FOLLOW US: facebook twitter

«Θεμελιωτές»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την Ιστορία

Ημερομηνία: 18-11-2021 | Συντάκτης:

Στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου παρουσιάζεται το Σάββατο το νέο βιβλίο των εκπαιδευτικών Μαρίας Μπίρμπα και Ζέτας Αδαμοπούλου


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Δύο δραστήριες εκπαιδευτικοί από την Ηλεία με πολυεπίπεδη προσφορά στους μαθητές τους στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, αλλά και δύο αγαπημένες φίλες, η Ζέτα Αδαμοπούλου μουσικός και εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και η Μαρία Μπίρμπα φυσικός και εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους, γράφοντας το μυθιστόρημα «Θεμελιωτές» που κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ.

Οι «Θεμελιωτές» παρουσιάζονται το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Φυσικός Δημήτρης Κορίζης και η Φιλόλογος Φωτεινή Λουκοπούλου και οι συγγραφείς του Μαρία Μπίρμπα και Ζέτα Αδαμοπούλου. Την εκδήλωση συντονίζει ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Ελλάδα υπόδουλη για τετρακόσια χρόνια στους Οθωμανούς. Οι συνθήκες διαβίωσης του λαού άθλιες. Κι όμως… Μια χούφτα απλοί, καθημερινοί άνθρωποι έχουν διαφορετική γνώμη… Μέσα από παράλληλες, διασταυρούμενες και συχνά συγκρουόμενες ιστορίες, προσπαθούν να κινήσουν τον τροχό της ελευθερίας μέσα από απογοητεύσεις, φόβους, πάθη. Προσπαθούν να σταθούν όρθιοι, με οδηγό την Αξιοπρέπεια, τα όνειρα και τις ελπίδες τους.

Στο μυθιστόρημα αυτό, οι συγγραφείς διατρέχουν το χρονικό διάστημα από το 1814 έως το 1820 δένοντας αρμονικά μυθοπλασία με ιστορικά γεγονότα και πραγματικά πρόσωπα. Έτσι, οι Σκουφάς, Τσακάλωφ, Γαλάτης, Παπαρηγόπουλος, μπλέκονται με την Μυρτώ, τη Βασιλική, τη θείας Χαϊντέ και τον «χαζούλη» υπηρέτη. Αυτοί οι άνθρωποι μέσα από παράλληλες, διασταυρούμενες και συχνά συγκρουόμενες ιστορίες αποτελούν τους «Θεμελιωτές».

«Ακολουθήσαμε το όνειρό μας…»

Με μια ανάρτηση στα social media, οι δυο συγγραφείς του βιβλίου αυτοπροσδιορίζονται και δίνουν φωνή στο κοινό τους εγχείρημα αναφέροντας:

«Κάνε τη ζωή σου ένα όνειρο και το όνειρό σου πραγματικότητα»…
είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Antoine de Saint-Exupery…
Κι εμείς, η Ζέτα και η Μαρία, δυο φίλες αγαπημένες, ακολουθώντας το όνειρό μας,
το κάναμε πραγματικότητα γράφοντας το μυθιστόρημα «Θεμελιωτές».
Αυτό το όνειρο το μεταβιβάζουμε σε εσάς και το αφήνουμε να κάνει το ταξίδι του…
Επιθυμία μας, να παρουσιάσουμε τις ιστορίες απλών, καθημερινών ανθρώπων που προσπαθούν να κινήσουν τον τροχό της ελευθερίας μέσα από ελπίδες, πάθη, απογοητεύσεις, φόβους…»

Επισημαίνουν ακόμα ότι «Οι ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ είναι ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει μυθοπλασία και ιστορικά γεγονότα. Εμπνευστήκαμε από τις ιστορίες ανθρώπων που έδρασαν πριν από την εξέγερση του 1821 κινώντας τα νήματα της Ιστορίας. Επιθυμία μας να παρουσιάσουμε την ανθρώπινη πλευρά τους που τόσο μας συγκίνησε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος