FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: Φέτος το σακούλι του Άι Βασίλη θα είναι μικρό

Ημερομηνία: 29-12-2023 | Συντάκτης:

Ακόμα μία χρονιά φεύγει, ακόμα μία έρχεται. Οι προσδοκίες; Μικρές, αν υποτεθεί ότι υπάρχουν προσδοκίες για την επομένη χρονιά σε συλλογικό επίπεδο. Αναμφίβολα, το πλέον φλέγον ζήτημα για την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ήταν και παραμένει η ακρίβεια. Το 2023 μπορεί να χαρακτηριστεί ως κατεξοχήν έτος ακρίβειας, παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που η αγορά διανύει περίοδο ανατίμησης προϊόντων και αγαθών, και κυρίως τροφίμων. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη λογική των επιδομάτων, τα οποία ως επί το πλείστον συνιστούν παρηγοριά στον άρρωστο και επιπλέον θέτουν τους πολίτες σε μία αναξιοπρεπή και εξευτελιστική διαδικασία.

Οι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Τα φορολογικά έσοδα σε αυτό το διάστημα εμφανίζονται αυξημένα κατά 448 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.
Από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα; Κυρίως από την ακρίβεια. Βασικά από τους έμμεσους φόρους αλλά και από τους άμεσους. Ακριβαίνει η ζωή, ακριβαίνουν τα είδη κατανάλωσης, ακριβαίνει οτιδήποτε πωλείται και αγοράζεται, κατά συνέπεια αυξάνουν οι φόροι.

Μπορεί λοιπόν ο Economist να ανέδειξε την Ελλάδα σε χώρα της χρονιάς και τα δελτία ειδήσεων να επισημαίνουν την αυξημένη κίνηση στην αγορά, ωστόσο το Ευρωβαρόμετρο δίνει μία πολύ διαφορετική εικόνα για το οικονομικό θαύμα της Ελλάδας.
Στην ερώτηση σχετικά με το προσωπικό βιοτικό επίπεδο και την οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων, το 87% πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί τον επόμενο χρόνο, το 12% δεν αναμένει κάποια αλλαγή ή επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο, ενώ μόνο το 1% θεωρεί ότι το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί. Στην ερώτηση σχετικά με το αν σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο τους, το 58% των Ελλήνων πιστεύουν πως θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, το 33% θεωρούν πως θα είναι ίδια η κατάσταση και μόνο το 7% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί το επίπεδο. Σε αντίστοιχη ερώτηση σχετικά με το αν σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει βελτιωθεί η εθνική οικονομία, το 66% των Ελλήνων πιστεύουν πως θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, το 24% θεωρεί πως θα είναι ίδια η κατάσταση και μονο το 9% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα το πλέον απογοητευτικό στοιχείο αφορά τη δυνατότητα των Ελλήνων σε σχέση με την αποπληρωμή των λογαριασμών. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη ανάμεσα σε 27 χώρες, με το 86% να δηλώνει αδυναμία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη Πορτογαλία και η Τρίτη Κύπρος, απέχουν κατά πολύ, με ποσοστά της τάξης του 64% και 63% αντίστοιχα. Αναλυτικά, το 50% των Ελλήνων απαντά ότι κατά καιρούς δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, το 36% λέει τις περισσότερες φορές, το 14% απαντά ότι δεν συναντά δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών.
Κάπως έτσι διαμορφώνεται το τοπίο. Βαρύ, χειμωνιάτικο αλλά μάλλον όχι και τόσο γιορτινό. Σίγουρα όχι σαν τις λαμπερές διαφημίσεις τις τηλεόρασης που οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι, η θέρμανση στο φουλ, και τα λαμπιόνια χιλιάδες. Οι πολίτες δεν περιμένουν θαύματα. Ούτε τις τιμές να πέσουν, ούτε τους μισθούς τους να αυξηθούν. Ωστόσο, θα περάσουν και αυτές τις γιορτές όσο καλύτερα μπορούν. Θα αρκεστούν σε ό,τι έχουν και για τα υπόλοιπα… βλέπουμε. Εξάλλου δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι αν παραδοθούμε αμαχητί στη δυσθυμία μας. Κατά συνέπεια, θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε όλη τη χρονιά. Για τους δικούς μας, και για εμάς. Κι ας είναι το σακούλι του Άι Βασίλη μικρό…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος