FOLLOW US: facebook twitter

Πρωτομαγιά με εργασιακά δικαιώματα σε… καραντίνα: Μηνύματα από περιφερειάρχη, δημάρχους Ηλεία και σωματεία

Ημερομηνία: 02-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Μέχρι και…  μεζούρα επιστράτευσε το ΠΑΜΕ προκειμένου να εφαρμόσει τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην πιο πρωτόπυπη  συγκέντρωση που πραγματοποίησε χθες  στην πλατεία Συντάγματος

Σε πρωτόγνωρες συνθήκες εορτάστηκε – τρόπος του λέγειν εορτάστηκε- η φετινή επέτειος, καθώς, εκτός από την κρίση στη δημόσια υγεία, βρίσκονται υπό απειλή βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους, ενώ, τη στιγμή που οι χώρες επιχειρούν δειλά βήματα εξόδου από την καραντίνα, εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της αναστολής δικαιωμάτων, με τον φόβο της ανεργίας και της φτώχειας και πρωτοφανή οικονομική ύφεση.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά ήταν  πολύ διαφορετική, καθώς, πέρα από τις προκλήσεις και τις απειλές για τον χώρο της εργασίας,  ελάχιστες ησαν οι εκδηλώσεις που  πραγματοποιήθηκαν φέτος παγκοσμίως, και όπου πραγματοποιήθηκαν αυτό  έγινε με αυστηρούς περιορισμούς. Μέχρι και μεζούρα επιστράτευσε το ΠΑΜΕ προκειμένου να εφαρμόσει τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε στην πλατεία Συντάγματος .  Λίγο πριν τις 10 το πρωί ο χώρος μπροστά από τη Βουλή είχε γεμίσει με διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που κάθονταν σε συγκεκριμένα σημάδια τα οποία νωρίτερα είχαν τοποθετήσει στο οδόστρωμα και το πεζοδρόμιο οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη χώρα μας, μεταφέρθηκε από την κυβέρνηση  για το Σάββατο, 9 Μαΐου μετά την άρση των μέτρων, με το αιτιολογικό ότι οι απεργιακές συγκεντρώσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μηνύματα για την Εργατική  Πρωτομαγιά έστειλαν  βουλευτές, αυτοδιοικητικοί αλλά και σωματεία εργαζομένων της Ηλείας.

Διονύσης Καλαματιανός: Ο κόσμος της εργασίας είναι πάντα παρών

Η 1η του Μάη δεν είναι μόνο μια ημερομηνία – σύμβολο για το εργατικό κίνημα. Είναι μια διαρκής πρόσκληση και πρόκληση για νέους αγώνες, για νέες διεκδικήσεις, για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη δημοκρατία, για δίκαιη διαχείριση του ανθρώπινου μόχθου. Είναι η διαχρονική πάλη του εργαζόμενου, για την εδραίωση των δικαιωμάτων του, για μια καλύτερη ζωή.

Σήμερα που ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται στη σκιά μιας νέας απειλής, στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά δηλώνουμε «παρών». Είμαστε εδώ, είμαστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τιμούμε τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος που έδωσαν το αίμα τους για το οχτάωρο και την αξιοπρέπεια στην εργασία και στη ζωή. Όπως τότε, έτσι και τώρα και πάντα, κρατάμε ψηλά τη σημαία του αγώνα. Δεν δεχόμαστε υπό οποιοδήποτε πρόσχημα συμβιβασμούς για τη φτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού, μ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Δεν επιτρέπουμε να γίνει η νέα κρίση ευκαιρία για τη συνέχιση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων.

Ο κόσμος της εργασίας και οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει με ενότητα και πίστη να καθορίσουν τις εξελίξεις, να πρωτοστατήσουν για να έχουν όλες και όλοι δουλειά και αξιοπρεπείςσυνθήκες διαβίωσης.

Η 1η Μάη φωτίζει το δρόμο του διαρκή αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση.

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για την Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά αποτελεί υπενθύμιση των αγώνων για τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά συνέπεια την ανάγκη για μία διαρκή προσπάθεια εμβάθυνσης της δημοκρατίας και των κοινωνικών κατακτήσεων.

Συμβολίζει όμως και τη χαρά της ζωής, σε μια εποχή που η απειλή της πανδημίας, πέρα από το φόβο για την ανθρώπινη υγεία, γεννάει φόβους για υποχώρηση αυτών των κατακτήσεων. Οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα μας και να «συναντηθούμε» πάλι στο σταυροδρόμι της ελπιδοφόρας πορείας, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με όλες τις δυνάμεις της θα συνεχίσει να στέκει στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, ως ένα ισχυρό προπύργιο δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης.

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου

«Ανέκαθεν η 1η του Μάη αποτελούσε και αποτελεί ημέρα μνήμης των διαχρονικών αγώνων για την κατάκτηση και προστασία των εργατικών δικαιωμάτων.

Την φετινή Πρωτομαγιά βιώνουμε όλοι μας πρωτόγνωρες καταστάσεις ανατροπής του τρόπου ζωής μας και της καθημερινότητας μας. Παντού απλώνεται μια αβεβαιότητα για το τι θα φέρει το αύριο και τι συνέπειες πραγματικά θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού στον κοινωνικό-οικονομικό μας βίο.

Σε αυτές τις συνθήκες, όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε κάθε ενέργεια που θα επιτείνει την ανασφάλεια για το μέλλον μας.

Καλή Πρωτομαγιά».

Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου

Η φετινή επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που απειλεί το δικαίωμα στην εργασία και πλήττει το επίπεδο διαβίωσης κάθε πολίτη, ο οποίος αγωνίζεται καθημερινά για να εξασφαλίσει στον ίδιο και την οικογένειά του ένα καλύτερο μέλλον. Για αυτό και το μήνυμά της είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

O αγώνας που δίνουμε σήμερα είναι το ίδιο σημαντικός με εκείνον που έδωσαν, πριν από έναν και πλέον αιώνα, οι εργαζόμενοι για την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Είναι αγώνας για να επουλωθούν οι κοινωνικές πληγές της κρίσης, να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας, να ξαναδώσουμε προοπτική στην ελληνική κοινωνία.

Αυτή η Πρωτομαγιά, ας χαραχθεί στο ιστορικό μας αποτύπωμα σαν την επέτειο εκείνη, όπου ο άνθρωπος και η υπόστασή του, έστω με βίαιο και οδυνηρό τρόπο, επανέρχονται στην κεντρική κοινωνική σκηνή.

Ας τη θυμόμαστε σαν τη γιορτή της ζωής.

Καλή Πρωτομαγιά σε όλους.

Μήνυμα δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, είναι η ημέρα που προάγει το μήνυμα της ενότητας, της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης. Είναι όλοι οι αγώνες για αντίσταση σε κάθε αντίληψη και σε κάθε πράξη που καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα και την κατάκτησή τους με όρους αξιοπρέπειας. Η κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία ήταν και είναι το ζητούμενο σε μια κοινωνία ισότητας και με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας όλων των ανθρώπων.

Ο εφετινός εορτασμός,  βρίσκεται στη συγκυρία των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, που τόσο πολύ πλήγωσαν την απασχόληση, με δραματική αύξηση της ανεργίας και στέρηση των εισοδημάτων τους.

Το μήνυμά της Πρωτομαγιάς, πιο επίκαιρο από ποτέ, μας καλεί σε αγώνες με αλληλεγγύη και συλλογική ευθύνη για την επάνοδο στην κανονικότητα, για το δικαίωμα στην εργασία για όλους.  Σε αγώνες, που θα δώσει και θα κερδίσει ενωμένη και δυνατή όλη η ελληνική κοινωνία.

Καλή Πρωτομαγιά

Μήνυμα Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα

Αν και τον φετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς σκιάζει η πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, εντούτοις η 1η Μάη παραμένει μια μέρα τιμής και μνήμης των θυσιών της εργατικής τάξης και διαχρονικό σύμβολο αγώνων και διεκδίκησης. Όπως πριν από εκατόν τριάντα τέσσερα χρόνια, έτσι και σήμερα οι αγώνες του κόσμου της εργασίας είναι αγώνες για πρόοδο και ευημερία των κοινωνιών.

Η φετινή πρωτομαγιά, εν μέσω πανδημίας, αποτελεί και δίνει ένα διπλό θετικό μήνυμα και συμβολισμό: να τηρήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αλλά και να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς καθώς κι ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μήνυμα δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου

«Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για όλους αυτούς που έδωσαν μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά ταυτόχρονα συμβολίζει τον διαχρονικό τους αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Ομολογουμένως, φέτος διανύουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Όμως αποδείξαμε ότι η έγκαιρη, μεθοδευμένη και συλλογική αντίδραση, αποτέλεσμα της ατομικής ευθύνης,  μας  οδήγησαν στο κατώφλι της εξόδου όπου στο Δήμο Πηνειού συναντούμε ανθοστολισμένες γωνιές που ευωδιάζουν ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο. Βασικός κανόνας στην πορεία μας να συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την διαμορφωθείσα κατάσταση με υπομονή, επιμονή και γόνιμη δράση σε όλα τα επίπεδα. Δεν εφησυχάζουμε.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, αυτή την Πρωτομαγιά διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δύο ακόμη αξίες που παραμένουν αδιαμφισβήτητες. Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, το υπέρτατο δημόσιο αγαθό που παραμένει αδιαπραγμάτευτο αλλά και το κοινωνικό δικαίωμα καθενός από εμάς για μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά. Δύο αξίες που μας επιτρέπουν με αισιοδοξία να ατενίζουμε το μέλλον».

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου: Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο» και  αίτημα τη μείωση των ωρών εργασίας, η πρώτη Μάη του 1886 βάφτηκε με αίμα κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων στο Σικάγο, το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ εκείνης της εποχής.

Από τότε μέχρι και σήμερα, η 1η Μάη παραμένει το διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία και αποτελεί ετήσια γιορτή των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας.

Η Κοινωνική Ασφάλιση, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, της δωρεάν Παιδείας και του Πολιτισμού και όσα άλλα καθιερώθηκαν μέσα από τους αγώνες των εργατών εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις όλης της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων.

Όλοι μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει σταθερές ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η μαύρη εργασία, η εκμετάλλευση, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την σύνταξη θα αποτελούν πάντα το κίνητρο για νέους αγώνες, νέες διεκδικήσεις.

Η εργατική Πρωτομαγιά παραμένει μέρα τιμής και μνήμης.

Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται.  Παραμένοντας ενωμένοι, έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πύργου και συναφών ειδικοτήτων: Η Πρωτομαγιά είναι απεργία δεν είναι αργία πόσο μάλλον απεργία καραντίνας

Το σωματείο Εμπορουπαλλήλων Πύργου και συναφών ειδικοτήτων ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ: Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι που αναγκάστηκαν να εργαστούν ακόμα περιμένουν να πληρωθούν για την Κυριακάτικη εργασία τους στα Σούπερ μάρκετ ή τουλάχιστον να πάρουν το ρεπό που τους οφείλουν οι εργοδότες!

Τα καταστήματα ΛΟΓΩ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ , δεν δούλεψαν. Οι μικρές επιχειρήσεις εξουθενωμένες, προσπαθούν να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό των ισχυρών, των μεγάλων ξένων αλυσίδων, των τεράστιων εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών, ανοίγοντας τις Κυριακές με δυσβάσταχτο κόστος λειτουργίας.

Κι όμως, ο «θαυματουργός» νόμος Χατζηδάκη με τις 52 Κυριακές συνεχίζει να καταστρέφει τους εργαζόμενους και το εμπόριο, σε όφελος των λίγων και των μεγάλων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των καταναλωτών δεν έχουν χρήματα να ψωνίσουν, όχι τις Κυριακές αλλά ούτε τις καθημερινές. Τι κι αν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι γίνονται εργασιακά – λάστιχα, χωρίς καν να αμείβονται ούτε για την καθημερινή εργασία τους.

Τι κι αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να βάζουν λουκέτα, τα οποία τα πολλαπλασιάζει το άνοιγμα των Κυριακών.

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιτυγχάνει το στόχο τους: ανακατανομή σε βάθος χρόνου του λιγοστού (λόγω κρίσης) τζίρου από τα μικρές επιχειρήσεις στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, μαζικά κλεισίματα μαγαζιών και απολύσεις εργαζομένων, εργαζόμενοι ωρομίσθιοι φθηνοί και απλήρωτοι, κυριακάτικη μαύρη εργασία των νέων.

Όλα αυτά βαφτίζονται ανταγωνιστικότητα, εκσυγχρονισμός των αγορών και εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙ. ΟΙ ΥΠΆΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΣΟΎΠΕΡ ΜΆΡΚΕΤ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΟΙ υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα είναι οι σημερινοί άνεργοι με μέλλον αβέβαιο. Όταν πλήττονται οι μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλαδη οι επιχειρήσεις των εργοδοτών πως θα εργαστούν και θα κρατήσουν τις θέσεις τους?

Οι χρόνια εργαζόμενοι στον κλάδο Τουρισμού και εστίασης τι θα γίνουν? Οι οικογένειες όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δηλ. ενός τομέα που δεν έχει μέλλον καταργείται τι θα κάνουν?

Κύριοι οι απεργοί του Σικάγου το 1886 αγωνίστηκαν και κέρδισαν θέσεις εργασίας εσείς τι κάνετε στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας?

Για το Δ Σ

Η πρόεδρος

Ζούπη Χρύσα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος