FOLLOW US: facebook twitter

«Τα λεφτά που πήραμε απλώς… ξύνουν τον πάτο του ρεζερβουάρ»!

Ημερομηνία: 05-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

Για επικοινωνιακό τρικ και «ψίχουλα» κάνουν λόγο οι αγρότες για τα ευτελή  ποσά που τους επιστράφηκαν από το αγροτικό πετρέλαιο – Τι επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θ. Βομπίρης

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Για εμπαιγμό και επικοινωνιακό τρικ κάνουν λόγο πανελλαδικά αλλά και στην Ηλεία οι αγρότες μετά την πίστωση των ευτελών ποσών που είδαν να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους  για το αγροτικό πετρέλαιο, αφού στην πλειοψηφία τους – ανάλογα με το πόσα στρέμματα καλλιέργειας έχει δηλωμένα στο ΟΣΔΕ ο καθένας- κάνουν λόγο για… ψίχουλα, ποσά  που προκαλούν θυμηδία. Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται λόγος για μια πληρωμή 39,58 εκατ. ευρώ σε 307.000 δικαιούχους και το ποσόν αυτό είναι ακριβώς το 50% της πληρωμής που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο για το αγροτικό πετρέλαιο.

Τόσος ντόρος όλες αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση  για το αγροτικό πετρέλαιο για να διαπιστώσουν τελικά ότι με τα χρήματα που πήραν όχι απλώς δεν γεμίζουν όπως χαρακτηριστικά λένε ένα ρεζερβουάρ στα αγροτικά τους μηχανήματα, αλλά ούτε καν το ένα τέταρτο! 

Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν πάρει 11 ευρώ, 20, ευρώ, 40 ευρώ και πάει λέγοντας και μάλιστα χθες κάτω από σχετικό δημοσίευμα της γνωστής ιστοσελίδας αγροτικών ειδήσεων agronews έχουν γραφτεί πάνω από 150 σχετικά σχόλια όπου γίνεται ένα απίστευτο τρολάρισμα με τα ποσά που πήρε ο καθένας στο λογαριασμό του.

Ο μοναδικός από όσους σχολιάζουν που ξεπέρασε το κατοστάρικο είναι παραγωγός με δηλωμένα στο ΟΣΔΕ… 460 στρέμματα που πήρε 546 ευρώ, ποσόν βέβαια που δεν του φτάνει να κάνει ούτε μια βόλτα σε όλα αυτά τα στρέμματα των καλλιεργειών του.

Παρόμοια εικόνα βεβαίως υπάρχει και στην πλειοψηφία των Ηλείων παραγωγών. Χαρακτηριστική περίπτωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης στον οποίο απευθύνθηκε η «Πρωινή» διερευνώντας το θέμα. Ο κ, Βομπίρης φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του, μας είπε ότι για δηλωμένα στο ΟΣΔΕ περίπου 35 στρέμματα, ο ίδιος πήρε 40 ευρώ και η σύζυγός του επίσης αγρότισσα με δηλωμένα 12 στρέμματα, έλαβε επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο μόλις 20 ευρώ, ενώ παρόμοια ευτελή ποσά έχουν πάρει και πολλοί άλλοι αγρότες με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία.

 « Συνέβη αυτό ακριβώς που περιμέναμε και φωνάζαμε τόσο καιρό στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα. Με αυτά τα λεφτά όχι ρεζερβουάρ  δεν γεμίζεις-  το δικό μου αμπελουργικό μηχάνημα θέλει 120-130 ευρώ για να γεμίσει-  ούτε τον πάτο του ρεζερβουάρ δεν ξύνεις! Ίσως αυτό να ήθελε να πει ο κ Μητσοτάκης όταν έλεγε ότι ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να ικανοποιήσει δήθεν κάποια από αιτήματά μας. Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον έλληνα αγρότη, πρέπει να του δώσει όπως έχουμε ζητήσει αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο αυτής της τάξης μεγέθους. Αυτός λοιπόν ο θόρυβος που γινόταν τόσο καιρό ότι σήμερα θα πληρωθεί το αγροτικό πετρέλαιο, αύριο θα πληρωθεί κλπ ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό τρυκ της κυβέρνησης και τίποτα παραπάνω. Αν δεν δώσεις αφορολόγητο πετρέλαιο, ο έλληνας αγρότης θα εξαφανιστεί και μια χώρα που δεν σέβεται εκείνους που παράγουν τη διατροφή της, δεν μπορεί να επιβιώσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε»!

 Τέλος να σημειώσουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η πληρωμή στο αγροτικό πετρέλαιο, μεταθέτει πάντως την δουλειά του ακριβούς υπολογισμού της ενίσχυσης για αργότερα μέσα στο έτος, αφού σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν αλλαγές στα ΟΣΔΕ των αγροτών για το 2024, τότε θα προσαρμοστεί αντίστοιχα η εξόφληση, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει προς τον Δεκέμβριο του 2024. Συνεπώς, ανάλογα με τις επιλογές του ΟΣΔΕ, η δεύτερη δόση για το αγροτικό πετρέλαιο ενδέχεται κατά περίπτωση να είναι είτε μεγαλύτερη είτε μικρότερη της σημερινής (2/4).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος