FOLLOW US: facebook twitter

«Το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί»

Ημερομηνία: 15-03-2023 | Συντάκτης:

Συνέντευξη- κάλεσμα στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση στον Πύργο εκπροσώπων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Συνταξιούχων και Συλλόγων

  • «Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους»

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Κάλεσμα συμμετοχής προς όλους, στην αυριανή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία Πύργου, ζητώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, απεύθυναν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Νομού, Συλλόγων Συνταξιούχων και Εργαζομένων.

«Δυο βδομάδες μετά τα Τέμπη σε όλη τη χώρα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κινητοποιήσεις με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση. Έτσι και εμείς εδώ δυναμώνουμε τον αγώνα μας με γενική απεργία για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι και οι εγκληματικές πολιτικές τους» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας Νίκος Λοχοβίτης και συνέχισε πως είναι ξεκάθαρο ότι το έγκλημα στα Τέμπη και οι 57 νεκροί δεν οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος ή αμέλεια. «Είναι το κράτος των ολίγων που με την εμπορευματοποίηση υποβαθμίζει την ανθρώπινη ζωή στη λογική κόστος- όφελος. Κόστος είναι οι ζωές μας και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Το δίλλημα που τίθεται μπροστά μας είναι αμείλικτο. Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους. Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, εμπορικούς, επαγγελματικούς συλλόγους, όλους και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Πύργου στις 10 το πρωί. Να νεκρώσει ο Πύργος, να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα αυτό».

«Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο…»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Δήμων Πύργου- Αρχ. Ολυμπίας- Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος κάλεσε όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να ενώσουν τις φωνές τους μαζί τους και να απαιτήσουν να πληρώσουν οι υπαίτιοι του εγκλήματος των Τεμπών. «Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη διοίκηση των σιδηροδρόμων. Επιβάλλεται να αποκαλυφθούν, να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για την αφαίρεση των 57 ζωών, εδώ και τώρα όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Δε πρόκειται να αφήσουμε το έγκλημα των Τεμπών να συγκαλυφθεί.

Όσοι πιστεύουν ότι με αστείους επικοινωνιακούς χειρισμούς δήθεν θλιμμένους υπουργούς, συγνώμες, αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και επιτροπές διερεύνησης θα καλύψουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για την τραγωδία πλανώνται πλάνην οικτρά. Τα χέρια τους έχουν βαφτεί με αίμα αθώων ανθρώπων και η ελληνική κοινωνία αξιώνει βαρύτατη τιμωρία για τους εγκληματίες. Κανείς δε μπορεί να δεχτεί να λειτουργεί ένα κράτος στη λογική «πάμε και όπου βγει». Είδαμε που οδηγεί αυτό. Είναι ώρα να μπει ένα τέλος στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα και ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Όλοι οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα συμμετέχουμε δυναμικά στις κινητοποιήσεις».

«Διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε τον 21ο αιώνα»

Να συμμετέχουν όλοι στις κινητοποιήσεις κάλεσε η Σία Ξενοσταθη ομάδα γυναικών Πύργου τονίζοντας ότι το έγκλημα στα Τέμπη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Διεκδικούμε την ασφάλεια και αυτά που δικαιούμαστε τον 21ο αιώνα που έχουμε τέτοια ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης αλλά δε χρησιμοποιούνται για τις δικές μας ανάγκες ακριβώς επειδή είναι κόστος. Για αυτό καλούμε η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου να συνεχιστεί και να τιμωρήσει αυτό που φταίει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές και την πολιτική της Ε.Ε.».

«Η ζωή μας δεν είναι κόστος, έχει αξία»

Με τη σειρά της και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη νεολαία και όλο το λαό να συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση. «Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις προηγούμενων ημερών δείχνουν το δρόμο. Το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης ώστε το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί. Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες επιχειρούν να κρύψουν την πραγματική αιτία αυτής της τραγωδίας. Ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και κρύβουν τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης που υπηρετούν πιστά όλοι τους. Μετράνε την αξία της ανθρώπινης ζωής με κριτήριο το κόστος. Η ζωή μας δεν είναι κόστος, έχει αξία.

Αυτή την πολιτική του κόστους- οφέλους τη γνωρίζουμε καλά και στα δημόσια σχολεία. Όλοι βιώνουμε τα τεράστια προβλήματα στις σχολικές υποδομές, την έλλειψη προσεισμικού ελέγχου, την εγκατάλειψη και την υποχρηματοδοτήση του δημοσίου σχολείου που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τη νέα γενιά. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της μόρφωσης για όλο το λαό. Όλοι μαζί να φωνάξουμε καμία συγκάλυψη…».

«Να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια η κοροϊδία»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκος Σπηλιόπουλος κάλεσε όλους τους συνταξιούχους να γεμίσουν την πλατεία και να βροντοφωνάξουν «φτάνει πια η κοροιίδια από την κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών» ενώ το μέλος Πέτρος Καπαρέλης πρόσθεσε πως «Το έγκλημα στα Τέμπη είναι συνέχεια της εγκληματικής πολιτικής για την κερδοφορία και την ιδιωτικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων και εταιριών και ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων Χρήστος Τσαγκάρης, στο κάλεσμα του πρόσθεσε πως όλοι μαζί θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν ώστε να μην γίνει άλλο τέτοιο έγκλημα, να παρθούν μέτρα, και να πληρώσουν όσοι ευθύνονται.

«Το έγκλημα στα Τέμπη είναι δολοφονία κατά της νέας γενιάς»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας Ανδρέας Ασημακόπουλος, απεύθυνε κάλεσμα προς τους όλους τους συναδέλφους του αλλά και όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία του Πύργου να παραβρεθεί στην απεργιακή συγκέντρωση τονίζοντας ότι το έγκλημα στα Τέμπη είναι μια δολοφονία κατά των παιδιών μας, μια δολοφονία κατά της νέας γενιάς. «Θα πρέπει με αφορμή αυτό και μέσα από συλλογικές διαδικασίες και συνέχεια αγώνα να αλλάξουμε τα δεδομένα που μας έχουν επιβάλει τόσα χρονιά. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η ανθρώπινη ζωή, και αξιοπρέπεια η ίδια μας η επιβίωση έχει μεγαλύτερη αξία από ότι έχουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Με αυτό και με την ελπίδα ότι με μαζικές κινητοποιήσεις μπορεί κάτι να γίνει θεωρώ ότι όλοι πρέπει να είμαστε στην κεντρική πλατεία Πύργου».

«Να εξασφαλίσουμε καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας»

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πύργου Γιάννης Γεωργίου επισήμανε ότι συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση ώστε όλοι μαζί να διατρανώσουν την απαίτηση τους να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών και να διεκδικήσουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες. «Όχι στο ξεπούλημα των υπηρεσιών στην Υγεία και τις μεταφορές και να εξασφαλίσουμε καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος