FOLLOW US: facebook twitter

Τετραετία κοροϊδίας για τους αγρότες της Ηλείας

Ημερομηνία: 10-04-2023 | Συντάκτης:

Ο αγροτικός κόσμος το 2019 πίστεψε στις κυβερνητικές εξαγγελίες για επένδυση στον πρωτογενή τομέα και αύξηση του εισοδήματός του. Τέσσερα χρόνια μετά, όμως, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν παταγωδώς, διότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε κάθε αγροτικό αίτημα απαντούσε μονίμως «έχουμε ελεύθερη οικονομία, η αγορά καθορίζει τις τιμές». Μάταια οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι περίμεναν ότι θα ρυθμιστεί η αγορά, ότι θα περιοριστεί η αισχροκέρδεια και ότι θα ληφθούν μέτρα για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής.

Στην Ηλεία, έναν νομό κατεξοχήν αγροτικό, δεν έγινε τίποτα που να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των παραγωγών.

Τα σταφιδοχώρια του Πύργου και της Αμαλιάδας βίωσαν τη μεγαλύτερη κοροϊδία που έχει γνωρίσει ποτέ ο αγροτικός κόσμος. Απανωτές συσκέψεις με τους υπουργούς, οι οποίοι τους απαντούσαν ότι δεν… τραβάει το προϊόν και να βάλουν κάτι άλλο, δήθεν «συμφωνίες κυρίων» για την τιμή και στο τέλος ένα «φιλοδώρημα» των 0,15 ευρώ.

Στην παραγωγή της πατάτας, βοά η αγορά ότι γίνονται παράνομες ελληνοποιήσεις αιγυπτιακής πατάτας, για να πέφτει η τιμή, και η κυβέρνηση απάντησε ότι… φταίνε οι ίδιοι αγρότες που φύτεψαν πολλές πατάτες και δημιούργησαν υπερπροσφορά προϊόντος.

Φυσικά δεν ελήφθη κανένα μέτρο για το αγροτικό πετρέλαιο, για τα αγροεφόδια, τις ζωοτροφές ή τα λιπάσματα, ενώ οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί του Πύργου και της Ολυμπίας ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις για τα λιοστάσια τους.

Η σημερινή κυβέρνηση υποσχέθηκε επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτει περισσότερους αγρότες και για περισσότερο χρονικό διάστημα, η οποία ουδέποτε έγινε και ούτε πρόκειται να γίνει. Παράλληλα, τροφοδότησε την ξενοφοβία και τον ρατσισμό προς τους μετανάστες δυσκολεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο εργασίας τους, με συνέπεια να φύγουν όλοι για άλλες χώρες και να μην υπάρχουν εργάτες γης στα χωράφια. Τώρα, εκ των υστέρων, ανακαλύπτει ότι τελικά «οι ξένοι δεν μας παίρνουν τις δουλειές» και ψηφίζει νόμους-μπαλώματα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δυσκολίες, δρομολόγησε το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης, παραδίδοντας έτοιμες μελέτες και για το υπόλοιπο δίκτυο. Η Νέα Δημοκρατία σπατάλησε τριάμισι χρόνια για να καταλήξει πριν από λίγους μήνες στη δημοπράτηση του έτοιμου έργου που βρήκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κάνει το παραμικρό για το υπόλοιπο δίκτυο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι παραγωγοί της ορεινής ζώνης του Πύργου και της Ήλιδας έμαθαν ότι οι εκτάσεις που καλλιεργούν επί δεκαετίες, ανήκουν… στην Εκκλησία. Παρά τις προτάσεις νομοθέτησης από τους τοπικούς φορείς, δεν έγινε τίποτα και μόλις ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, το βιός των αγροτών θα περάσει στην Εκκλησία.

Ο κόσμος της αγροτιάς βίωσε την απαξίωση από τη Νέα Δημοκρατία, για αυτό και μια προοδευτική κυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα πάρει άμεσα μέτρα για το κόστος παραγωγής και για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, για να μην καταντήσουν ξανά κολίγοι με κουπόνια οι παραγωγοί της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος