FOLLOW US: facebook twitter

Τα νέα μέτρα από Μητσοτάκη, η κριτική Τσίπρα και η έκκληση από Λαγκάρντ

Ημερομηνία: 02-05-2020 | Συντάκτης:

Με την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μία σειρά οικονομικών μέτρων με σημαντικότερα ότι παρατείνεται η προστασία πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος Ιουλίου, ότι θα συνεχίσουν να επιδοτούνται για όσο διάστημα χρειαστεί άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι κι όσων εργαζομένων οι επιχειρήσεις που τους παρέχουν τα προς το ζην παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, τόνισε ότι θα επιδοτηθούν και οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν σε επιχειρήσεις καταρρακωμένες από την πανδημία κι ενδεχομένως θα εργάζονται με νέο καθεστώς εργασίας, όπως για παράδειγμα την μειωμένη απασχόληση. Πρόσθεσε ότι θα εφαρμοσθεί σχέδιο-εξπρές για τον τουρισμό, ενώ επεσήμανε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζονται οι επιχειρήσεις που έχουν μειωμένο τζίρο λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικά τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε:

  1. – Συνεχίζεται η χορήγηση αποζημίωσης των εργαζόμενων μέχρι τέλος Μαΐου
  2. – Συνεχίζονται τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους
  3. – Οσοι εργαζόμενοι επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο και οι επιχειρήσεις θα έχουν μικρότερο τζίρο, οι αποδοχές τους θα στηρίζονται από την Πολιτεία
  4. – Πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες κι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα προγράμματα στήριξης.
  5. – Παρατείνεται ως το τέλος Ιουλίου 2020 η προστασία της πρώτης κατοικίας
  6. – Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα εργαλεία (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ενοικίου κτλ)
  7. – Μέσα στον Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων ως 80% για κεφάλαια κίνησης ύψους 7 δισ. ευρώ
  8. – Συνολικά πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενίσχυση και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αγοράς
  9. – Εξήγγειλε νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί τη δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος. Θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό.
  10. – Για επιχειρήσεις: 6μηνη αναβολή ΦΠΑ, εισφορών

«Η ύφεση δεν είναι νομοτέλεια»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η ύφεση δεν είναι νομοτέλεια και ότι η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει ένα γενναίο και εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας.

«Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που στον βασικό της πυρήνα ήταν η εμπροσθοβαρής και οριζόντια στήριξη της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, των αόρατων εργαζόμενων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των καλλιτεχνών.  Επιμείναμε και επιμένουμε σε μια εμπροσθοβαρή και γενναία παρέμβαση με στόχο να κρατηθεί ζωντανή η προσφορά και η ζήτηση», τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αγνοεί με ιδεοληπτική επιμονή τις προτάσεις που γίνονται από το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών φορέων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση ξοδεύει σε ανελαστικές δαπάνες το «μαξιλάρι» κα τον Σεπτέμβριο θα έρθει αντιμέτωπη με χιλιάδες λουκέτα και ανέργους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, για ύφεση 4%, προειδοποιώντας πως οτιδήποτε παραπάνω θα οφείλεται στις επιλογές  ή τις μη επιλογές του πρωθυπουργού.

«Οτιδήποτε παραπάνω γράψει το κοντέρ, θα έχει την υπογραφή σας και τη σφραγίδα σας. Θα είναι η ύφεση του κ. Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία. Αλλά ως ευκαιρία για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, ως ευκαιρία για να ενισχύσουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ως ευκαιρία για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, ως ευκαιρία για να εμπνευστούμε όλοι μας από την αξία της αλληλεγγύης», ανέφερε. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι δεν απαντήθηκε κανένα κρίσιμο ερώτημα από τον πρωθυπουργό, ενώ επικαλέστηκαν και τις νέες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, ΚριστίνΛαγκάρντ, για ύφεση έως 12% στην ευρωζώνη.

Η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι η νομισματική ένωση είναι αντιμέτωπη με μία συρρίκνωση που δεν έχει προηγούμενο σε καιρό ειρήνης, προϊδέασε για μια πολύ βαθιά ύφεση στο β’ τρίμηνο του 2020 και πως χρειάζεται πιο συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας πως η ΕΚΤ θα διοχετεύσει μέχρι τέλος του έτους πρόσθετη ρευστότητα άνω του 1 τρισ. Ευρώ για στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσει τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.

«Απαιτούνται συνεχείς και φιλόδοξες προσπάθειες, ιδίως μέσω κοινής και συντονισμένης πολιτικής δράσης, για την προστασία από τους αρνητικούς κινδύνους και την υποστήριξη της ανάκαμψης».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος