FOLLOW US: facebook twitter

Απάτη το «πάγωμα» στα επιτόκια παλιών στεγαστικών

Ημερομηνία: 20-03-2024 | Συντάκτης:

Στοιχεία της ΕΚΤ και της ΤτΕ αποκαλύπτουν πως οι τράπεζες φρόντισαν να «ρεφάρουν» προκαταβολικά τη σταθεροποίηση των επιτοκίων στα παλαιά στεγαστικά, ανεβάζοντας «αφύσικα» τα επιτόκια στα νέα στεγαστικά δάνεια.

Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι επεκτείνουν και για το 2024 το «πάγωμα» των παλαιών στεγαστικών δανείων (που είχαν συναφθεί μέχρι τα τέλη του 2022), η οποία ίσχυσε για το 2023. Μερίδιο στην απόφαση αυτή διεκδικεί και η κυβέρνηση, η οποία έκανε εκκλήσεις στις τράπεζες να επεκτείνουν αυτό το μέτρο «κοινωνικής ευαισθησίας» και για τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την πορεία διαμόρφωσης των τραπεζικών επιτοκίων αποκαλύπτουν ότι οι τράπεζες φρόντισαν να «ρεφάρουν» προκαταβολικά για το «πάγωμα» των επιτοκίων στα παλαιά στεγαστικά ανεβάζοντας «αφύσικα» τα επιτόκια στα νέα στεγαστικά δάνεια! Αυτό είναι τόσο προφανές από τα στοιχεία της ΕΚΤ και της ΤτΕ, ώστε είναι αδύνατο να μην το έχει προσέξει και η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία ΕΚΤ – ΤτΕ για τις μεταβολές των επιτοκίων στα νέα στεγαστικά δάνεια μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024:

● Στην ευρωζώνη: το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων ήταν τον Δεκέμβριο 4% και τον Ιανουάριο του 2024 μειώθηκε σε 3,87% – μείωση 0,13%.

● Στην Ελλάδα: το επιτόκιο νέων στεγαστικών δανείων ήταν τον Δεκέμβριο 5,08% και τον Ιανουάριο εκτινάχθηκε σε 5,47% – αύξηση 0,39%.

Η ΕΚΤ συνόδευσε τη σχετική ανακοίνωση για μείωση των επιτοκίων των νέων στεγαστικών δανείων τον Ιανουάριο με το σχόλιο-επεξήγηση «λόγω της πτωτικής τάσης των επιτοκίων (αγοράς)». Πράγματι η είσοδος σε κύκλο μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών δεν έχει απλώς προεξοφληθεί αλλά είναι βέβαιη, γεγονός το οποίο εγκαθιστά ήδη μια πτωτική δυναμική στα επιτόκια αγοράς. Ομως όχι στην Ελλάδα όταν πρόκειται για τα στεγαστικά δάνεια.

Στο παρατιθέμενο γράφημα από το πρόσφατο «Σημείωμα για την ελληνική οικονομία» της ΤτΕ γίνονται φανερά δύο πράγματα:

α. Οτι η γενική τάση μείωσης των επιτοκίων αγοράς υπάρχει και στα τραπεζικά δάνεια στην Ελλάδα, καθώς στα επιχειρηματικά δάνεια (προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις) και στα καταναλωτικά η τάση μείωσης των επιτοκίων είναι εμφανής ήδη από το καλοκαίρι του 2023. Στα νέα στεγαστικά δάνεια όμως η πορεία είναι διαρκώς ανοδική. Μια μικρή πτωτική τάση το τελευταίο δίμηνο του 2023 υπερ-αντισταθμίστηκε από την αύξηση-μαμούθ του Ιανουαρίου 2024!β. Οτι το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων (που «σέρνονται» περί το 0%) και των επιτοκίων νέων δανείων είναι… χαώδες όχι μόνο επί της ουσίας, αλλά και… οπτικά (βλέπε γράφημα).

Ετσι οι τράπεζες δεν έχουν κανένα επιχείρημα για το γεγονός ότι υπερ-αντισταθμίζουν το «πάγωμα» των επιτοκίων των παλιών στεγαστικών δανείων με γενναία αύξηση στα επιτόκια των νέων. Ούτε τα επιτόκια καταθέσεων αυξήθηκαν, ούτε η γενική τάση στα επιτόκια αγοράς, σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ανοδική, αλλά αντίθετα καθοδική.

Ουσιαστικά τα πράγματα με το περιλάλητο νέο «πάγωμα» είναι ακόμη χειρότερα. Για δύο λόγους: Πρώτον, διότι η νέα πτωτική δυναμική των επιτοκίων στην αγορά θα επέβαλλε ούτως ή άλλως όχι μόνο τη σταθεροποίηση, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων και των παλιών στεγαστικών δανείων. Είναι δηλαδή πιθανό οι τράπεζες -αν όχι τώρα, σύντομα- να κερδίζουν από αυτό το «πάγωμα», ιδιαίτερα όταν τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο παρέμβασης.

Δεύτερον, διότι η τάση «παγώματος», δηλαδή ανακοπής των αυξητικών τάσεων (και συντόμως μείωσης), είναι ήδη γενικευμένη στα παλιά δάνεια: των επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 8,25%.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν τον απατηλό χαρακτήρα του «φιλολαϊκού» διαβήματος των τραπεζών με το «πάγωμα» των επιτοκίων των παλιών στεγαστικών δανείων. Κατά συνέπεια και τον απατηλό χαρακτήρα των, υποτιθέμενων επίσης, «φιλολαϊκών» κυβερνητικών πιέσεων. Ο μηχανισμός του «πληθωρισμού τραπεζικής απληστίας» εξακολουθεί να δουλεύει με πλήρη ισχύ…

Πηγή: Εfsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος