FOLLOW US: facebook twitter

Το Εθνικό Θέατρο «ξανάρχεται» στο Λύκειο Βαρθολομιού!

Ημερομηνία: 07-02-2023 | Συντάκτης:

-Για 2η συνεχόμενη χρονιά το σχολείο συμμετέχει στο σχετικό πρόγραμμα

-Η διευθύντρια,κα Αννίτα Λάκκα, αποκαλύπτει στην «Πρωινή» λεπτομέρειες του φετινού εγχειρήματος μετά την περσινή επιτυχία της «Τράπεζας Θυμάτων»

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σεθεατρικό εργαστήρι της ηλειακής εκπαίδευσης εξελίσσεται το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού, καθώς εντάχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο σχετικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου με τίτλο «Το θέατρο στο Νέο Σχολείο», μετά το περσινό επιτυχημένο εγχείρημα με την «Τράπεζα Θυμάτων».

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» η διευθύντρια του Σχολείου, κα Αννίτα Λάκκα, πρόκειται για θεατρική δραστηριότητα ενταγμένη στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων υπό την καθοδήγηση καλλιτέχνη-εμψυχωτή, συνεργάτη του Εθνικού Θεάτρου.

« “Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο” είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιεί το Εθνικό Θέατρο και το οποίο βασίζεται στη μέθοδο του αυτοσχεδιασμού και της επινόησης, υπό την καθοδήγηση συνεργάτη καλλιτέχνη-θεατροπαιδαγωγού εξειδικευμένου στο εφηβικό θέατρο, που έρχεται κάθε εβδομάδα στις πρόβες και έχει τον ρόλο του εμψυχωτή. Είναι μια δυναμική διαδικασία στην οποία οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν πέρυσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για αυτό και το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού είναι το μοναδικό σχολείο που έγινε δεκτό και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από το Εθνικό Θέατρο», τόνισε η κα Λάκκα και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θεματική των παραστάσεων.»

«Πέρυσι ανεβάσαμε με επιτυχία την “Τράπεζα θυμάτων” υπό την εμψύχωση και καθοδήγηση του εξαίρετου Χρήστου Χριστόπουλου, με την οποία αναδείξαμε τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και την αγωνία των παιδιών. Φέτος, η νέα μας ομάδα αυτοσχεδιάζει με εμψυχωτή τον Βαγγέλη Κοσμίδη και η θεματική μας είναι τα έμφυλα στερεότυπα. Ο τίτλος δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, διότι όπως σας είπα, βασιζόμαστε στον αυτοσχεδιασμό, οπότε θα προκύψει από το θεατρικό παιχνίδι.

Ουσιαστικά οι μαθητές και οι μαθήτριες της θεατρικής μας ομάδας δημιουργούν κείμενο από το μηδέν και το αναδιαμορφώνουν μέσα από τις πρόβες, με την πολύτιμη καθοδήγηση του εμψυχωτή, ο οποίος συμβάλλει στο να αποκτήσει συνοχή το κείμενο», επισήμανε. «Αυτό που προέχει για μας είναι η δημιουργική ενασχόληση των μαθητών/τριών μας και η γνωριμία τους με το θέατρο. Οι τέχνες είναι κυριολεκτικά εξοβελισμένες από το Λύκειο, οπότε ο μόνος τρόπος να “σχετιστούν” τα παιδιά μας μ’ αυτές είναι μέσω τέτοιων προγραμμάτων, γι’ αυτό και ως σχολείο τα υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η θεατρική παράσταση θα ανέβει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Ταυτότητα του προγράμματος

«Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» ξεκίνησε το 2018. Είναιπρόγραμμα που απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους εφήβους της περιφέρειας και το Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο απόευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και νέους που συνομιλούν και συν-δημιουργούν. Με στόχο την αισθητική παιδεία και γνωριμία με το θέατρο ως μορφή τέχνης, σε αντιστάθμισμα της απομόνωσης από τα πολιτιστικά δρώμενα που ίσως χαρακτηρίζει συγκεκριμένες περιοχές και κοινότητες νέων, βοηθάμε τις τοπικές κοινότητες αφενός να ενδυναμωθούν πολιτιστικά μέσα από τη σύνδεσή τους με έναν σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό και αφετέρου να μπορούν αυτόνομα να συνεχίζουν τη δραστηριοποίησή τους στο θέατρο και μετά το πέρας του προγράμματος.

Υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η σκηνοθέτρια, παιδοψυχίατρος και υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, Σοφία Βγενοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος