FOLLOW US: facebook twitter

Θερινή «ανάσα» για την εστίαση, η πυρκαγιά «φρέναρε» τον τουρισμό

Ημερομηνία: 22-11-2021 | Συντάκτης:

-Αργεί ακόμα η επιστροφή στον τζίρο των 29+39 εκατ. ευρώ του 2019
-Για δύσκολο χειμώνα έκαναν λόγο στην «Πρωινή» εκπρόσωποι των δύο κλάδων


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Βαθιά «ανάσα» πήρε ο κλάδος της εστίασης στην Ηλεία το καλοκαίρι, καθώς τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 2021, δείχνουν ότι πλησίασε τον τζίρο του 2019, πλησιάζοντας τα 15,2 εκατ. ευρώ έναντι 15,76 εκατ. ευρώ προ διετίας, και ξεπέρασε τον τζίρο του 2020 για το ίδιο διάστημα (13,6 εκατ. ευρώ).

Η κάθοδος των ετεροδημοτών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κρούσματα ήταν μεν πολλά αλλά όχι σοβαρά, συνέβαλε στην αύξηση του κύκλου εργασιών και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες του κλάδου να καλύψουν τις απώλειες της χειμερινής περιόδου κατά την προηγούμενη διετία.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου, Βασίλης Σιγούρος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το φετινό καλοκαίρι κύλησε μεν ικανοποιητικά, αλλά τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, δεν αφήνουν περιθώρια για σταθερή και μακροχρόνια ανάπτυξη, αφού ο χειμώνας θα είναι ξανά δύσκολος.

«Το καλοκαίρι η εστίαση πήγε καλά, παρότι το χρονικό διάστημα που δουλέψαμε ήταν μικρότερο σε σχέση με άλλα χρόνια, διότι ήταν περισσότερος ο κόσμος. Η καλή περίοδος διήρκεσε μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία, αφού μετά οι ετεροδημότες έφυγαν. Δυστυχώς, όμως, ο χειμώνας δεν προμηνύεται καλός, οπότε θα πρέπει να συντηρηθούμε με ό,τι κάναμε το καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και πολλές εποχιακές επιχειρήσεις στον κλάδο, που δουλεύουν χειμώνα, οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν ωφεληθεί και φαίνεται δύσκολο να ανακάμψουν σύντομα. Με αυτό το διαρκές μπρος πίσω, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να επιστρέψουμε ξανά στα επίπεδα του 2019», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως ο κύκλος εργασιών της εστίασης στην Ηλεία το 2019 έφτασε τα 39,4 εκατ. ευρώ, το 2020 μειώθηκε στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 είναι στα 15,3 εκατ. ευρώ.

Αργή η ανάκαμψη στον τουρισμό

Ο κλάδος του τουρισμού στην Ηλεία, ο οποίος είχε κύκλο εργασιών 29,3 εκατ. ευρώ το 2019, ακολουθεί πολύ πιο αργό ρυθμό στην ανάκαμψη. Σίγουρα αφήνει πίσω του τον εφιαλτικό περσινό τζίρο των 8,54 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι τώρα δείχνει ότι οριακά θα ξεπεράσει τα 16 εκατ. ευρώ για όλο το 2020.

Το φετινό καλοκαίρι έδειξε ότι ίσως φτάσει στο 70% του 2019, όμως η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία και σε περιοχές του Πύργου ανέκοψε την ανοδική πορεία του Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ, το Γ΄ τρίμηνο του 2021 η Ηλεία κατέγραψε τζίρο 12 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 90,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020, όταν είχε φτάσει μόλις στα 6,29 εκατ. ευρώ, αλλά συγκρινόμενη με το 2019, υπολείπεται κατά 6 εκατ . ευρώ, καθώς ο κύκλος εργασιών στο ίδιο τρίμηνο ήταν το 18, 14 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, η πυρκαγιά προκάλεσε οικονομικές απώλειες που ξεκινούν τουλάχιστον από τις 100.000 ευρώ και διέκοψε πορεία ανάκαμψης, έστω σταδιακής.

«Βαδίζαμε προς πολύ υψηλή πληρότητα τον Αύγουστο, αλλά λόγω της πυρκαγιάς χάσαμε το διάστημα από τις 4 ως τις 20 Αυγούστου. Το φθινόπωρο δεν πήγε καλά, ενώ το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε ακυρώσεις από σχολεία του εξωτερικού για τον επόμενο Φεβρουάριο και Μάρτιο. Για να βγει ο χειμώνας, πρέπει να στηριχθούμε επαρκώς από το κράτος. Ακόμα όμως περιμένουμε το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τον ερχόμενο Μάρτιο, χρειαζόμαστε ρευστότητα, γιατί όταν ανοίγεις Μάρτιο, θα εισπράξεις τον Μάιο. Άρα για ένα δίμηνο πώς θα κρατηθούμε» σχολίασε ο κ. Τυλιγάδας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει το κράτος να αποζημιώσει τους πυρόπληκτους για να επιβιώσουν και να μπορέσουν να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος