FOLLOW US: facebook twitter

«Ψίχουλα» και υπό όρους για τη σταφίδα

Ημερομηνία: 15-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Κοινωνία, Νέα

-Για… 0,15 ευρώ το κιλό έκανε λόγο το υπουργείο, λύση για τα αποθέματα έβαλε ως όρο η Παναιγιάλειος

-Απαράδεκτη χαρακτήρισε την ενίσχυση ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρ. Βαλιανάτος

-«Είναι το μοναδικό προϊόν που θα στηριχθεί δεύτερη φορά και ζήτησα να καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό», δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρ. Νικολακόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στις τάξεις των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, αφού κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης υπό τον Γεωργαντά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με την παρουσία βουλευτών από την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο, οι αρχικές προσδοκίες για ενίσχυση των παραγωγών με 0,50 ευρώ το κιλό ψαλιδίστηκαν στα… 0,15 ευρώ, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκειά των εκπροσώπων των παραγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», τέθηκε προς συζήτηση η χορήγηση 4,7 εκατ. ευρώ για 106.000 στρέμματα σταφίδας, δηλαδή περίπου 45 ευρώ ανά στρέμμα.

Ωστόσο, η σύσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, αφού εκπρόσωποι της Παναιγιαλείου Ένωσης Σταφιδοπαραγωγών επέμειναν στη σύνδεση της ενίσχυσης με ταυτόχρονη εξεύρεση λύσης για την απορρόφηση των αποθεμάτων, τορπιλίζοντας ουσιαστικά τη συζήτηση.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, με δήλωση του στην «Πρωινή» εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για αυτά που άκουσε από τον υπουργό, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ψίχουλα» που δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το διαιωνίζουν.

«Μας δίνουν τα ίδια με τα περσινά, κάπου στα 50 ευρώ το στρέμματα, δηλαδή 0,15 με 0,18 ευρώ το κιλό. Αυτή είναι απαράδεκτη ενίσχυση, όταν ξέρουμε όλοι πως η σταφίδα πουλιέται με το ζόρι 0,70 ευρώ το κιλό. Δηλαδή να πάμε από τα 0,70 στα 0,90 ευρώ; Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι αυτό ισοδυναμεί με ουσιαστική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών. Εμείς έχουμε τονίσει πως το ελάχιστο κόστος είναι 1,25 ευρώ το κιλό, για αυτό και ζητάμε ενίσχυση 122 ευρώ το στρέμμα. Ειδάλλως η καλλιέργεια της σταφίδας θα σβήσει από τον χάρτη της Ηλείας, αφού ήδη αρκετοί παραγωγοί από πέρυσι την κόβουν», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε πως η ενίσχυση στους σταφιδοπαραγωγούς πρέπει να προχωρήσει με τη χορήγηση του μέγιστου δυνατού ποσού, βάζοντας αυστηρούς όρους σχετικά με την απορρόφηση των όποιων αποθεμάτων υπάρχουν, και στάθηκε στο γεγονός ότι η σταφίδα είναι το μοναδικό προϊόν που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα λάβει πρόσθετη κρατική στήριξη.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε το προϊόν και τους παραγωγούς. Το κάνουμε με τη συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αλλά και μέσω των έκτακτων ενισχύσεων. Το κάναμε και το προηγούμενο έτος, το κάναμε και φέτος, μέχρι να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά ή οποία έχει διαταραχθεί λόγω των πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, πόλεμος) αλλά και λόγω των στρεβλώσεων που υπάρχουν. Είναι το μοναδικό προϊόν που θα στηριχθεί δεύτερη φορά και ζήτησα να καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό και η όποια ενίσχυση χορηγηθεί, να είναι ακατάσχετη», δήλωσε.

H βουλευτής Ηλείας, ΔΙονυσία Αυγερινοπούλου, δήλωσε:

«Κύριε Υπουργέ ευχαριστώ στο πρόσωπό σας την Κυβέρνηση για την ουσιαστική στήριξη που παρέχει στους σταφιδοπαραγωγούς μας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κυβέρνηση στηρίζει τους παραγωγούς σταφίδας, αυτού του σημαντικού, σε εθνικό επίπεδο, προϊόντος, το οποίο είναι και το μοναδικό προϊόν που λαμβάνει τέτοιου είδους στήριξη.

Η Κυβέρνηση στηρίζει τους παραγωγούς σταφίδας με το ποσό των 4.700.000 ευρώ, ενώ χρειάζεται να στηρίξει περαιτέρω, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα συλλογικά σχήματα και όσους μετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πράγματι, και από την σημερινή σύσκεψη, είναι εμφανές ότι όλοι έχουμε εμπιστοσύνη στην σταφίδα, η οποία αποτελεί αφενός υπερτροφή, έχοντας υψηλή διατροφική αξία, και αφετέρου σημαντικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας. Πρόκειται για ένα σημαντικό προϊόν τόσο αυτό καθαυτό όσο και μεταποιημένο, στις διάφορες μορφές του, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, το οποίο και υποστηρίζεται.

Στον Ν. Ηλείας καλωσορίζουμε τα προγράμματα μεταποίησης της σταφίδας, αξιοποίησης της καινοτομίας για την παρασκευή υποπροϊόντων, καθώς και διερεύνησης νέων αγορών για την πώληση της σταφίδας. Ήδη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την επανεκκίνηση της σταφίδας και έχουμε συμμετάσχει σε διεθνείς συναντήσεις και forum για να δοθεί διέξοδος στους σταφιδοπαραγωγούς.

Θεωρώ ότι η σταφίδα και τα προϊόντα καινοτομίας της θα μπορούσαν να προωθηθούν περαιτέρω σε νέες αγορές μέσω της σύστασης Διυπουργικής Επιτροπής με την συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων».

Σύσκεψη από ΟΑΣΗ στο Πελόπιο

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των παραγωγών στο Πελόπιο, με αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα με τιμή των προϊόντων και τους ΤΟΕΒ. Μεταξύ αυτών αναλύθηκε και το ζήτημα της σταφίδας, για το οποίο ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε λιτά ότι «πρόκειται για κοροϊδία γιατί είναι ενίσχυση μικρότερη από πέρυσι», επιφυλασσόμενος να πει περισσότερα στην αυριανή απεργία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος