FOLLOW US: facebook twitter

Α. Καστρινός: «Θα καταστήσουμε τον Δήμο Πηνειού ξανά πρωταγωνιστή στις εξελίξεις»

Ημερομηνία: 20-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

Αποκαλυπτική συνέντευξη Αλέξη Καστρινού σήμερα στην «Πρωινή»

  • Η προηγούμενη διαχείριση του Δήμου τον καταδίκασε σε απομόνωση, τον εκτόπισε από τα κέντρα λήψης αποφάσεων θέτοντάς τον στο περιθώριο, τον στράγγιξε οικονομικά υποθηκεύοντας το μέλλον του»
  • Αφήσαμε πίσω μας έναν Δήμο να ακμάζει και να ευημερεί και στην ανατολή του 2024 τον βρίσκουμε να παραπαίει οικονομικά, ανίσχυρο να διεκδικήσει ό,τι του αναλογεί
  • Ανάμεσα στην προσέγγιση του πολιτεύεσθαι της σημερινής και της απελθούσας δημοτικής αρχής υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Κική Κολοβέρου – [email protected]


«Διαθέτουμε τη θέληση, τη γνώση, την εμπειρία καθώς και την ορμή των νέων ανθρώπων -που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας- ώστε να οδηγήσουμε με ασφάλεια τον Δήμο έξω από το τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια». Με τα λόγια αυτά, ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ένας από τους πλέον έμπειρους αυτοδιοικητικούς της Ηλείας, έχοντας διαγράψει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία, μιλά σήμερα στην Πρωινή και δίνει το στίγμα της 4ης, νέας του θητείας. Χωρίς περιστροφές, ο κ. Καστρινός στην αποκαλυπτική του συνέντευξη, ξεκαθαρίζει πως η προηγούμενη διαχείριση του Δήμου τον καταδίκασε σε απομόνωση, τον στράγγιξε οικονομικά υποθηκεύοντας το μέλλον του και τον εκτόπισε από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και χωρίς, όπως λέει, να διεκδικεί τον ρόλο του θαυματοποιού, επιδιώκει με τους συνεργάτες του, με προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις, συνέπεια λόγων και έργων, να αντιστρέψει την αρνητική πορεία εκφράζοντας την βεβαιότητα πως θα καταφέρουν να πραγματώσουν τα όνειρα τους!

Ο Αλέξης Καστρινός, που επιστρέφει στο τιμόνι του Δήμου για 4η φορά, πρωτοεκλέχθηκε το μακρινό 2002 Δημοτικός Σύμβουλος στον Καποδιστριακό Δήμο Γαστούνης και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς ενώ το 2006 ήταν από τους νεότερους Δημάρχους στη χώρα κερδίζοντας και τις επόμενες δυο αναμετρήσεις (2010-2014) με ευρεία αποδοχή.

Με ποιες σκέψεις και με τι συναισθήματα επιστρέψατε στο τιμόνι του Δήμου, τον οποίο έχετε υπηρετήσει μέσα από μια μακρά αυτοδιοικητική πορεία;

Ποτέ δεν έχασα και ποτέ δεν έκρυψα το ενδιαφέρον για τον τόπο που γεννήθηκα, που μεγάλωσα και που επέλεξα να ζω. Ποτέ δεν έπαψα να αγωνίζομαι –ανεξάρτητα θεσμικού ή όχι ρόλου- για τον Δήμο και τους ανθρώπους του, που έμπρακτα αποδεικνύεται ότι τους αγαπώ και με αγαπούν.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την καθοδική –καταστροφική πορεία που έχει περιέλθει ο Δήμος μας, το οποίο είναι κάτι στενάχωρο για τους πάντες, η μόνη σκέψη μου ήταν να ξαναπροσπαθήσω με τους συνεργάτες μου να τον επαναφέρουμε εκεί που πραγματικά δικαιούται και ανήκει. Επιστρέφω λοιπόν με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος απέναντι στην Ιστορία του Δήμου Πηνειού αλλά και στην Ιστορία γενικότερα.  

Τα βρήκατε όπως τα αφήσατε ή η κατάσταση που συναντήσατε και όπως με διάφορες ευκαιρίες έχετε σχολιάσει, δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε έτσι ώστε ο δήμος να έχει  εξέλιξη;

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, επεσήμανα ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προχωρήσω σε δημόσια τοποθέτηση προκειμένου οι δημότες μας να ενημερωθούν έγκυρα και με σαφήνεια για τα πεπραγμένα της απελθούσας δημοτικής αρχής και κατ’ επέκταση για τη θλιβερή κατάσταση που βρήκαμε τον Δήμο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ σε λεπτομέρειες στην παρούσα φάση.

Παρ’ όλα αυτά αποτελεί γεγονός ότι η προηγούμενη διαχείριση του Δήμου τον καταδίκασε σε απομόνωση, τον εκτόπισε από τα κέντρα λήψης αποφάσεων θέτοντάς τον στο περιθώριο, τον στράγγιξε οικονομικά υποθηκεύοντας το μέλλον του. Ενώ στο τέλος της προηγούμενης θητείας μας αφήσαμε πίσω μας έναν Δήμο να ακμάζει και να ευημερεί, στην ανατολή του 2024 τον βρίσκουμε να παραπαίει οικονομικά, ανίσχυρο να διεκδικήσει ότι του αναλογεί, ανίκανο να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις όπως άλλοτε.

Σύντομα θα θέσουμε στην κρίση των δημοτών μας την κατάσταση που βρήκαμε μόλις αναλάβαμε· θα το κάνουμε με επίσημα στοιχεία και ξεκάθαρες κουβέντες. Θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή μέχρι τότε λοιπόν…

Μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω για ποιο λόγο οι σχέσεις σας με τον προκάτοχό σας, τον απερχόμενο δήμαρχο, οδηγήθηκαν σε μια ακραία θα έλεγα αντιπαλότητα εκατέρωθεν βεβαίως. 

Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον απερχόμενο δήμαρχο. Από την άλλη όμως, μας χωρίζει μία άβυσσος στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας στον δημόσιο βίο, στον τρόπο που ο καθένας επιλέγει να πολιτεύεται, να επιλέγει συνεργάτες και να ασκεί διοίκηση.

Από την πρώτη στιγμή ενασχόλησής μου με την τοπική αυτοδιοίκηση επέλεξα συνειδητά να ακολουθήσω τον «δύσβατο δρόμο» της σοβαρότητας, της ορθότητας και της συνέπειας λόγων και έργων. Χωρίς πολιτικάντικους αλαλαγμούς, αμετροέπειες, ανούσιες κινήσεις εντυπωσιασμού, ανακολουθίες και αμφιβόλου πολιτικής ηθικής ζυμώσεις, προτίμησα να κινούμαι στο φως, να ενεργώ με διαφάνεια, να δουλεύω πολύ και να μιλάω λίγο· επέλεξα τη γλώσσα της αλήθειας –ακόμα και αν ήταν δυσάρεστη κάποιες φορές-. Να αισθάνονται σιγουριά οι δημότες του Πηνειού ότι το ίδιο μονοπάτι θα βαδίσω και κατά τη διάρκεια της νέας μου θητείας.

Και για να απαντήσω στο πνεύμα της ερώτησής σας: Η «ακραία αντιπαλότητα» που αναφέρετε δεν είναι προσωπική· αντίθετα εδράζεται στο γεγονός ότι ανάμεσα στην προσέγγιση του πολιτεύεσθαι της σημερινής και της απελθούσας δημοτικής αρχής υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα.

Πόσο εύκολο είναι να βάλετε σε τάξη τα ζητήματα διοίκησης που όπως έχετε πει τελούσαν «υπό διάλυση».

Δεν διεκδικώ τον ρόλο του θαυματοποιού. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου επεσήμανα την προτεραιότητα νοικοκυρέματος του Δήμου ώστε να μπορέσει εν ευθέτω χρόνο να αποκτήσει οικονομική υγεία, να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του πρόσφατου παρελθόντος και να επανέλθει σε άξονα ανάπτυξης και ευημερίας. Πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις, συνέπεια λόγων και έργων, ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων που μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια και, πάνω από όλα, σκληρή δουλειά. Δεν τίθεται ζήτημα εάν θα τα καταφέρουμε ή όχι· γνωρίζουμε καλά σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα και τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Εξάλλου ένας από τους λόγους για τον οποίο μας επέλεξαν οι δημότες του Πηνειού είναι επειδή διαθέτουμε τη θέληση, τη γνώση, την εμπειρία καθώς και την ορμή των νέων ανθρώπων -που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας- ώστε να οδηγήσουμε με ασφάλεια τον Δήμο έξω από το τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια· να συμβάλλουμε στην αλλαγή μιας παρωχημένης νοοτροπίας που μας εγκλωβίζει στη στασιμότητα.

Και πάμε στα δικά σας σχέδια. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε πρώτο επίπεδο και ποιο είναι το πλάνο των άμεσων στόχων που έχετε θέσει;

Ξεκινάμε από τα βασικά: την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του δημότη, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, τα έργα υποδομών, η επαναδραστηριοποίησή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η αναδιάταξη της πολιτιστικής και πολιτισμικής δράσης κλπ. Όλα αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα για να μπορέσει να χαραχθεί σταθερή πορεία, να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας και να επανέλθει έτσι ο Δήμος σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας, προβολής, -αλλά προπάντων- σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

Τα οικονομικά δεδομένα του δήμου σας επιτρέπουν να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε όσα έχετε ονειρευτεί για τον τόπο σας;

Θα απαντήσω χωρίς περιστροφές. Η σημερινή οικονομική κατάσταση του δήμου δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις· όλα όσα απωλέσθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της απελθούσας δημοτικής δεν μπορούν να ανακτηθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο ουδέποτε υποσχεθήκαμε μαγικές λύσεις. Απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός, πολλή δουλειά και συνέπεια λόγων και πράξεων προκειμένου σε πρώτη φάση να ξεφύγει ο δήμος από το τέλμα και τα αδιέξοδα στα οποία κάποιοι τον καταδίκασαν. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μας χαριστεί τίποτα.

Είμαστε πεπεισμένοι όμως ότι μπορούμε σταδιακά να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό μας και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να πραγματώσουμε τα όνειρά μας.

Αναλάβατε καθήκοντα σε μια χρονική συγκυρία που έχουν συντελεστεί σοβαρότατες δομικές, θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που συνοδεύονται και από μια μεγάλη έλλειψη πόρων προς την Τ.Α. Πώς θα αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα νέα δεδομένα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Πηνειού τα τελευταία χρόνια δεν ήταν οι σοβαρότατες πράγματι δομικές και θεσμικές αλλαγές που μετέτρεψαν τον χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης ούτε φυσικά η έλλειψη πόρων· εξάλλου τα ίδια ζητήματα κλήθηκαν να διαχειριστούν όλοι οι ΟΤΑ. Αντίθετα ο πυρήνας του προβλήματος έγκειται στην απομόνωση του Δήμου και στην απομάκρυνσή του από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η αντιστροφή αυτών των δυσμενών δεδομένων αποτελεί βασικό μέλημά μας.

Από εκεί και πέρα, όπως έχουμε αποδείξει και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων θητειών, διαθέτουμε την εμπειρία ώστε να γνωρίζουμε πώς θα προετοιμάσουμε εμπεριστατωμένα τα αιτήματα και τις μελέτες μας, πού θα απευθυνθούμε στοχευμένα και πώς θα διεκδικήσουμε την ικανοποίησή τους.

Πώς σχεδιάζετε να διαχειριστείτε την πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης ανάμεσα στο παραλιακό τμήμα του Δήμου με τις πανέμορφες παραλίες και τις Δ.Ε. Γαστούνης και Τραγανού;

Αρχικά να θεωρείτε δεδομένο ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν λάθη της απερχόμενης δημοτικής αρχής όπου κάποιες περιοχές συνειδητά παρέμειναν στην αφάνεια λόγω άσκησης μικροπολιτικής. Αντίθετα, προτεραιότητά μας αποτελεί η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ όλων των δημοτικών ενοτήτων μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους. Δεν είναι μόνο οι πανέμορφες παραλίες που αγκαλιάζουν το νοτιοδυτικό μέτωπο του Δήμου· είναι οι εύφορες και καρποφόρες εκτάσεις, οι βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι τουριστικές επιχειρήσεις, η πλούσια πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά που καλούμαστε να διαχειριστούμε και πολλά άλλα. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται ένας ευρύς και πολυδιάστατος στρατηγικός σχεδιασμός που με στοχευμένες κινήσεις θα προβάλλει, θα αναδείξει και θα εκμεταλλευτεί όλα τα προτερήματα του Δήμου Πηνειού.

Πείτε μας τους βασικούς άξονες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Προτεραιότητά μας αποτελεί η επανοικοδόμηση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Δήμο και τους δημότες του, σχέση που διαταράχθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν. Θέτοντας ως προτεραιότητα ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο στρατηγικής, ξεκινάμε με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν τους δημότες μας· ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημοτικές υπηρεσίες, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας κ.α. .

Και μία σημαντική διευκρίνιση: το δημαρχείο είναι ανοικτό για να απευθυνθούν για τα προβλήματά τους, όλοι οι δημότες μας ανεξαιρέτως. Πολιτικάντικες πρακτικές και λοιπές παθογένειες που καλλιεργήθηκαν συνειδητά από ορισμένους τα προηγούμενα χρόνια, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Τι σηματοδοτεί η εκλογή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τόσο για τον δήμο Πηνειού όσο και για την Ηλεία γενικότερα;

Η συμμετοχή στο κεντρικό όργανο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ) αποτελεί ένα ακόμη εφαλτήριο δράσης και διεκδίκησης. Δεν μένουμε πλέον θεατές· αντίθετα συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων και συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις. Θέλουμε ισχυρούς δήμους με προοπτική και ευελιξία, ικανούς να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.  

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την εξέλιξη του Δήμου Πηνειού;

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Πηνειού έχασε τον προσανατολισμό του, απώλεσε τον βηματισμό του και περιήλθε σε μία δίνη εσωστρέφειας. Δεν τον προσπέρασαν απλά οι εξελίξεις· έκανε βήματα πίσω καθώς απώλεσε κεκτημένα ετών.

Αποτελέσαμε την ξεκάθαρη επιλογή των δημοτών για τη διοίκηση (2024-2028) για να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα, για να βγάλουμε το δήμο από το τέλμα που έχει περιέλθει.

Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζοντας ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοτών μας, ένα ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δ.Ε. –με την ανάδειξη του συνόλου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους- και την κατάλληλη στρατηγική για την επαναδραστηριοποίηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα καταστήσουμε το Δήμο Πηνειού ξανά πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Με σοβαρότητα, ορθολογικότητα, συνέπεια λόγων και έργων και –φυσικά- πολλή δουλειά, θα τα καταφέρουμε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia