FOLLOW US: facebook twitter

H ώρα της αφύπνισης

Ημερομηνία: 29-12-2023 | Συντάκτης:

Πολιτική ανασκόπηση: Η Ηλεία καλείται με αφετηρία το 2024 να γυρίσει σελίδα…


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Αν κάτι χαρακτήρισε την Ηλεία την χρονιά που σε λίγο ολοκληρώνει το διάβα της, αυτό ήταν οι διαδοχικές και πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή το εκλογικό 2023, μια χρονιά που δημιούργησε πολλούς τριγμούς καθώς η τοπική κοινωνία αναλώθηκε για μεγάλα διαστήματα στους προεκλογικούς αγώνες, πρώτα με τις διπλές εθνικές εκλογές και μετά με τις αυτοδιοικητικές του πρώτου και δεύτερου γύρου. Αν συνυπολογίσουμε και τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεύτερο κόμμα στο νομό, πάνω από μισό χρόνο οι Ηλείοι… κυνηγούσαν εκ των πραγμάτων τις κάλπες και σε πολλές περιπτώσεις η τοπική κοινωνία διχάστηκε, φίλοι έγιναν εχθροί και… αντίπαλοι φίλιωσαν μπροστά στο διακύβευμα των εκλογών. Όλη αυτή η ενασχόληση με τις εκλογικές διαδικασίες και τα πάσης φύσεως παραγοντιλίκια, παραγκώνισε και τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον νομό που πελαγοδρομεί να ορθοποδήσει, καθώς χάθηκε  στο βωμό της κάλπης ακόμα και αυτή η έστω ισχνή αγωνιστική διάθεση που προϋπήρχε.

Ωστόσο οι εκλογές επιτέλους τελείωσαν, νικητές και ηττημένοι καλούνται τώρα να γίνουν ένα και να προχωρήσουν συλλογικά με μια κοινή και ενιαία γραμμή και στρατηγική έτσι ώστε η Ηλεία να μπορέσει επιτέλους το 2024 να γυρίσει σελίδα.

Κάνοντας μια ανασκόπηση των εκλογικών αναμετρήσεων έχουμε τα εξής δεδομένα:

Στις εθνικές εκλογές και στην Ηλεία,  η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε εκ νέου πρώτο κόμμα με 37,44%, στις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, κερδίζοντας μάλιστα και τους εφτά δήμους, με λίγα λόγια βάφτηκε «μπλε» εξ ολοκλήρου!  Η δεύτερη θέση εξελίχθηκε σε «ντέρμπι», με τελικό νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήρε 20,12% έναντι 19,8% του ΠΑΣΟΚ. Τέταρτο κόμμα αναδείχθηκε το ΚΚΕ με 5,43%,. Σε ότι αφορά τους βουλευτές της Ηλείας, επανεκλέχθηκαν οι 4 εκ αυτών με ένα μόνο καινούργιο πολιτικό να προστίθεται στην προηγούμενη βουλευτική ομάδα, αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Μετά από ένα μικρό  καλοκαιρινό διάλειμμα μπήκαμε με τα μπούνια στην νέα προεκλογική περίοδο, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, στις οποίες συμμετείχαν ούτε λίγο ούτε πολύ ως υποψήφιοι πάνω από 5.000 Ηλείοι! Μάλιστα οι περισσότεροι συσπειρώθηκαν σχεδόν φανατικά γύρω από τους υποψήφιους δημάρχους κυρίως, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον κανένα άλλο θέμα έστω και της καθημερινότητας, στην ατζέντα των προτεραιοτήτων χιλιάδων συμπολιτών μας που ασχολούνταν με μια πρωτοφανή φρενίτιδα με την ψηφοθηρία.

Από την πρώτη Κυριακή, στις 8 Οκτωβρίου 2023 στις περιφερειακές εκλογές επανεξελέγη θριαμβευτικά Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας ο Νεκτάριος Φαρμάκης  με 59,03%   Στη Ηλεία  μάλιστα το ποσοστό του Ν.  Φαρμάκη έφτασε στο εντυπωσιακό 62,72% και 55.905 ψήφους. Επίσης από την πρώτη Κυριακή εκλέχθηκαν και 4 δήμαρχοι του νομού. Με ποσοστό 55,84%  «καθάρισε» τις εκλογές στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων ο Σάκης Μπαλιούκος  για 7η φορά,  κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του μακροβιότερου Δημάρχου της Ηλείας Στο δημαρχιακό θώκο, επέστρεψε ξανά μετά από τέσσερα χρόνια ο Αλέξης Καστρινός στο Δήμο Πηνειού, με  51%. Εκλογικό θρίαμβο σημείωσε ο Γιάννης Λέντζας στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης με ποσοστό που άγγιξε το… 70%, ενώ χέρια άλλαξε και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με την εκλογή του Άρη  Παναγιωτόπουλου με 49,72%.

Στις 15 Οκτωβρίου 2023 στήθηκαν δεύτερες κάλπες για τρείς δήμους στην Ηλεία όπου είχαμε τρεις σαρωτικές νίκες. Νέος δήμαρχος  Πύργου ο Στάθης Καννής με 56,03%, νέος δήμαρχος Ήλιδας ο  Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με 63,75% και νέος δήμαρχος Ζαχάρως ο Κώστας Μητρόπουλος με 57,20%.

Ο Περιφερειάρχης και το νέο περιφερειακό συμβούλιο, όπως και οι νέοι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια ορκίστηκαν, αναμένεται να οριστούν οι νέοι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι  και πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2024, η Ηλεία θα βρεθεί με νέες ηγεσίες στο τιμόνι, γιατί ακόμα και οι επανεκλεγέντες θα χρίσουν καινούργια άτομα στα θεσμικά πόστα. Οπότε ο νομός βαδίζει μετά από πέντε χρόνια σε μια νέα εποχή, προσδοκώντας  από τους αιρετούς να κάνουν πράξη μέσα στην επόμενη πενταετία της θητείας τους, τις προεκλογικές τους εξαγγελίες.

Πέρα από την βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη,  των κοινωνικών δομών, της δημιουργίας ανθρώπινων πόλεων και υπηρεσιών που θα λειτουργούν προς όφελος του, όπως και της αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου,  θα πρέπει να μπουν σε νέα βάση διεκδίκησης μερικά ζητήματα ζωτικής σημασίας για την Ηλεία όπως:

Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Παραμένουμε ο μοναδικός νομός όχι μόνο της Περιφέρειας αλλά όλης της χώρας χωρίς Πανεπιστημιακή σχολή μετά την «ταφόπλακα»  από την κυβέρνηση των άλλοτε εν λειτουργία  ΑΕΙ.

Υποδομές: Να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων ο αυτοκινητόδρομος της  Πατρών- Πύργου ως την Ολυμπία και να μπει σε τροχιά υλοποίησης ο δρόμος Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα.  Να μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι Κατακόλου και να αναβαθμιστούν πλήρως οι υποδομές του.

Υγεία: Συνολική αναθεώρηση του Υγειονομικού χάρτη της Ηλείας με επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου αλλά και όλων των άλλων νοσηλευτικών μονάδων του νομού.

Πρωτογενής τομέας: Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των Ηλείων αγροτών με έμφαση σε βασικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, η σταφίδα, η βιομηχανική τομάτα, οι νέες καλλιέργειες κλπ και η διασύνδεσή τους με τις ξένες αγορές και την κρουαζιέρα.

Τουρισμός: Προώθηση όλων των μορφών τουρισμού ανάλογα με την περιοχή και τις δυνατότητές της  και περαιτέρω ενδυνάμωση της τουριστικής προβολής του νομού στο εξωτερικό, στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας κι βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος με την μορφή δημιουργίας μοναδικών  εμπειριών για τον επισκέπτη.

Με δεδομένο, ότι όλοι οι εκλεγμένοι αιρετοί μίλησαν για συνέργειες και συνεργασίες με μια ολιστική θεώρηση «βλέποντας» όχι μόνο το δήμο τους αλλά το νομό στο σύνολό του, το 2024 μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια διαφορετική πολιτική σκέψη που θα αποσκοπεί στην συνολική ανάπτυξη της Ηλείας την επόμενη πενταετία…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος