε έχουμε τώρα 1.500 είτε 2.000, είναι πολλά τα κρούσματα», είπε. «Η αίσθηση μου είναι ότι ξεκινήσαμε από ψηλά… Το καλοκαίρι υπήρχαν πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, συνεπώς η βάση από την οποία ξεκίνησε το δεύτερο κύμα ήταν αρκετά ψηλή. Γι αυτό υπάρχει αντίσταση στο να κατεβούν οι αριθμοί των κρουσμάτων γρήγορα».
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ ουδεμία απάντηση δίνεται αρμοδίως, ακόμη και τώρα, για την σταθερή μείωσή τους, παρά την επίμονη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]