FOLLOW US: facebook twitter

Τα σχολιανά του Δικαιόπολη: Ο Κώστας Τζαβάρας και η κατευθυνόμενη «βιομηχανία» απαξίωσης

Ημερομηνία: 28-05-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”136492″ img_size=”full”][vc_column_text]Όποιος διαβάζει συστηματικά αθηναϊκό Τύπο τα Σαββατοκύριακα, θα διαπίστωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αφιερώθηκαν σχόλια και άρθρα στον βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα, σε μια προσπάθεια να αποδοκιμάσουν (για να μην πω χλευάσουν) την απόφασή του να εναντιωθεί στην κατάργηση της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Κι αν κάποιος καλοπροαίρετος πιστεύει πως ήταν τυχαία η δημοσιογραφική ενασχόληση με τον Τζαβάρα, ακολούθησε νέος γύρος άρθρων αφιερωμένων στον έμπειρο Ηλείο κοινοβουλευτικό, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και με εμφανή την απόπειρα αποδόμησης της προσωπικότητάς του και της απαξίωσης των απόψεών του.[/vc_column_text][vc_single_image image=”136493″ img_size=”full”][vc_column_text]Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μετρήσαμε 5+1 δημοσιεύματα της «Καθημερινής» αποκλειστικά για τον Κώστα Τζαβάρα μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών!

Το πρώτο αναρτήθηκε στις 19/5 με τίτλο «Μουσειολόγοι και Αυτόχειρες» και το υπογράφει ο «Στέντωρ».

Το δεύτερο στις 21/5 με τίτλο «Γιατί χρειαζόμαστε σχολή Μουσειολογίας στον Πύργο, κύριε Τζαβάρα;» και συνοδεύοταν από podcast, στο οποίο συζητούσαν ο  Ηλείος βουλευτής με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσιντσίνη.

Το τρίτο άρθρο αναρτήθηκε στις 22/5 με τίτλο «Καρπούζια» και συντάκτη ξανά τον κ. Τσιντσίνη.

Στο κύριο άρθρο της κυριακάτικης «Καθημερινής» στις 23/5 με τίτλο «Τοπικισμοί» δεν γράφτηκε το όνομά του αλλά μια… προτροπή στους βουλευτές να μην υποδαυλίζουν τοπικιστικές αντιδράσεις.[/vc_column_text][vc_single_image image=”136495″ img_size=”full”][vc_column_text]Έπειτα από ολιγοήμερη παύση πυρών, ακολούθησε διπλή επίθεση!

Στις 26/5 αναρτάται άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Ο Τζαβάρας στη σπηλιά του Κύκλωπα» και λίγα λεπτά αργότερα άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη με τίτλο «Της Ηλείας τα καμώματα».

Στο μεσοδιάστημα διαβάσαμε δημοσίευμα του Iefimeridaμε τίτλο «Ο αφόρητος λαϊκισμός του Τζαβάρα» στις 20/5, ένα σχόλιο στα «Παραπολιτικά» (22/5) ότι ο Ηλείος βουλευτής «κάνει αντάρτικο στα πολιτικά γεράματα», ένα άρθρο του Στέφανου Κασιμάτη στα Νέα Σαββατοκυριακο στο οποίο ετέθη το δίλημμα «Με τον Τζαβάρα ή με την Κεραμέως» και ένα άρθρο του πρώην υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη στο News247.gr με τίτλο «Χλεμούτσι ή Σάλτσμπουργκ για Μουσεία και Μουσική;».

Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα που μας έχουν διαφύγει, όμως η ουσία δεν αλλάζει: Ο Ηλείος βουλευτής δέχεται διαρκώς μια σκληρή επίθεση από τον αθηναϊκό Τύπο, μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε τη διαφωνία του, όπως προβλέπει –και επιβάλλει θα λέγαμε- ο θεσμικός του ρόλος ως μέλους του Κοινοβουλίου.Αλίμονο αν οι βουλευτές έλεγαν και ψήφιζαν σε όλα «ΝΑΙ». Η πολιτική διαφωνία είναι βασικό συστατικό της φιλελεύθερης δημοκρατίας, η τυφλή υπακοή σε κάθε απόφαση είναι χαρακτηριστικό ολοκληρωτικών καθεστώτων.  Προφανώς και κάθε δημοσιογράφος έχει δικαίωμα να σχολιάζει ό,τι και όποιον επιθυμεί, ωστόσο η εμμονή ενός ΜΜΕ σε ένα πρόσωπο μαρτυρά μια στοχοποίηση στα όρια της δεοντολογίας και της εμπάθειας. Διότι και η κριτική υπόκειται σε κριτική.[/vc_column_text][vc_single_image image=”136494″ img_size=”full”][vc_column_text]«Σχολιάζοντας τον ορυμαγδό επιθέσεων από τον Τύπο, οι οποίες περιελάμβαναν χαρακτηρισμούς όπως «τοπικιστής» ή «λαϊκιστής», ο Κώστας Τζαβάρας επανέλαβε την άποψή του τονίζοντας ότι ο ίδιος παραμένει εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής με σταθερή αντίθεση στον παραλογισμό και στον ανορθολογισμό.

«Ενώ η Σύγκλητος είχε αποφασίσει να λειτουργήσουν φέτος τα δύο τμήματα, χωρίς να συνεδριάσει εκ νέου τροποποίησαν την απόφαση προτείνοντας μηδενικό αριθμό εισακτέων. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα διότι φαίνεται πως δεν αληθεύουν τα κριτήρια που αναφέρουν μια σειρά δημοσιογράφων στον αθηναϊκό Τύπο. Προχθές δημοσίευσα ένα άρθρο στα ΝΕΑ σχετικά με όσα μου καταμαρτυρούν επειδή υποστηρίζω τη λογική. έχω φτάσει να θεωρούμαι από όλους αυτούς τους κατά παραγγελία κονδυλοφόρους λαϊκιστής, τοπικιστής, αντάρτης, αντιμεταρρυθμιστής κλπ. Διερωτώμαι ποιος είναι τοπικιστής… Αυτός που υπερασπίζεται την Αρχαία Ολυμπία ως τόπο οικουμενικής αναγνώρισης και ακτινοβολίας, που επιβάλλεται να έχει ένα τμήμα Πανεπιστημίου, γιατί αυτό το τμήμα θα προσφέρει στην επιστήμη γόνιμη γνώση και θα πάρει διεθνή ακτινοβολία ή εκείνος που υπερασπίζεται την ύπαρξη ενός τμήματος Διαστημικής Τεχνολογίας στα Ψαχνά Ευβοίας; Αυτά είναι γελοιότητες και εγώ δεν μπορώ να συμμετέχω, για αυτό δήλωσα ότι δεν έχει νόημα  να είμαι βουλευτής αυτού του τόπου και να μην ακούονται οι λογικές πρωτοβουλίες στις οποίες προβαίνω στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης», τόνισε και υπεραμύνθηκε των απόψεών του.

«Και εκσυγχρονιστής είμαι και μεταρρυθμιστής είμαι.  Με τον παραλογισμό δεν είμαι, όπως δεν είμαι με τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά και την ασυγχώρητη διαπλοκή μεταξύ κονδυλοφόρων και κάποιων εκπροσώπων της εξουσίας (…) Λυπάμαι που η κυβέρνηση ακολούθησε λογικές δημοσιογράφων που είχαν γράψει ότι πρέπει να καταπολεμήσουν τη στρατηγική “κάθε πόλη και ΑΕΙ”, την οποία ακολούθησε η ελληνική πολιτεία μετά τη δικτατορία και είναι δημοκρατική, σύγχρονη και προχωρημένη για τον ρόλο του πανεπιστημίου, που το θέλει μέσα στην κοινωνία και όχι περιμαντρωμένο», τόνισε και παρέπεμψε στα γραπτά του κοινωνιολόγου Έρβ. Γκόφμαν.

Το εύκολο δίλημμα

«Με τον Τζαβάρα ή με την Κεραμέως;» Ωραίο το δίλημμα που τέθηκε. Ας επιχειρήσουμε να το απαντήσουμε. Η Νίκη Κεραμέως, κόρη του ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας, Κων/νου Κεραμέως, δεν σπούδασε Νομικά στην Ελλάδα αλλά στη Σορβόννη και στο Χάρβαρντ. Μπήκε στη Βουλή ως βουλευτής Επικρατείας τον Ιανουάριο του 2015, θέση στην οποία παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, και το 2019 αποφάσισε να διεκδικήσει σταυρό και να εκλεγεί βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εντάσσεται στους «πορφυρογέννητους» και ότι μπήκε με προνομιακούς όρους στην πολιτική, αφού έγινε μέλος του Κοινοβουλίου με «απευθείας ανάθεση» προτού διεκδικήσει με επιτυχία σταυρό.

Στον αντίποδα ο Κώστας Τζαβάρας σπούδασε Νομικά στο Παν/μιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι με δύο ακόμα πτυχία, στο Δίκαιο και στην Κοινωνιολογία, και μεταπτυχιακό στο Κοινωνικό Δίκαιο.Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, μπήκε στην πολιτική ξεκινώντας από την αυτοδιοίκηση με επιτυχία και έχει εκλεγεί επτά φορές βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και εισηγητής της πλειοψηφίας στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πού καταλήγουμε; Στο ότι εδώ και 20 χρόνια διεκδικεί και κερδίζει την εμπιστοσύνη των Ηλείων και τον έχουν εμπιστευτεί τόσο ο Σαμαράς ως υπουργό όσο και ο Μητσοτάκης ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο από το 2015 ως το 2019 και ως εισηγητή στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Πού καταλήγουμε; Ότι το δίλημμα είναι εύκολο. Προφανώς είμαστε με τον Τζαβάρα.

Ο δικαιόπολις[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia