FOLLOW US: facebook twitter

Τα δυσκολότερα Χριστούγεννα βίωσε η αγορά της Ηλείας – Χειρότερα και από πέρυσι που είχαμε click away!

Ημερομηνία: 04-01-2022 | Συντάκτης:

– «Μικρό καλάθι» και για τις χειμερινές εκπτώσεις


Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


«Το τζίρος μας ήταν χειρότερος και από πέρυσι που είχαμε clickaway!» Η δήλωση αυτή συνοψίζει, τις δύσκολες πραγματικά μέρες που βίωσε η αγορά της Ηλείας, τη φετινή εορταστική περίοδο που εξαιτίας των μέτρων, της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού αλλά και της έλλειψης χρημάτων στους καταναλωτές μετά από δυο συνεχή χρόνια πανδημίας, δεν κατάφερε να καταγράψει κέρδη.
Η κίνηση στην αγορά, κατέγραψε χαμηλές πτήσεις καθώς για την είσοδο στα καταστήματα ειδών ένδυση και υπόδησης, παιχνιδιών και δώρων, απαιτούνταν επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ράπιντ τεστ ενώ στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, που κανείς μπορούσε να βρει πέρα από τρόφιμα για το εορταστικό τραπέζι, σχεδόν τα πάντα, ήταν ελεύθερη.
Την ίδια στιγμή, και αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, προκάλεσε φόβο με την κίνηση στην εορταστική αγορά να πέφτει κατακόρυφα.
Οι επαγγελματίες, που βιώνουν, την χειρότερη ίσως περίοδο στην ιστορία τους μετά την οικονομική κρίση, ελπίζουν σε ανάκαμψη από τις 10 Ιανουαρίου όπου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις, αρκεί όπως λένε, να μην ληφθούν εκ νέου μέτρα που θα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την αγορά.

«Πρώτη φορά ζούμε τέτοιες συνθήκες…»

«Η αγορά δυστυχώς δεν πήγε καλά. Δεν υπήρχε η απαιτούμενη κίνηση και σε αυτό συντέλεσαν τα μέτρα, το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα και φυσικά το ότι τα Χριστούγεννα υπήρξε μεγάλη έξαρση του κοβιντ και ο κόσμος φοβήθηκε» επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης και πρόσθεσε ότι αναμένουν τις εκπτώσεις και… «κοβιντθέλοντος» να δουλέψουν λίγο τα καταστήματα.
«Ήταν χειρότερα και από πέρυσι που ο κόσμος δεν έμπαινε στα καταστήματα και δουλέψαμε μεclickaway! Η μετάλλαξη «Όμικρον» και η διασπορά στην περιοχή, φόβισε τον κόσμο και μην ξεχνάμε ότι στα δυο χρόνια πανδημίας, οι συνθήκες στην εργασία με τις αναστολές έχουν μεταβληθεί και οι οικογένειες ανταπεξέρχονται με μεγάλη δυσκολία στις καθημερινές ανάγκες. Η εστίαση δε δούλεψε και όπως όλοι γνωρίζουμε η οικονομία είναι αλυσίδα, κάνει κύκλους και στην περίπτωση τη δική μας δε λειτούργησε. Σκεφτείτε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον Πύργο, στις 11 το πρωί δεν κυκλοφορούσε τίποτα. Μετά κάτι κινήθηκε. Πρώτη φορά ζούμε τέτοιες συνθήκες…».
Ο κ. Ξανθούλης, τόνισε ότι το πρόβλημα στην αγορά είναι πλέον πολύ μεγάλο, «άσχετα αν δε το βλέπουν οι κυβερνώντες και κρίνοντας από το δικό μου επάγγελμα, που είναι επάγγελμα πρώτης ανάγκης (επισκευές οικιακών συσκευών κτλ)- δεν είναι ρούχα- αν χαλάσει κάτι πρέπει να φτιαχτεί, είχα πτώση 40%. Βιώνουμε δυστυχώς πολύ δύσκολες μέρες και έρχονται ακόμα πιο δύσκολες…».
Μάλιστα αναφέρθηκε και σε μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου και αφορά την δημιουργία ενός ερωτηματολογίου για το «πως μπορεί να αναστηθεί η αγορά και τι θα μπορούσε να αλλάξει» το οποίο και απαντηθεί από τους καταναλωτές μέσα από το διαδίκτυο ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για το τι θα μπορούσε να βοηθήσει και να αλλάξει το κλίμα στην τοπική αγορά.

«Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίκος Σαψάλης, υποστήριξε και αυτός με τη σειρά του, ότι η τοπική αγορά δεν στηρίχθηκε από τους καταναλωτές και πως τα καταστήματα δούλεψαν πολύ χειρότερα ακόμα και από την περσινή εορταστική περίοδο που υπήρχε το clickaway! «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, περνά δύσκολα και επέλεξε για μια σειρά από λόγους να ψωνίσει στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Δεν στηρίζει τα τοπικά καταστήματα άρα τα χρήματα «φεύγουν» δεν μένουν στον τόπο και δεν «γυρίζουν».
Επιπλέον ο κ. Σαψάλης μιλώντας για τις εκπτώσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες, τόνισε πως αν και πάλι ο κόσμος δε στηρίξει την αγορά και ψωνίσει μέσα από το ίντερνετ που έγινε συνήθεια λόγω της πανδημίας, «τα καταστήματα θα πάνε… άκλαφτα» και οι μέρες που θα έρθουν θα είναι πολύ δύσκολες, η ανεργία θα αυξηθεί και ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα καταφέρουν να ανταπεξέρθουν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος