FOLLOW US: facebook twitter

Ερωτηματικά στο καθεστώς παραχώρησης Αγροτικών ακινήτων Λιμνών Αγουλινίτσας- Μουριάς- Κάστας

Ημερομηνία: 10-04-2023 | Συντάκτης:

Η υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ζωή Αναστασοπούλου, με την ιδιότητα της Περιφερειακής Συμβούλου απέστειλε στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο την από 3/4/2023 επιστολή της σχετικά με την ανησυχία αγροτών από την περιοχή του Επιταλίου οι οποίοι εμποδίστηκαν πέρυσι στην υποβολή νόμιμης και εμπρόθεσμης αίτησης προς την αρμόδια οικεία Διεύθυνση Π.Ε Ηλείας προκειμένου να τύχουν διανομήςαγροτικών ακινήτων στις εκτάσεις πρώην λιμνών ΑγουλινίτσαςΜουριάς και Κάστας για το έτος 2022.

Η κα Αναστασοπούλουεν όψει της δημοσιευθείσας παράτασης των παραχωρούμενων εκτάσεως έως 31-12-2023, όπως προβλέπεται στο άρθρο 44 του Ν. 5035/2023 (ΦΕΚ Α 76/28-3-2023), γνωστοποιεί στον Αντιπεριφερειάρχητις καταγγελίες των αγροτών περί μη ελέγχου υφ’ υμώνσκόπιμα των νομίμων προϋποθέσεως για την εφαρμογή της περσινής ευεργετικής διάταξης και τον τεχνηέντως αποκλεισμό τους από την διανομή, ενώ διέθεταν τις νόμιμες προϋποθέσεις, αφού ουδέποτε ο Αντιπεριφερειάρχης εξέδωσε σχετική πρόσκληση για να υποβάλουν αιτήσεις.

Η κα Αναστασοπούλου καλεί τον κ. Βασιλόπουλο κατά την έκδοση της νέας οικείας απόφασής του να ενεργήσει με κριτήρια δικαιοσύνης και ισοτιμίας. Να προηγηθεί ο απαραίτητος έλεγχος νομιμότητας των προϋποθέσεων οι οποίες θα πρέπει να εξακολουθούν να υφίστανται στα πρόσωπα όσων παρατείνεται η παραχώρηση. Να διατεθούν εφέτος οι αδιάθετες εκτάσεις όπως ο νόμος προβλέπει με σειρά προτεραιότητας πρωτοκόλλου σε νέους αγρότες και επαγγελματίες αγρότες.Να σταματήσουν φαινόμενα μεροληπτικής «ευεργεσίας» εκ μέρους του κου Βασιλόπουλου που κινούνται κατά τα καταγγελλόμενα στα όρια της νομιμότητας.

Η επιστολή της κας Αναστασοπούλου, η οποία κοινοποιήθηκε συγχρόνως στον Περιφερειάρχη Δ. Ελλαδός κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, έχει αυτολεξεί ως εξής:

Κε Αντιπεριφερειάρχα,

Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να αναδείξω ως ιδιαίτερα σημαντικό ένα θέμα που εκφράζει τον προβληματισμό μιας μερίδας αγροτών του Νομού μας, νέων και επαγγελματιών, που θα ήθελαν να τύχουν νομίμως και εμπροθέσμως της δυνατότητας να αιτηθούν την παραχώρηση αγροτικών ακινήτων στις εκτάσεις πρώην λιμνών Αγουλινίτσας, Μουριάς και Κάστας για το έτος 2023.

Όπως καλά γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 5035/2023 (ΦΕΚ Α 76/28-3-2023) προβλέπονται τα εξής:

Α) Παρατάθηκε και για εφέτος έως 31 Δεκεμβρίου 2023 η παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ

Β) Η παράταση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τα ακίνητα που από 1 Ιανουαρίου 2023 έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή της οικείας Περιφέρειας για να παραχωρηθούν κατά χρήση σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4,7 και 10 του ν.4061/2012.

Γ) Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012, αγροτικά ακίνητα της περ. α) της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012, τα οποία έμειναν αδιάθετα μπορούν να παραχωρηθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 σε νέους αγρότες και επαγγελματίες αγρότες. Τα ακίνητα παραχωρούνται με σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής των σχετικών αιτήσεων προς την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας της Χώρας.».

Κατόπιν των ανωτέρω και εντός των επόμενων ημερών θα κληθείτε να εκδώσετε σχετική απόφαση.
Ωστόσο αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις της ανωτέρω ευεργετικής διάταξης και έχουν έννομο συμφέρον συμμετοχής, παρακολουθώντας την μέχρι στιγμής συμπεριφορά σας, καταγγέλλουν ότι κατά την έκδοση της περυσινής σχετικής σας απόφασης μεροληπτήσατε υπέρ μισθωτών που ενώ είχαν απολέσει στο πρόσωπό τους τις νόμιμες προϋποθέσεις κατά τον χρόνο εκδόσεως της περυσινής παρατάσεως, εσείς ευεργετήσατε παρατείνοντας μη νόμιμα τη μίσθωσή τους.

Επιπλέον καταγγέλλουν ότι για τα αδιάθετα αγροτικά ακίνητα για τα οποία τηρήθηκε σχετικός πίνακας, ουδόλως εφαρμόστηκε η νόμιμη διαδικασία προτεραιότητας πρωτοκόλλου αφού δεν προβλέψατε καν στην απόφασή σας την έναρξη της διαδικασίας, καθώς οι ίδιοι αγρότες προσήλθαν επανειλημμένως στην Διεύθυνση και η απάντηση που πήραν ήταν ότι δεν παραλαμβάνουν αιτήσεις διότι δεν προβλέφθηκε πρόσκληση αρμοδίως ούτε σχετική προθεσμία από τον οικείο Αντιπεριφερειάρχη.

Επειδή σε κάθε περίπτωση οφείλετε να προστατεύετε τα συμφέροντα των Ηλείων πολιτών ισότιμα και δίκαια.

Επειδή τα όσα καταγγέλλονται εναντίον σας για την περυσινή χρονιά είναι σοβαρά και οφείλετε να απαντήσετε. Σας είχε αποσταλεί όπως πληροφορήθηκα και σχετική εξώδικη πρόσκληση-διαμαρτυρία.

Επειδή οφείλετεσε κάθε περίπτωση να ακολουθήσετε τα νόμιμα, ήτοι στην φετινή σας απόφαση σπεύσετε όπως α) ελέγξετε εάν πληρούνται στο πρόσωπο όσων παρατείνεται η παραχώρηση οι νόμιμες προϋποθέσεις, β) ορίσετε προθεσμία αιτήσεων για τα αδιάθετα αγροτικά ακίνητα, γ) προβείτε σε διαφανείς διαδικασίες νομίμως.

Κε Αντιπεριφερειάρχα, η αιρετή σας θέση σας επιφορτίζει τόσο με την νόμιμη όσο και την ηθική υποχρέωση να πράττετε αμερόληπτα δίκαια και ισότιμα και όχι να καθίστασθε ευεπίφορος στην εξυπηρέτηση μη νόμιμων συμφερόντων, καθώς σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα, φέρεστε πλην άλλων να στερείτε αφενός αδίκως και παράνομα προνομιακή γη σε ευάλωτους και οικονομικά ασθενέστερους πολίτες όπως οι άνεργοι και οι νέοι αγρότες, αφετέρου να ευεργετείτε με την συμπεριφορά σας μεγαλο-γαιοκτήμονες που κατέχουν με τις ευλογίες σας τον απόλυτο έλεγχο σχεδόν όλων των παραχωρούμενων εκτάσεων ειδικά της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας.

Οι καταγγέλλοντες αγρότες και η κοινωνία της Ηλείας σας καλούν να πάρετε θέση.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη

Μετά τιμής
Ζωή Αναστασοπούλου
Περιφ. Σύμβουλος Παράταξης
«Δυτική Ελλάδα Μπροστά»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος